Domači kotički za delo in ustvarjanje

Domači kotički za delo in ustvarjanje

Prosti čas | avg. '11

Doma nikoli ne zmanjka dela. Za gospodinjska opravila ali za konjičke pa potrebujemo primerno opremljen namenski prostor, saj so tako ustvarjanje, kot vsakodnevna opravila lažja v prijetno in funkcionalno urejenem okolju.
Sodobno načrtovana stanovanja imajo predviden poseben prostor tudi za različna gospodinjska opravila. To »pomembno stransko sobo« imenujemo utiliti ali gospodinjska delovna soba, v kateri ponavadi peremo, sušimo in likamo, pa tudi šivamo. Lahko je popolnoma samostojna, ustrezno opremljena soba ali pa v ta namen uporabimo del prostora ali nišo v prostoru, najbolje je, da v bližini kopalnice ali kuhinje. V hiši pa je lahko tudi v kleti poleg kurilnice, garaže, delavnice ali shrambe. Vsaka postavitev ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Za utiliti lahko uporabimo tudi zastekljen balkon ali shrambo, poskrbeti moramo le za vse potrebne električne in vodovodne priključke ter za varnost. Priporočljivo je, da je v utilitiju tudi tekoča voda, umivalnik ali pomivalno korito, tudi likalni, šivalni in čistilni pripomočki ter delovna in odlagalna površina.
Pralnica naj ima na tleh vodoodporno talno oblogo, v njej sta pralni in sušilni stroj, pa koš za umazano perilo in morda še sušilo (fiksno ali zložljivo). Za tla v njej so zelo primerne keramične ploščice ali druge talne obloge, ki omogočajo enostavno čiščenje in vzdrževanje. V manjši niši, za zaveso ali za drsnimi vrati, na pralni stroj postavimo še sušilni stroj, če ga uporabljamo.
Če je utiliti blizu kuhinje, lahko v njem hranimo in tudi uporabljamo različne gospodinjske aparate. Stroj za pomivanje posode je po navadi v kuhinji. V večji stanovanjski hiši si lahko poleg pralnice omislimo še samostojno likalnico (z likalno desko in likalnikom, z likalno napravo ter z odlagalno površino), pa šivalno sobo (s šivalnim strojem, priborom, delovno površino in shranjevalnimi elementi). Likalna deska je lahko samostojna (samostoječa in zložljiva) ali pa je del notranje opreme in je izvlečna. Šivalni stroj je lahko nameščen na delovno površino (pazimo na primerno višino) ali pa  je vgrajen v posebno omarico.
Gospodinjski delovni prostor naj bo svetel, suh in zračen prostor ter dovolj velik za predvidena opravila. Zaželeno je naravno zračenje z oknom, dovolj naravne svetlobe in kakovostna umetna osvetlitev prostora. Oprema gospodinjskega prostora naj bo funkcionalna in varna. Če imamo težave s sklanjanjem, si omislimo pralni stroj s polnjenjem od zgoraj ali s podestom dvignimo aparate od tal. Višina delovne površine je odvisna od tega, ali bomo pri delu sedeli (75 cm) ali stali (85 cm in več). V utilitiju naj bo dovolj zaprtih omar ali podpultnih omaric in predalnikov za shranjevanje, pa tudi odprtih polic in drugih visečih elementov za odlaganje. Omislimo si lahko konstrukcije iz različnih materialov. Praktični so različni elementi za shranjevanje drobnih predmetov (denimo žepki iz blaga, prozorni predalčki ali škatlice in podobno).
Prostor naj ne bo prenapolnjen. Pri notranji opremi uporabimo barve in vzorce, ki so nam všeč. Manjši prostor povečajo svetle barve. Na stenah si lahko omislimo vodoodporne barve ali plastificirane tapete in tudi primerne stenske obloge (lesene ali iz umetnih materialov).
Prednost posebne gospodinjske sobe ali s pregrado (zavesa, drsna vrata, rolo in podobno) ločenega dela prostora je v tem, da lahko katerokoli gospodinjsko delo kadarkoli prekinemo in nadaljujemo kasneje, ne da bi morali vmes pospravljati ali celo umikati pripomočke. Samo zapremo vrata ali pregrado in naš »delovni nered« nas počaka in ni nikomer v napoto.

Domači delovni kotički
Kakovostno preživljanje prostega časa ni le bivanje v naravi, niso zgolj telesne dejavnosti, to je tudi ukvarjanje z različnimi umskimi dejavnostmi in z ročnimi spretnostmi. V stanovanju poiščimo najprimernejši prostor v dnevni sobi, predsobi ali v posebni sobi (kabinet, delavnica, garaža). Spalnica naj bo namenjena le spanju in počitku, zlasti tedaj, če jo delite še s kom. Najbolje je, da ima vsak član gospodinjstva svoj prostorček za delo in ustvarjanje. Večinoma je to primerno velika delovna površina ali miza s priročnimi shranjevalnimi elementi (z omaro, predalnikom, policami in podobno).
Prijeten in uporaben delovni kotiček si lahko uredimo v niši ali celo v omari. Delovni kotiček lahko ločimo od preostalega prostora s pregradno omaro, zaveso (klasično ali z rolojem), s premično steno (paravanom) ali drsnimi vrati in naš »ustvarjalni nered« ne bo motil nikogar. Zanimiv samostojen pohištven kos pa je lahko tudi dekoracija prostora.
S izbiro primernega prostora si zagotovimo potreben mir in dovolj svetlobe, naravne in umetne. Za dobro osvetlitev delovnega mesta izberimo ustrezno svetilko z usmerjeno svetlobo, ki naj ne sveti v oči. Za desničarje naj pada svetloba z leve, za levičarje z desne strani, za oboje pa prek rame. Zelo pomemben je primeren stol.

Domač razstavni prostor
Naše izdelke, spominke ali različne zbirke, s katerimi se ukvarjamo v prostem času, lahko postavimo na ogled v delovnem kotičku, v dnevni sobi ali jedilnici, veliki predsobi, na hodniku ali na stopnišču. Odvisno od količine gradiva in izbranega prostora si omislimo razstavne vitrine (delno ali povsem steklene), stenske regale (odprte police ali zastekljene), steklene predale in podobno. Na prosti steni oblikujemo iz slik, krožnikov ali ogledal stensko kompozicijo, ki je izbranemu prostoru tudi v okras. Pazimo le, da stena ni prenapolnjena. Zelo pomembna je pravilna splošna in namenska osvetlitev razstavljenih predmetov.
Pred izbiro načina predstavitve razmislimo o praktičnosti, o čiščenju, predvsem o brisanju prahu, pa tudi o varnosti. Pri izbiri moramo biti kritični, saj bodo prišli razstavljeni predmeti do veljave le, če jih ne bo preveč na kupu. V prenatrpanem prostoru s preveč vsebinami (čeprav zanimivimi) se ne bomo počutili prijetno ne mi ne naši gostje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media