Za slovenske zmage oktober 2011

okt. '11

Čeprav ne gre vselej verjeti črnogledim napovedim o bližnjem sesutju svetovnega gospodarskega reda, je vendarle prav, če upoštevamo, kaj nam verodostojni analitiki napovedujejo. Najprej pravijo, da je obstoječi finančni sistem na trhlih nogah in se utegne sesuti. Zakaj? Predvsem zato, ker je utemeljen na dolarju kot univerzalni svetovni valuti in vsa nihanja, ki zadenejo dolarsko območje, neposredno vplivajo tudi na vse druge valute. Tudi na evro. Prevladujoča vloga dolarja v svetovnih financah ima svojo zgodovino, pri čemer je najbrž najbolj pomembno, da so ZDA po drugi svetovni vojni odločilno pripomogle pri obnovi evropskega in japonskega gospodarstva. Tega seveda niso storile iz povsem človekoljubnih razlogov, saj je nov gospodarski zagon v Evropi in na Daljnem vzhodu predstavljal tudi veliko priložnost za uveljavitev interesov ameriškega kapitala. Nobenega dvoma ni, da je bil ta politični in gospodarski načrt uspešen.
Današnje razmere so se – seveda - bistveno spremenile. Gospodarska in politična moč posameznih držav se je relativno zmanjšala. Celo nekdanje imperialne velesile kdaj pa kdaj prisluhnejo, kaj imajo o kakšnem pomembnem svetovnem vprašanju povedati njihove nekdanje kolonije. Gospodarski in politični vpliv se je v drugi polovici 20 - tega stoletja razpršil, globalizacija ni le ekonomska, temveč tudi v svojih političnih razsežnostih.
Različnih ideoloških usmeritev so politiki, ki nam pripovedujejo, kje je prava pot iz slepe ulice, v katero nas je privedel pohlep kapitala in tistih politikov, ki so mu slepo služili. Pravzaprav niti ni najbolj pomembno, da krivce imenujemo in od njih terjamo odgovornost, pomembno je doseči, da se bodo v osnovi spremenili vrednostni koncepti, ki naj vodijo naše družbe. Povedano kar najbolj poenostavljeno: ne more biti temeljno družbeno vodilo kopičenje bogastva posameznikov, ki upravljajo s kapitalom in na drugi strani vse večja revščina tiste večine, ki si želi s poštenim delom zagotoviti spodobno življenje. Dejstvo, da je vse več ljudi, ki ne zaupa političnim elitam, potrjuje prepričanje, da ti »izvoljeni predstavniki ljudstva« delujejo v nasprotju z interesi, ki naj bi jih predstavljali.
V svetovnih razsežnostih se nam je najbolj bati pomanjkanja hrane, energentov in vode. Pomanjkanje teh dobrin je seveda velika priložnost za »svetovne mešetarje«, ki v nesreči ljudi vidijo priložnost za kovanje dobičkov. Odgovorni politiki morajo tako ravnanje preprečiti, vendar bodo to sposobni šele takrat, ko ne bodo povezani s tovrstnimi »mešetarji«.
In kje je v tem svetovnem »mešetarjenju« Slovenija? Ali smo se sposobni izvleči iz razmer, v katere so nas privedle naše politične elite? O tem, da smo se sposobni spopasti s težavami, najbrž nihče ne dvomi. To, kar vsi upravičeno terjamo od ljudi, ki prevzemajo odgovornost vodenja države in nacije je ravnanje v interesu vseh državljanov in ne podleganje pritiskom takih ali drugačnih političnih ali kapitalskih interesov. Odgovorna politika pač mora odločati v dobrobit državljanov, ki jih predstavlja in ne v korist elit, ki ji pomagajo na poti do oblasti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media