Pretegovanje je nujno, krepitev pa tudi

Pretegovanje je nujno, krepitev pa tudi

Dobro počutje | okt. '11

In to po jutranjem vstajanju in še posebej po napornejšem delu. Tokratne vaje lahko jemljete kot nadaljevanje vaj iz prejšnje številke, lahko pa jih obravnavate tudi povsem samostojno, kot del sprehoda ali kake druge rekreacije. Dobro jih je narediti na začetku in na koncu večje obremenitve telesa, tudi po delu.
Jesen je vstopila s čudovito toplim prehodom iz poletja in kar zahteva, da ohranjamo toploto in mehkobo tudi v telesu. Na začetku naj poudarim, da s tokratnimi vajami ob povezanem, neprekinjenem dihanju skozi nos izginejo iz telesa napetosti in bolečine. Oboje še zlasti, če se boste malce potrudili in pazili, da boste vadili nežno, z občutkom in izključno po svojih sposobnostih. Še posebej boste začutili izboljšavo v hrbtenici, ki se bo dodobra pretegnila, in v vratu, ki bo postal prožnejši in močnejši.
Za začetek se sproščeno pretegnite, kot da bi se stegovali za okusnimi sadeži na drevesu. Vsakič, ko najviše iztegnete eno roko, tudi izdihnite. Če vam prija in če zmorete, poglejte tudi navzgor in vrat iztegujte čim više. Pretegujte se, kolikor se vam hoče.
Pravilen položaj nog je nujen za dobro in stabilno držo, ki omogoča varno vadbo. Potrudite se, da bodo noge res ves čas trdne.
Preden boste naredili odklon - nagib telesa v stran, nežno pokrčite kolena in stisnite spodnji del trebuha. Šele nato dvignite roko in z dlanjo pokrijte glavo ter se nagnite v stran. Ob odklonu izdihnite, ko pa se vzravnate, vdihnite. Gibi in dihanje naj bodo nežni in mehki ter povezani. Bolj, ko se boste ukvarjali s to vajo, bolje vam bo šlo. Vajo naredite najprej na eno stran, nato se spočijte in jo nato ponovite še na drugo stran. Ob tem vas želim posebej opozoriti na spodnji del trebuha in na križ: takoj, ko začne njuna moč popuščati, je čas, da z vajo končate.
Zdaj pa še nekaj za zahtevnejše, predvsem tiste z dobro močjo in ravnotežjem. Odklon z rahlim zasukom telesa nazaj: pomembno je, da gib spremljajo tudi oči in da so ramena kar se da sproščena in spuščena. Vajo delajte izmenično najprej na eno in nato še na drugo stran. Vadbo končajte, ko začutite utrujenost ali popuščanje moči v nogah in spodnjem delu trebuha. Ko nastopi nelagoden občutek, je čas za počitek.
Zdaj pa še pika na i za najzahtevnejše. Gremo kar po vrsti: pravilen položaj nog, stisnite spodnji del trebuha, ženske nožnico in zadnjik, moški samo zadnjik, spustite ramena; roko, ki je spuščena, lahko položite v bok, dvignjena roka naj bo čim bolj iztegnjena prek glave, vrat naj bo dolg in glava obrnjena v stran. Naredite nekaj povezanih odklonov v eno in nato še v drugo stran in ob tem močno stiskajte spodnji del trebuha, nožnico in zadnjik. Začutili boste malce močnejši razteg ob strani, pod pazduho in v iztegnjeni roki, pa tudi v vratu, da o toploti, ki bo preplavila spodnji del trebuha, sploh ne govorim. Posebej pa vas opozarjam na zmernost in vztrajnost. Pa vadite vsak dan malo več. Posledica bo čvrstejši trebuh, manj uhajanja urina, močnejša maternica, okrepljena prostata, boljša prebava. In ne bodite presenečeni, če se vam bo povrnila tudi spolna moč.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media