Ste kaj »vremenski«?

Dobro počutje | okt. '11

Podobno kot na vso živo in neživo naravo vreme pogosto in intenzivno vpliva tudi na človeka. Za jesen in zimo je značilno pomanjkanje sončne svetlobe in toplote, kar mnogim povzroča telesne in duševne težave. A prav v teh mesecih, ko se procesi v organizmu upočasnijo, bi si morali spočiti, si oddahniti in si nabrati novih moči.

Ženske so praviloma bolj občutljive na vremenske spremembe kot moški. Ameriški psihiatri in psihologi ugotavljajo, da so ženske v času slabega vremena pogosteje slabe volje, nerazpoložene, razdražljive, brezvoljne in čustveno prizadete, pri njih se lahko razvije celo depresija. To razlagajo z dejstvom, da visok odstotek vlage v ozračju in pomanjkanje sončne svetlobe zavira tvorbo in izločanje hormona sreče serotonina, njegove paralele dopamina in drugih endogenih snovi (t.i. opiatov), ki preprečujejo pobitost, zlovoljnost in zaskrbljenost, spodbujajo psihično dinamiko in dvigujejo razpoloženje. Posledice nizke koncentracije hormonov sreče v organizmu pa se pri obeh spolih kažejo kot nerazpoloženost, potrtost, občutek brezvoljnosti in brezizhodnosti.
Motnje in bolezni, povezane z vremenskimi vplivi na organizem, sodijo v sklop metereopatij, prizadete posameznike pa označujemo kot metereopate. Med njimi je precej kroničnih bolnikov, ostarelih, pa tudi rekonvalescentov in pacientov po hujših nesrečah ali poškodbah. Občutljivost na vremenske razmere in spremembe spodbujajo in povečujejo tudi slaba psihofizična kondicija, preobremenjenost, napetost in stres.

Kako vreme vpliva na nas
Oglejmo si nekaj najpogostejših metereoloških situacij in njihov vpliv na človekov organizem:
- Sončno vreme in popolnoma jasno nebo pri stabilnih barometrskih razmerah ugodno vplivajo na organizem, ga poživljajo in sproščajo, zagotavlja pa tudi dobro razpoloženje, tudi če piha blag vetrič, tako vreme ne povzroča zdravstvenih ali psihofizičnih motenj.
-Spremenljivo vreme, za katerega je značilna naraščajoča oblačnost s padanjem zračnega tlaka, pa dokaj visoke temperature in vlažnost (soparno) je povezano z zadušljivo, težko in napeto atmosfera. Opisana situacija lahko sproži zdravstvene motnje. Statistike govorijo tudi o večjem številu nesreč in poškodb.
- Močna oblačnost, ko je nebo popolnoma prekrito s težkimi, temnimi oblaki, in nizke temperature označujejo neugodno, za organizem obremenjujoče vreme (nevarnost psihičnih težav).
- Padavine (dež ali sneg), nagla sprememba temperature in vlažnosti ozračja z možnim grmenjem in bliskanjem predstavlja relativno visoko stopnjo obremenitve za organizem. Take razmere neugodno vplivajo na zdravje in počutje.
- Pojemanje padavin, sprememba hitrosti gibanja zraka in izboljšanje vremena. Oblaki se razpršijo, nebo se zjasni, v zraku vlada visoka koncentracija ozona-  taka situacija pozitivno vpliva na telesno in duševno zdravje ter spodbuja dobro počutje.

Primerna oblačila in gibanje
Številnim zapletom zaradi vremena se je mogoče izogniti že z upoštevanjem vremenskih napovedi pri izbiri obleke, obutve in modnih dodatkov. Torej najprej na prosto in šele nato začnite brskati po omari. Nikakor pa ne izbirajte oblačil v poltemi, pri zagrnjenih oknih in nikar, napol miže, ne pograbite prvega oblačila, ki vam pride pod roke.
Vremenski vplivi na organizem so tesno povezani tudi z gibanjem. Izsledki znanstvenih raziskav dokazujejo, da je med vremensko (pre)občutljivimi znaten delež takih, ki najraje mirujejo. Vožnja jim je bolj pri srcu od hoje, hoja bolj od teka, stanje bolj od premikanja, sedenje bolj od stanja, ležanje bolj od sedenja, lenarjenje bolj od dela in sanjarjenje bolj od ukrepanja. Tako ljudje za telesno nedejavnost vsak dan znova najdejo tisoč in en izgovor. Ne glede na vreme si lahko tudi v hladnejšem delu leta vedno privoščimo nekaj gibanja – telovadbo med domačimi stenami, živahen sprehod po bližnji okolici, razgibana domača dela in opravila ipd. Izberimo dejavnosti, ki so nam najbolj pri srcu in se jih radi lotevamo.

Obdajmo se z barvami sonca
Posamezniki, ki so zelo občutljivi na vremenske spremembe ali na razmere v okolju, si lahko pomagajo tudi z barvami. Večini najbolj prijata rumena in modra, pa tudi zelena barva. Strokovnjaki za zdravljenje z barvami (kromoterapevti) priporočajo vsem, ki imajo težave z neprijaznim vremenom, da se krepijo in razvajajo z rumeno svetlobo in z rumenimi odtenki pisane mavrice. Pri tem je najbolje leči v miren in zračen prostor (najbolje kar na prostem ali vsaj pri na stežaj odprtem oknu ali vratih), se popolnoma sprostiti in si s pomočjo vizualizacije predstavljati kopel iz rumene svetlobe, v katero se popolnoma pogreznemo in v njej uživamo. Rumena je namreč barva življenja, intenzivna sončna komponenta v tradicionalni medicini ponazarja živahnejši jang, ki simbolizira živahnost in vitalnost; njena medla različica pa simbolizira luno, ki je simbol bolj umirjenega, slabotnejšega in občutljivejšega jina.
Če vam bolj kot kopel prija prhanje, si zamislite, da stojite pod obilno blago rumeno prho, ki obliva vaše telo od zunaj in od znotraj. Blagodejna in učinkovita je tudi sončna kopel – predstavljamo si, da se kopamo v toplih in nežnih, živo rumenih sončnih žarkih, se z njimi pogrejemo in se po kopeli ovijemo vanje ter za kako uro ležemo v toplo posteljo ali si privoščimo vsaj pol ure počitka v tišini (lahko ob pritajenih zvokih pomirjujoče glasbe ali ob lahkotnem branju). Nežni odtenki rumene barve, ki vsebujejo znatno količino beline (najsvetlejših odtenkov barvne lestvice), pa pripomorejo tudi h krepitvi, razbremenjevanju in razstrupljanju organizma.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media