Razmere se umirjajo

Razmere se umirjajo

Dobro je vedeti | okt. '11

Po pravcati poplavi najrazličnejših zahtevkov v lanskem letu, ki so bili posledica predvidenega sprejema novega zakona o pokojninskem zavarovanju, so se letos razmere umirile. Vseeno pa je letos več zahtevkov za upokojitev, kot jih je bilo lani. Najbolj pa se je povečala število zahtev za invalidsko upokojitev – kar za 20 odstotkov.

Predvideno sprejetje novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim naj bi med drugim uveljavili strožje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, je v letu 2010 dodobra razburkalo javnost. To se je pokazalo tudi v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki se je zlasti v drugi polovici minulega leta znašel v nezavidljivem položaju. Vprašanj, povezanih z napovedanimi spremembami, je bilo izjemno veliko, prav tako tudi zavarovancev, ki so želeli vedeti, ali bodo »še ujeli« veljavne pogoje za pridobitev pravice do pokojnine ali ne ter kdaj naj bi po novem izpolnili pogoje. Številne zavarovance je zanimala dopolnjena pokojninska doba, pa višina pokojnine itd. Vse to je seveda vplivalo ne le na število informacij po telefonu ali v neposrednem pogovoru, temveč tudi na število vloženih zahtevkov, ki jih zavod moral obravnavati in nanje odgovoriti. Ker so bili mnogi zahtevki vloženi tik pred napovedanim sprejetjem novega zakona, ki bi naj začel veljati z novim letom, na vse seveda ni bilo mogoče odgovoriti v predpisanih rokih. Veliko število vlog je tako začasno vplivalo na pravočasnost reševanja postopkov, ki se je (razumljivo) poslabšala. Razmere pa so se v začetku leta umirile. To potrjujejo tudi statistični podatki o letošnjih gibanjih zahtevkov, ki jih v nadaljevanju predstavljamo nekoliko podrobneje.
Vseh zahtevkov skupaj je manj za blizu 9 odstotkov
Pokojninski zavod je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta prejel skupno 166.880 najrazličnejših zahtevkov. Število je za 16.262 zahtevkov ali za 8,9 odstotka nižje kot v enakem obdobju minulega leta. Ker pa je iz leta 2010 ostalo še 29.941 nerešenih zahtevkov, je ZPIZ v navedenem obdobju »bremenilo« skupno 196.821 zahtevkov (lani v enakem obdobju 21.0470). Pokojninskemu zavodu je tako uspelo rešiti 17.5841zahtevkov ali dobrih 89 odstotkov.
Vlog za pokojnine je za 6 odstotkov več
Med vloženimi zahtevki je dobrih 18 odstotkov ali 30.163 zahtevkov zadevalo uveljavitev najrazličnejših pokojnin. To število je večje kot v enakem obdobju lani. Za pokojnine je bilo letos v tem obdobju vloženih 1.696 ali za 6 odstotkov več zahtevkov. Povečan interes za upokojitev lahko v veliki meri pripišemo gospodarskim razmeram in razmeram na trgu delovne sile. Dobra tretjina vseh je vlog za pokojnine zadeva pridobitev pravice do starostne in predčasne pokojnine. To pokojnino namreč še vedno lahko uveljavljajo tisti upravičenci, ki so ob uveljavitvi zdajšnjega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju izpolnjevali statusne pogoje za pridobitev te pravice. Je pa takih upravičencev vedno manj!
Zahtevkov za preostale tri vrste pokojnin je bilo več kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Največje je povečanje zahtevkov za invalidsko pokojnino - v primerjavi z minulim letom je skoraj 20-odstotno. To pravico je tako uveljavljalo 1.856 zavarovancev, kar je 305 zahtevkov več kot lani. Zahtevkov za vdovsko pokojnino je bilo za 1,5 odstotka več. To pravico je uveljavljalo 7.676 vdov in vdovcev ali 117 več kot lani. Zahtevkov za družinsko pokojnino je bilo 2.409, kar je 14 zahtevkov ali 0,6 odstotka več kot leto poprej.
Pravice iz invalidskega zavarovanja
Letos se je tudi znatno povečalo število zahtevkov za pridobitev pravic iz invalidskega zavarovanja. Mednje štejemo zahtevke za oceno invalidnosti, za pridobitev pravice do nadomestil in za njihovo dokončno odmero. V prvih sedmih mesecih je bilo vloženih 20.228 tovrstnih zahtevkov in jih je bilo za 2.037 zahtevkov ali za 11,2 odstotka več kot lani. Tako povečanje števila zahtevkov za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, kot tudi zahtevkov za pridobitev drugih pravic iz invalidskega zavarovanja pa lahko v veliki meri pripišemo zaostrenim razmeram. V možnosti pridobitve katere od teh pravic namreč številni zavarovanci iščejo socialno varnost za prihodnje, saj jim grozi, da bodo delo izgubili ali pa so ga že, zaradi starosti in slabega zdravstvenega stanja pa na trgu delovne sile niso konkurenčni.
Pokojninska doba
Število zahtevkov za pridobitev pokojninske dobe, vloženih v prvih sedmih mesecih letos, je bistveno manjše od števila zahtevkov v minulem letu. Vseh vlog za priznanje pokojninske dobe je bilo v tem letu 2.504, kar je 38,2 odstotka manj kot lani. Zmanjšanje pa je razumljivo. Dokupi manjkajoče zavarovalne dobe so dragi, možnosti kasnejšega za priznanja določenih obdobij v pokojninsko dobo pa čedalje manj.
Dodatne pravice
Tudi število zahtevkov za pridobitev dodatnih pravic, vloženih v prvih sedmih mesecih letos, je manjše od števila teh zahtevkov v minulem letu. Invalidnino, dodatek za pomoč in postrežbo in varstveni dodatek je v tem obdobju zahtevalo 13.511 prosilcev, kar je 1.390 zahtevkov ali 9,3 odstotka manj kot v leta 2010.
Drugi zahtevki
Že v prvih sedmih mesecih minulega leta se je zaradi napovedane uveljavitve novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bistveno povečalo število vloženih drugih zahtevkov in doseglo vrh proti koncu leta. Mednje med drugim štejejo tudi zahtevki za poprejšnji variantni izračun starostne pokojnine, zahtevki za izračun dopolnjene pokojninske dobe in zahtevki za izračun datuma izpolnitve pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Prav te informacije so bile v pričakovanju nove zakonske ureditve najbolj aktualne. V minulem letu je bilo v prvih sedmih mesecih vloženih kar 11.7529 drugih zahtevkov, letos v enakem obdobju pa 100.474. Številka je še vedno visoka, čeprav je za 14,5 odstotka nižja. Temu primerno se giblje tudi število zahtevkov za informacije, pomembne za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Za poprejšnji variantni izračun starostne pokojnine je v tem času zaprosilo 12.321 zavarovancev, kar je 28,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Za izračun dopolnjene pokojninske dobe je zaprosilo 32.455 zavarovancev ali 13,9 odstotka manj kot lani. Za določitev datuma o izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa je letos zaprosilo 18.971 zavarovancev, kar je 9.220 ali 32,7 odstotka manj kot v enakem obdobju prejšnjega leta.
Če bodo gibanja, ki zadevajo vložene zahtevke do konca letošnjega leta podobna gibanjem v prvem polletju, bo reševanje zahtevkov lahko hitrejše in pravočasnejše.
Vpliv novih vlog na število prejemkov pokojnin
Zavod je julija izplačal 386801 starostnih pokojnin, kar je 2,7 odstotka več kot decembra lani. Invalidsko pokojnino je v tem mesecu prejelo 90.248 upravičencev. Število izplačanih invalidskih pokojnin je za 0,8 odstotkov manjše od števila v decembru lani. Družinskih pokojnin je zavod izplačal 54.796, vdovskih pa 38.824. Družinskih pokojnin je bilo letos izplačanih za 3,3 odstotka manj kot decembra lani, vdovskih pa za 7,1 odstotka več. Število drugih pokojnin, ki jih izplačuje zavod, pa se je julija v primerjavi z decembrom lani zmanjšalo, in to vojaških za 3,3 odstotka, starostnih ali družinskih pokojnin po nekdanjem zakonu o starostnem zavarovanju kmetov za 17,3 odstotka, državnih pokojnin pa za 3,6 odstotka. Število izplačil dela vdovske pokojnine se je v juliju v primerjavi z lanskim decembrom povečalo za 4,7 odstotka.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media