Zdravstvene novice na kratko september 2011

Dobro počutje | avg. '11

Padci zaradi alzheimerjeve bolezni
Pogosti padci starejših ljudi niso nujno le posledica nerodnosti ali slabega ravnotežja, pač pa so lahko prvi znaki alzheimerjeve bolezni. Raziskovalci ameriške univerze v St. Louisu so na podlagi raziskave, ki je zajela 125 ljudi, namreč ugotovili, da ljudje z oblogami na možganih, značilnimi za alzheimerjevo bolezen, padejo kar petkrat pogosteje kot zdravi opazovanci. Zato strokovnjaki ljudem, ki pogosto brez razloga padejo, priporočajo, da se testirajo na zgodnje znake demence.
Z biopsijo možganov je zametke alzheimerjeve bolezni mogoče odkriti več kot deset pred tem, ko se pojavijo problemi s spominom. Žal pa je preiskava draga in raziskovalci iščejo druge rešitve. Tako so avstralski znanstveniki ugotovili, da bi bilo mogoče bolezen v zgodnji fazi odkriti tudi s pregledom očesne mrežnice, saj spremembe širine žil na mrežnici pričajo o nastanku oblog na možganih.


V lekarnah o samozdravljenju
Dan slovenskih lekarn, 26. september, ko godujeta zavetnika lekarništva, brata Kozma in Damijan, bo letos namenjen osveščanju o pravilni in varni uporabi zdravil na recept, tistih brez recepta ter zdravil naravnega izvora, po katerih bolniki posegajo pri samozdravljenju. V ta namen bodo po lekarnah delili informativne knjižice o pravilni in varni uporabi zdravil.
Farmacevti so s svojim znanjem v pomoč bolnikom, zato jih kaže vprašati za nasvet (in ga seveda tudi upoštevati). Bolniki pa morajo vedeti, da so pri samozdravljenju sami odgovorni za oceno resnosti zdravstvene težave, za izbiro in uporabo zdravila skladno z navodili in za spremljanje poteka zdravljenja. Posvet z lekarniškim farmacevtom pri odločanju o samozdravljenju je še posebej pomemben, ko bolnik zaradi morebitnih drugih bolezni jemlje tudi zdravila na recept.

Žajbelj izboljša počutje
Najpogosteje se na žajbelj spomnimo, ko smo prehlajeni, saj z grgranjem  žajbljevega čaja ali poparka lajšamo bolečine pri vnetih mandeljnih in vneti ustni sluznici. V resnici pa ta rastlina izrazitega vonja in grenkega okusa pomaga tudi pri mnogih drugih nevšečnostih. Zaradi vsebnosti zdravilnih učinkovin (eterična olja, kafra, čreslovine, grenčine, beljakovine, ,...) so zdravilni zlasti listi, ki jih posušimo in iz njih pripravljamo čaj ali poparke.
Žajbelj (lat.: salvia) je zlasti cenjen pri ljudeh, ki imajo težave s potenjem: pri tistih, ki se zelo potijo, zavira potenje; sicer pa potenje spodbudi in pospeši. Zato žajbljev čaj priporočajo ženskam v meni, ki jih pestijo vročinski valovi in pogosti napadi potenja.
Hladen žajbljev čaj blaži srbenje po pikih žuželk in celi vneto kožo. Poleg tega žajbelj čisti kri, pomaga izločati sluz iz dihal in dobro vpliva na prebavo. Kot kažejo raziskave, že vonj po žajblju izboljša razpoloženje in spomin. Tisti, ki pogosto uživajo žajbljev čaj, laže zaspijo in se zbudijo bolj spočiti, čez dan so mirnejši, bolj pozorni in spomin jim manj peša. Tudi duhanje arome žajbljevega olja izboljšuje spominske sposobnosti in razpoloženje. Vonj po žajblju pomaga razčistiti misli. To lahko preizkusite tudi sami, in sicer tako, da med prsti zdrobite nekaj svežih žajbljevih listov in vdihujete hlape. Kar kmalu boste začutili sproščenost.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media