Skupaj v dobrih in slabih časih

Dobro počutje | nov. '11

V zdajšnjih časih je še posebej pomembno vedeti, kakšni so zdravi medčloveški odnosi, saj so najmočnejši vir osebnega zadovoljstva, sreče, čustvenega ravnovesja in osebne rasti. Še več, so najučinkovitejša zaščita pred vsakršnim stresom.

Duševno življenje človeka ima tudi velik vpliv na njegovo zdravje, kar pa pogosto spregledamo tako mladi, kot tudi starejši! Ste tudi vi med njimi? Razmislite o tem!
Anselm Grüm takole razmišlja o tem: »Razmišljati o staranju vedno pomeni tudi razmišljati o življenju. So temeljna pravila umetnosti staranja, ki veljajo za vsakogar. Sem uvrščamo dejanja sprejemanja, odpovedovanja in preseganja samega sebe. Kdor se želi naučiti te umetnosti, se mora uriti v teh vrlinah starosti. A pri vseh splošnih pravilih mora naposled vsak sam najti svojo, čisto osebno pot.«
Sama pogosto razmišljam o teh zlatih Grümovih mislih in iščem poti v prihodnost.
Nekateri ljudje so v tem zelo uspešni tudi v zelo poznih letih. Še prav posebej to velja za ljubeče, razumevajoče starejše zakonske pare, ugotavljajo psihologi. Tudi moj pogled se pogosto ustavi na njih. Po navadi se držijo za roko ali pod roko, z obraza pa jim sije zadovoljstvo. Nekateri so si celo že na zunaj podobni. Kolikor jih poznam, se vsi ljubeče posvečajo drug drugemu in si pomagajo. Nedavno mi je tak par zaupal: »Partnerju berem želje že iz oči. To je povzročil srečen, šestdeset let trajajoči zakon in skupno premagovanje težav in nadlog, pa tudi življenja v dobrem in lepem.«

Zdravilen vpliv pozitivnih čustev
Takšna povezanost izredno pozitivno vpliva tudi na telesno in duševno zdravje zakoncev.
To je tudi znanstveno dokazano v psihološki raziskavi kolumbijske in pensilvanijske univerze v Združenih državah Amerike. Psihologi Crystiane Hippmann in Anita Hibbert ter Denis Gerstof so v letih od 1993 do 2008 s posebnimi metodami proučevali 1700 zakoncev, starih od 76 do 90 let. Zanimalo jih je, kako obvladujejo vsakodnevno življenje: svoja leta, osamljenost, žalost, nemir, nespečnost, slabšo gibljivost, vsakodnevne telesne naloge, nego, telefoniranje, nakupovanje, ravnanje z denarjem, hojo po stopnicah, nošenje težjih predmetov, skupne zaposlitve, zabavo, socialne stike.
Med drugim so ugotovili, da se težave, ki jih ima en zakonec, prenašajo na drugega (predvsem depresija, žalost). Zelo intenzivno pa se prenaša na drugega optimizem, veselje, bližina. Ta pozitivna čustva vplivajo na partnerja celo terapevtsko – zdravilno! Vzpostavi se dinamičen interakcijski socialni proces. Negativna čustva se v takem medsebojnem odnosu laže prenašajo, pozitivna pa na drugega delujejo spodbudno.
Avtorji raziskave ugotavljajo, da je ta prenos čustev močnejši pri starejših zakoncih kot pri mlajših, še posebej pa to velja za vpliv pozitivnih čustev. Če je žena pogosto depresivna, nanjo najbolj pozitivno vpliva možev optimistični odnos, ne pa pomilovanje, čeprav se prav to pogosto dogaja.
Tako sta ljubezen in razumevanje največje poroštvo za telesno in duševno zdravje v poznih letih življenja. Tudi v težkih trenutkih ima pristen medsebojni odnos starejših parov pomemben zdravilni učinek, potrjuje že omenjena študija.
Krepost, ki naj bi se je učili v starosti, imenuje Fritz Riemann: »Sposobnost ljubiti!«


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media