Ohranimo in še povečajmo prožnost telesa

Ohranimo in še povečajmo prožnost telesa

Dobro počutje | avg. '11

Da je mogoče prožnost svojega telesa vzdrževati in jo tudi povečati, dobro vedo nekateri naši telovadci in jo tudi pridno ohranjajo. Tokratne vaje bolj sodijo v kontekst intenzivnega pretegovanja, ki pa je še kako blagodejno, njegov vpliv na naš vsakdanjik pa občuten.
Pravo vrednost vaj boste občutili, takoj ko jih boste naredili. Edini pogoj je, da boste vadili z občutkom in se potrudili pravilno dihati skozi nos. Le izjemoma, če res ne morete dihati skozi nos ali je to za vas malce naporno, izdihnite skozi usta. Za zares dober učinek boste poskrbeli še s tem, da boste spremljali napetost mišic vsega telesa. Tistih mišic, ki opravljajo gibe, kot tudi tistih, ki navidezno nič ne delajo, so pa pogoj za varno izvedbo! Tokrat se še posebej potrudite začutiti svoje telo.
Nežen stranski razteg telesa: najprej se čvrsto postavite na obe nogi, ki naj bosta rahlo narazen. Vajo lahko naredite tudi sede, a s čim bolj vzravnano hrbtenico. Zatem glavo obrnite v stran proti rami, da v vratu začutite nežen stranski razteg, nato z iztegnjenimi prsti iztegnite obe roki navzdol in se ob izdihu malo nagnite v smeri položene glave. Potrudite se, da sta obe rami spuščeni. Če stojite, naj bodo kolena malo pokrčena, spodnji del trebuha pa stisnite. Ob odklonu - nagibu v stran - izdihnite, ob dvigu pa vdihnite. Vajo naredite vsaj dvakrat v vsako stran.
Naslednja vaja je nadaljevanje prejšnje. Osnovna drža nog ostaja enaka. Še posebej pa je pomembno, da rahlo pokrčite kolena in stisnete spodnji del trebuha. Tudi ramo pokrčene roke visoko dvignite in se nagnite še malo bolj kot pri prejšnji vaji. Ob izdihu boste začutili visok dvig rame in malce močnejši razteg ob strani telesa. Ob vdihu se dvignite in močno razširite prsni koš ter naredite vajo še v drugo stran. Tudi to vajo ponovite vsaj dvakrat v vsako stran.
Še malce se bomo pretegnili - tokrat intenzivno telo. Položaj, ki ga določajo najprej kar se da vzravnana drža, spuščena ramena, visoko iztegnjen vrat in napeto iztegnjeni roki. Ko se boste zares potrudili, boste začutili rebra. Pri tej vaji je še kako pomembno, da dihate skozi nos enakomerno in povezano, pa tudi to, da se pri izdihu izdatno pretegnete. Začutite, kje ste napeti in to napetost predihajte med pretegovanjem. Če boste ob pretegovanju izumili svojo različico vaje, mi jo sporočite, vsekakor pa je to znak, da delate pravilno. Treba je poslušati lastne občutke.
Za konec se bomo pozabavali še z rameni. V enakem začetnem položaju stoje ali sede, iztegnite eno roko v stran pred telesom in v višini prsi. Komolec je lahko nežno pokrčen. Potrudite se, da sta obe rami spuščeni. Ob morebitnih težavah si pomagajte s prijemom za komolec, ki ga pritegnite k telesu. Ko iztegnete roki, izdihnite. Najprej vajo ponovite vsaj štirikrat v eno in nato še v drugo stran. Vaja razteguje tudi zgornji del hrbta.
Če boste po naključju začutili škrtanje in drobljenje v hrbtenici in vratu, ki pa bo brez bolečin, je vse v redu. Kar naj poka in škrta, saj to pomeni, da je telo samo našlo pravilen položaj za svoje mišice in sklepe, vi pa ste mu pri tem pomagali s pravilno vadbo. Vztrajnost velja!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media