Kriza kaže zobe tudi v pokojninski blagajni

Kriza kaže zobe tudi v pokojninski blagajni

Dobro je vedeti | nov. '11

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sredi oktobra sprejel rebalans finančnega načrta za leto 2011. Prihodki in odhodki se z rebalansom povišujejo za 1,5 odstotka, tako da bo pokojninska blagajna ob koncu leta težka 4,95 milijarde in ne  4,87 milijarde evrov kot je bilo predvideno decembra 2010. To pomeni za okoli 111 milijonov evrov večjo obremenitev državnega proračuna.

Člani sveta in vodstvo zavoda so izrazili zaskrbljenost nad finančnim stanjem zavoda, druge največje javnofinančne ustanove v državi. Zakaj? Predvsem zaradi strukture prihodkov te blagajne. Gospodarska kriza, s katero se soočamo na vseh področjih, je povzročila, da se zmanjšuje delež prihodkov od prispevkov zavarovancev in delodajalcev, zavoljo česar se večajo sredstva, ki jih mora zagotavljati državni proračun. S finančnim načrtom, sprejetim decembra lani, je bilo tako predvideno, da bo zavod iz prispevkov zbral 70,2 odstotka potrebnih prihodkov, medtem ko rebalans predvideva le še 68,3 odstotka teh prihodkov. Iz jesenske napovedi gospodarskih gibanj 2011, ki jo je UMAR sprejel septembra, namreč sledi, da se nominalna rast prispevne osnove bistveno znižuje v primerjavi s prejšnjo. Ob sprejemanju finančnega načrta v decembru 2010 je bila upoštevano, da bo rast 2,8-odstotna, medtem ko rebalans predvideva le 0,2-odstotno rast. Bistveno se povečuje tudi rast števila brezposelnih, in sicer od ocenjenega 2,8-odstotnega povečanja na 10,4-odstotno zvišanje. Tudi nominalna rast povprečne plače in nominalna rast plač v javnem sektorju se znižujeta. Z rebalansom  načrtuje ZPIZ prihodke od prispevkov za socialno varnost v obsegu 3,38 milijarde evrov, kar je za približno 44 milijonov evrov manj od prej načrtovanih prihodkov.
Manjši priliv prispevkov vpliva na povečano potrebo po prihodkih iz državnega proračuna, saj mora država v skladu z veljavno zakonodajo (ZPIZ-1) kriti razliko med prihodki in odhodki zavoda. Tako rebalans predvideva, da bodo potrebni transferni prihodki v višini 1,54 milijarde evrov, kar je za okoli 111 milijonov več. Dve tretjini teh  sredstev bo namenjen kritje za razlike med prihodki in odhodki, tretina pa za izplačevanje ugodnejših dajatev, ki jih posamezne skupine zavarovancev uživajo po posebnih predpisih. Dobro pa je, da je zavod v avgustu od Zavarovalnice Triglav, d.d. prejel dividende v višini blizu 3,1 milijona evrov, kar pa v prvotnem finančnem načrtu ni bilo predvideno.

Višji tudi odhodki
Ob pripravi in sprejetju finančnega načrta decembra 2010 je bil upoštevan zakon o socialno varstvenih prejemkih, po katerih naj bi ZPIZ izplačeval državne pokojnine in varstvene dodatke le do konca maja 2011. Medtem je bilo z novelo zakona določeno, da bo ZPIZ te dajatve izplačeval do konca leta 2011. Zaradi tega bo treba za izplačevanje varstvenega dodatka zagotoviti več sredstev, in to za 31 milijonov ali za 136 odstotkov več, za državne pokojnine pa 18 milijonov evrov ali za 128 odstotkov več. Bolj kot je bilo predvideno, se je povečalo število tudi uživalcev starostne pokojnine, kar povečuje izdatke za zdravstveno zavarovanje upokojencev.
Svet pokojninskega zavoda je  rebalans finančnega načrta  za leto 2011 posredoval pristojnemu ministrstvu za delo, nanj pa bo morala dati soglasje tudi vlada.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media