Vaša svetovalka Milena Paulini oktober 2011

Vaša svetovalka Milena Paulini oktober 2011

Dobro je vedeti | okt. '11

Družinska pokojnina po sestri

Bralka H. P. iz Maribora navaja, da je sestra, s katero je vse življenje živela v skupnem gospodinjstvu, umrla v začetku letošnjega leta. Ker je bila sestrina pokojnina višja od njene, je pri pokojninskem zavodu vložila zahtevek za priznanje pravice do družinske pokojnine. Njen zahtevek pa je bil zavrnjen, prav tako tudi pritožba, tako da je zdaj vložila tožbo. Zanima jo, ali res ni upravičena do družinske pokojnine po sestri, ki jo je zaradi hude bolezni negovala vse do njene smrti.

Zakon določa, da pravico do družinske pokojnine v primeru smrti zavarovanca ali uživalca pravic pridobijo tudi bratje in sestre, ki jih je zavarovanec preživljal do svoje smrti, če izpolnjujejo pogoje, ki veljajo za otroke, ali pogoje, ki so določeni za starše umrlega zavarovanca. Za pridobitev pravice do družinske pokojnine bi morala bralka do sestrine smrti poleg izpolnjenega pogoja preživljanja dopolniti tudi starost 58 let, razen če bi bila pred sestrino smrtjo popolnoma nezmožna za delo, o čemer pa bi izvedensko mnenje dala invalidska komisija Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
Bralka izpolnjuje pogoj starosti, morala pa bi izpolnjevati še pogoj preživljanja. Sklep o pogojih, kdaj se šteje, da zavarovanec preživlja družinske člane, med drugim določa, da povprečni mesečni dohodki družinskega člana, ki uveljavlja pravico do družinske pokojnine, v zadnjem koledarskem letu pred zavarovanim primerom niso presegli polovice osnove za odmero dodatnih pravic.
Iz priložene dokumentacije je vidno, da je bralka od marca 1991 dalje uživalka starostne pokojnine s pravico do varstvenega dodatka, ki ji je bila priznana od aprila 2010 dalje. Za priznanje pravice do družinske pokojnine bralkini pokojninski prejemki v letu 2010 ne bi smeli presegati polovice zneska osnove za odmero dodatnih pravic, to je 206,27 evra. Že samo bralkina starostna pokojnina, torej brez upoštevanja varstvenega dodatka, pa presega polovico osnove za odmero dodatnih pravic, zato je odločitev organa tako prve, kot tudi druge stopnje ZPIZ povsem pravilna in zakonita. Ker pa ima bralka tudi vloženo tožbo zoper dokončno odločbo zavoda, bo o utemeljenosti tožbe odločilo še pristojno sodišče.

Izplačilo pokojne po smrti uživalca
Bralka J. F. sprašuje, kako je z vračilom pokojnine ob smrti uživalca pokojnine. Navaja, da je oče umrl 20. maja letos, čez nekaj mesecev pa so dediči dobili dopis, da morajo vrniti pokojnino za mesec maj. Mnenja je, da so dediči upravičeni do pokojnine najmanj do trenutka, ko je umrl uživalec pokojnine.

Zapadli denarni prejemki, ki ob smrti uživalca pravice ali zavarovanca še niso bili izplačani, se lahko dedujejo in izplačajo dedičem na podlagi ustreznih dokazil. Zavod namreč po prejemu obvestila o smrti za posameznega uživalca ustavi izplačevanje pokojninskih prejemkov, torej pokojnine in druge dajatve, ki so zavarovancem zagotovljene iz obveznega zavarovanja. Pokojnina za mesec, v katerem uživalec umre, gre v celoti dedičem in ne le do dneva smrti.
Če pa pokojninski zavod ni bil pravočasno obveščen o smrti uživalca pokojnine in je bila pokojnina za tekoči mesec že nakazana na njegov osebni račun, je pokojnina predmet dedovanja in jo izplača banka. Če pa je morebitni pooblaščenec uživalca pokojnine, ki je lahko njegov dedič ali eden izmed njih, dvignil pokojnino ali jo prejel v gotovini po njegovi smrti, jo mora vrniti, saj pooblastilo preneha veljati s smrtjo pooblastitelja. Pokojnina za mesec, v katerem uživalec pokojnine umre, gre namreč dedičem šele na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju.
Če pa pokojnina za tekoči mesec še ni bila nakazana na osebni račun pokojnika ali ni bila izplačana, jo izplača ZPIZ na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju. Iz tega mora biti nedvoumno razvidno, kdo je dedič zapadle pokojnine, njegov točen naslov in tudi davčna številka.
Ker iz bralkinih navedb ni mogoče ugotoviti, od katere institucije so prejeli dopis za vračilo pokojnine, kot tudi ne tega, ali je bila pokojnina morda dvignjena iz osebnega računa ali pa jo Pošta Slovenije izplačala pooblaščencu po smrti uživalca, naj se bralka za konkretne informacije obrne na pristojno institucijo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media