Seštevanje pokojninske dobe v Sloveniji in Srbiji

Dobro je vedeti | jul. '11

Slovenija ima sklenjene sporazume o socialnem zavarovanju z vsemi državami nekdanje skupne države, razen Kosova. Sporazum s Črno goro bo stopil v veljavo v bližnji prihodnosti, s Srbijo pa velja od lanskega novembra.
Sporazum na pokojninskem področju omogoča vsem, ki so bili zaposleni ali zavarovani v Republiki Sloveniji in v Republiki Srbiji, da s seštevanjem zavarovalnih dob, dopolnjenih po zakonodaji posamezne države pogodbenice, izpolnijo predpisane pogoje zavarovalne dobe za pridobitev pravice do pokojnine in si tako zagotovijo ustrezno odmero sorazmernega dela pokojnine v posamezni državi pogodbenici. Na podlagi tega sporazuma lahko torej zavarovanci, ki so bili zaposleni ali zavarovani v obeh državah in ki v posamezni državi ne izpolnjujejo pogoja zavarovalne dobe za pridobitev pravice do pokojnine, s seštevanjem zavarovalnih dob, dopolnjenih v obeh državah, izpolnijo pogoj zahtevane zavarovalne dobe v posamezni državi. To pa jim omogoča pridobitev pravice do sorazmernega dela pokojnine in morebitnih drugih dajatev v posamezni državi.
Sporazum pa tudi omogoča vsem tistim, ki niti s seštevkom dobe v Sloveniji in Srbiji ne izpolnjujejo pogojev, prišteje še pokojninska doba, ki so jo dopolnili v drugih državah, s katerimi imata Slovenija in Srbija sklenjene sporazume. Če je s tretjo državo sklenila sporazum samo ena država pogodbenica, nosilec te države pogodbenice upošteva za svoje državljane tudi zavarovalno dobo, dopolnjeno v tej državi.
Če je bil zavarovanec zavarovan v obeh državah pogodbenicah, čas zavarovanja v eni od držav pogodbenic pa je bil krajši od 12 mesecev, ter če za tako kratko zavarovalno dobo pravni predpisi te države ne predvidevajo nobene dajatve, mora to obdobje tako za ugotavljanje pravic do dajatev iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, kot tudi za odmero dajatve upoštevati tudi druga država pogodbenica.

Odmera pokojnine

Pri odmeri pokojnine sporazum uveljavlja načelo primarnosti samostojne pokojnine, kar pomeni, da se tedaj, ko so izpolnjeni pogoji za pokojnino, ne da bi se seštevale dobe v drugi državi pogodbenici, odmeri pokojnina le na podlagi nacionalne zakonodaje.
Vsaka pogodbenica odloča o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi svoje zakonodaje. Za pridobitev posamezne pravice morajo biti torej izpolnjeni pogoji, določeni z zakonodajo pogodbenice, ki prizna pravico. Ker so pogoji za pridobitev pravice do pokojnine in drugih pravic v Sloveniji in Srbiji različni, ni nujno, da predlagatelj hkrati pridobi pravico do pokojnine v obeh državah. Če predlagatelj ne izpolnjuje pogojev za priznanje pravice do pokojnine v obeh pogodbenicah, lahko uveljavi pokojnino ali sorazmerni del pokojnine v državi, v kateri izpolnjuje pogoje. Ko pa bo izpolnil pogoje tudi po predpisih druge države, bo z vnovičnim zahtevkom uveljavil pravico tudi v drugi državi.

Vnovične odmere po uradni dolžnosti
Že priznane pokojnine v obdobju od 8. oktobra 1991 do vključno 30. oktobra 2010 tudi z upoštevanjem zavarovalne dobe, dopolnjene po pravnih predpisih druge države pogodbenice, bodo vnovič odmerjene po uradni dolžnosti . Namen preračuna je, da se pokojnine v državi pogodbenici, priznane pred uveljavitvijo sporazuma, preračunajo in porazdelijo na obe državi pogodbenici po dopolnjeni zavarovalni dobi v posamezni državi pogodbenici. Upokojenci pri tem ne bodo prikrajšani, saj bodo prejemali razliko do zneska že priznane pokojnine, če bo seštevek pokojnin, priznanih v obeh državah, nižji od prej priznane pokojnine,.

Vložiti je treba en zahtevek
Zahtevek za upokojitev je treba vložiti le v tisti državi, kjer prebiva zavarovanec. Ta zahtevek velja hkrati tudi za pridobitev pravice do pokojnine iz Srbije. Če je za izpolnitev pogojev za pokojnino potrebno sešteti tudi zavarovalno dobo, dopolnjeno v Srbiji, bo moral zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od srbskega nosilca pokojninskega in invalidskega zavarovanja pridobiti potrdilo o dopolnjeni zavarovalni dobi v Srbiji, kar pa lahko traja tudi več mesecev. Da bi se izognili nepotrebnemu čakanju, predlagamo zavarovancem, da pravočasno pridobijo podatke o zavarovalni dobi, dopolnjeni v Srbiji tako, da Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije predložijo izpolnjeni obrazec »zahtevek za ugotovitev delovne dobe v tujini« (obrazec je dosegljiv na spletni strani zavoda in sicer: www.zpiz.si – uveljavljanje pravic – obrazci, lahko pa ga zainteresirani dobijo tudi na vseh območnih enotah Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije). Lahko pa vložijo zahtevek za priznanje pravice do pokojnine po sporazumu o socialnem zavarovanju vsaj šest mesecev pred prenehanjem delovnega razmerja.

Izplačevanje pokojnin
Sporazum tudi omogoča, da se pokojnine, priznane v državi pogodbenici, izplačujejo v drugo državo, če ima upravičenec tam stalno prebivališče. Tako je tudi Republika Srbija, ki do uveljavitve sporazuma ni izplačevala pokojnin svojim upravičencem, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, po uveljavitvi sporazuma začela tem upravičencem izplačevati pokojnine.
Sporazum tudi ureja, da se pokojnina, priznana v eni državi pogodbenici, državljanu druge države pogodbenice, ki prebiva v tretji državi, izplačuje v to državo pod enakimi pogoji in v enakem obsegu kot svojim državljanom, ki prebivajo v tretji državi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media