Zdravstvene novice na kratko november 2011

Dobro počutje | nov. '11

Ljubite svoje kosti
Podobno kot v drugih evropskih državah ima po 50. letu tudi pri nas osteoporozo vsaka tretja ženska in vsak peti moški. Marsikdo odkrije, da ima krhke kosti, šele ob prvem zlomu vretenc, kolka, zapestja ali nadlahtnice. Posledice pa so lahko hude. Najhujši zaplet je zlom kolka, po katerem v prvem letu dni umre dobra petina bolnikov, več kot tretjina pa nikoli več ne more samostojno živeti in postane odvisna od drugih. Napredovala osteoporoza pa se zaradi posedanja vretenc najpogosteje kaže z bolečinami v križu, s spremenjeno obliko hrbtenice (grbo) in z zmanjšanjem telesne višine - lahko za 10 ali celo 20 centimetrov. S sodobnimi zdravili pa je mogoče osteoporozo uspešno »krotiti«, so opozorili zdravniki iz UKC Ljubljana ob svetovnem dnevu osteoporoze, ki je potekal pod geslom »ljubite svoje kosti«; še bolje pa je poskrbeti za preventivo, in sicer tako, da sprejmemo življenjski slog z veliko gibanja ter da uživamo dovolj vitamina D in kalcija.

O zdravljenju sladkorne bolezni
Lekarna Ljubljana pripravlja za imetnike njihove kartice zvestobe strokovno predavanje o zdravljenju sladkorne bolezni, ki bo v torek, 22. novembra, ob 18. uri v Križankah (Viteška dvorana). Predavala bo Valnea Jurečič, mag. farm. Kdor bo želel, mu bodo brezplačno izmerili raven sladkorja v krvi. Predavanje je brezplačno, vstopnica pa je kartica zvestobe Lekarne Ljubljana. Udeležbo na predavanju potrdite na brezplačni telefonski številki 080 71 17 ali na e-naslovu: kartica.zvestobe@lekarna-lj.si.

Bolečina v hrbtu kot epidemija
Bolečina v hrbtu je v svetu že dobila razsežnosti epidemije in predstavlja enega glavnih vzrokov za manjšo delovno zmožnost. V 95 odstotkih primerov gre za nespecifične bolečine, torej take, ki niso posledica okužb, rakave bolezni, osteoporoze ali poškodb. Zdravniki predvidevajo, da bo bolečina prenehala po »naravni poti«, zato kar osemdeset odstotkov bolnikov po nekaj tednih počitka in rehabilitacije spoznajo za ozdravljene. Dejstvo pa je, da ima več kot polovica teh bolnikov še vedno bolečine, ki sčasoma postanejo kronične, lajšanje pa je najpogosteje premalo učinkovito. Ob evropskem tednu boja proti bolečini so strokovnjaki zato opozorili, da bi za večji uspeh zdravljenja morali pripraviti pravilno klasifikacijo bolečine.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media