Socialni prejemki malce višji

Dobro je vedeti | avg. '11

Po letu dni so se za pičlega pol odstotka zvišali socialni transferji, če pa ne bi veljal interventni zakon, bi se povečali za 1,9 odstotka.
Socialni transferji se lahko zvišajo decembra in julija za toliko, kot se v prejšnjih šestih mesecih zvišale cene življenjskih potrebščin, po interventnem zakonu, ki velja od 1. januarja letos, pa le za četrtino tega zvišanja in ne za celotno rast.
Januarja letos niso bili izpolnjeni pogoji za uskladitev socialnih transferjev. Cene življenjskih potrebščin so se namreč v obdobju julij – december 2010 celo znižale. Ker zakon v takem primeru ne predvideva znižanja transferjev, se njihova višina ni spremenila; ostala je taka, kot je veljala od 1. julija 2010.
V obdobju januar – junij 2011 so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 1,9 odstotka. Toliko bi morala znašati tudi uskladitev od 1. julija 2011, če bi temeljila zgolj na določbah zakona o usklajevanju transferjev. Zaradi interventnega zakona pa je znašala uskladitev le 0,475 odstotka.

Novi zneski
Novi zneski transferjev in višina njihove uskladitve so vidni iz sklepa o usklajenih višinah transferjev, določenih v nominalnih zneskih, ter o odstotkih uskladitve drugih transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji od 1. julija letos. Skladno z zakonskim pooblastilom ga je sprejel minister za delo, družino in socialne zadeve in objavil 15. julija 2011 v Uradnem listu RS, št. 57.

Med transferje sodijo tudi nadomestila iz invalidskega zavarovanja, priznana po predpisih iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki so se uporabljali do 31. decembra 2002, dodatki za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro.
Zneski nadomestil iz invalidskega zavarovanja so individualni, zneski drugih transferjev, ki jih pogojujejo predpisi iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, pa so določeni v nominalnih zneskih. Dodatek za pomoč in postrežbo za najbolj prizadete kategorije upravičencev je po novem 414,50 evra, za opravljanje vseh osnovnih življenjskih potreb 290,15 evra, za opravljanje večine življenjskih potreb pa 145,08 evra.

Ob teh podatkih vnovič opozarjamo, da sta zneska invalidnin za 7. in 8. stopnjo telesne okvare, ki je nastale zaradi posledic bolezni ali poškodbe izven dela, določena zgolj zaradi varstva že pridobljenih pravic. Dejstvo namreč je, da je bilo po predpisih, veljavnih do 13. januarja 1967, mogoče pridobiti invalidnino tudi za telesni okvari teh stopenj. Tega pa veljavni predpisi ne omogočajo več! Ker pa nekaj upravičencev še vedno uživa invalidnino, pridobljeno na podlagi prej omenjenih predpisov, je treba tudi za te primere določiti zneske invalidnin. Veljavni zakon pa zahteva za priznanje pravice do invalidnine za telesno okvaro zaradi posledic bolezni ali poškodbe izven dela najmanj 6. stopnjo telesne okvare, ki znaša 50 odstotkov!
S prvim julijem je bila usklajena tudi osnova za odmero dodatnih pravic in je po novem 414,50 evra.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media