Z upokojenskih srečanj

Z upokojenskih srečanj

Druženje | okt. '11

Posavsko srečanje. Srečanja upokojencev iz Posavja se je v Kostanjevici na Krki udeležilo kakih 1.500 starejših, ki so s pozornostjo prisluhnili pozivu predsednice ZDUS dr. Mateje Kožuh Novak, naj upokojenci obiskujejo poslance v njihovih krajevnih pisarnah, ter Anki Tominšek, ki je pozvala, naj se upokojenci ne bojijo prihajajoče pokojninske reforme, ki je nujna. V celodnevno zabavo je goste popeljala Avsenikova Na Golici, nato pa so slavnostno prireditev popestrili ženski pevski zbor iz Podbočja, pevec Nace Junkar, humoristka mama Štefka, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli 'mehikajnarski' Marriachi z Dobove.

Gorenjsko srečanje. »Umrimo na nogah!« Za nekoga morda, na prvi trenutek pesimističen, za predsednico Zveze društev upokojencev Slovenije dr. Matejo Kožuh Novak pa optimističen poziv upokojencem, da jesen življenja preživijo zdravi, doma in na nogah!
Prvi dan meseca septembra, kot so šli vnučki prvič v šolo, so se na Soriški planini zbrali gorenjski upokojenci. Prirediteljica srečanja je bila Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske, pri organizaciji pa sta ji pomagali Zveza društev upokojencev Slovenije in občina Železniki. To je bilo že za enaindvajseto srečanje gorenjskih upokojencev, že desetič tudi v družbi gorenjskih županov.
Prvi je zbrane nagovoril nekdanji predsednik gorenjske PZDU Janez Šolar, slavnostni govornik pa je bil predsednik državnega sveta mag. Blaž Kavčič. Srečanja na Sorški planini se je udeležilo kakih štiri tisoč gorenjskih upokojencev.

Primorski srečanji. Domoljubna pesem Vstala Primorska skladatelja Rada Simonitija in pisca besedila dr. Leva Svetka – Zorina je zaščitni znak vseh srečanj in proslav na Primorskem, tudi druženja primorskih upokojencev v Orehovljah pri Mirnu 2. septembra letos.
Primorci, združeni v dveh pokrajinskih združenjih, enem za severno in drugim za južno Primorsko, si organizacijo srečanj izmenjujejo med seboj vsako drugo leto. Letos je bilo srečanje v goriškem delu Primorske, v Orehovljah pri Mirnu. Govornikov je bilo več, najprej pa je zbrane pozdravil in jim zaželel dobrodošlico predsednik DU Miren – Orehovlje Božidar Humar, za njim pa je povzel besedo predsednik severnoprimorske pokrajinske zveze Alojz Vitežnik. Zbrane so pozdravili še v imenu južnoprimorske pokrajinske zveze Marjan Pavlič, župan Zlatko Martin Marušič in podpredsednica Zveze društev upokojencev Slavica Golob, ki je posebej opozorila na pomen skrbi starejših za vrstnike v programu Starejši za starejše. V kulturnem programu druženja so sodelovali učenci OŠ Miren, združena pevska zbora Anton Klančič in Corus iz Mirna, oba pod vodstvom zborovodje Vladimirja Klanjščka, ter več drugih članov iz obeh primorskih pokrajinskih upokojenskih združenj.

Štajersko srečanje. »Obiskujte poslance!« je štajerske upokojence na srečanju v Moškanjcih pri Ptuju pozvala predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak: »Poslanci morajo spoznati, da zanje ni pomembno, kaj jim naročajo vodstva strank, ampak to, kaj mislijo volivci«, je pribila.
Upokojence so na srečanju v Moškanjcih pozdravili še podpredsednica ZDUS Slavica Golob, predsednik pomurske PZDU Mirko Lebarič, podžupan Gorišnice Mirko Štrumf in v imenu gostitelja, ptujskega župana dr. Čelana, podžupan Gorazd Žmavc. V kulturnem programu srečanja so sodelovali upokojene pevke LIP Ptuj, Naš ansambel iz Markovcev, pevci zbora Zarja iz DU Kog in folklorna skupina iz DU Sv. Tomaž s harmonikarjem Jožetom Stajnkom.

Ljubljansko srečanje. Udeležence srečanja v Logatcu, ki je bilo spričo velikosti ljubljanske ali osrednjeslovenske pokrajine in števila članov, po udeležbi prej skromno kot ne, so pozdravili predsednik evropske zveze upokojencev (AGE) in predsednik osrednjeslovenske zveze Marjan Sedmak, predsednik DU Logatec Vladimir Puc, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije dr. Mateja Kožuh Novak, logaški župan Berto Menard in njegov ljubljanski kolega župan Zoran Janković, ki se tudi sicer redno udeležuje upokojenskih srečanj.
V kulturnem programu so sodelovali pihalni orkester iz Logatca, pevski zbori iz Cerknice, Logatca in Loške doline, ki jih je združene vodil Matija Logar, recitirala sta Francka Čuk in Marcel Štefančič, zaplesali so starejši plesalci ljubljanske Kazine, na harmoniko pa je zaigral Albin Slabe.
Logaški upokojenci so v nič manjšem številu kot na osrednjeslovensko srečanje v nedeljo prišli še na srečanje samo logaških upokojencev. Vsi so bili deležni brezplačne malice, kar je v Logatcu že tradicija, pozdravila pa sta jih predsednik njihovega upokojenskega društva Vladimir Puc in logaški župan Berto Menard, za ples in zabavo pa jim je na harmoniko igral Janez Kogovšek.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media