Okrasimo prostor s slikami

Okrasimo prostor s slikami

Prosti čas | nov. '11

Izbiranje slik za posamezne prostore naj bo prijetno in ustvarjalno opravilo. Na stene lahko obesimo priznana umetniška dela ali svoje stvaritve, pa družinske fotografije, risbe otrok ali vnukov, plakate in podobno. Ustrezen izbor polepša prostor in je obenem odsev našega okusa.

Pri izbiri, kaj, koliko in kje bomo razstavili, moramo biti kritični. Slik ne obešajmo na stene le zato, ker se nam zdi zid prazen. Pa tudi zato ne, ker jih pač imamo. Tudi ni vseeno, kje kaj obesimo. Ustrezne slike namreč soustvarijo prijetno ozračje v prostoru, ki ga krasijo. Bistveno je, da vsako delo, ki visi na steni, pripoveduje svojo zgodbo, ki je za nas kakorkoli pomembna.
Slike obesimo, ko je pohištvo že razporejeno po prostoru. Po stilu opreme in namembnosti posameznih bivalnih prostorov izberemo slike primerne vsebine. V spalnico bomo obesili drugačne slike kot v jedilnico. Na enem zidu ali v enem prostoru razstavimo sorodne zvrsti slik. Ne mešajmo različnih tehnik. Slika ne sme biti večja ali širša od kosa pohištva, ki je nameščen pod njo. Majhna slika naj ne visi sama na veliki steni. Na ozke dele sten obesimo več manjših slik. Manjši in nižji prostor navidezno povišamo, če obesimo slike približno 10 centimetrov pod višino oči gledalca. Z vodoravno postavitvijo skupine slik prostor navidezno znižamo, steno pa navidezno razširimo. Z navpično postavitvijo skupine slik pa prostor in steno navidezno zožamo. Slik ne obešajmo prenizko nad sedežne elemente, da nas ne bodo motile pri naslanjanju. Na stopnišču naj obešene slike sledijo liniji stopnic. Dolg hodnik lahko uporabimo za domač razstavni prostor.
S plakati ali slikami lahko prekrijemo različne napake na steni (odrgnjena barva, manjša razpoka in podobno) ali pa poudarimo določene dele stene ali prostora. Slike lahko razporedimo okoli odprtine v steni in tako poudarimo prehod v drug prostor. Iz svojih najljubših fotografij lahko naredimo fototapeto, in sicer tako, da jih prekopirane na A4 format, nalepimo drugo poleg druge v zanimivo kompozicijo, ki jo zaključimo z okrasnimi letvami. S slikami, obešenimi izpod stropa, lahko predelimo prostor. Možnosti je nešteto.

Ne previsoko, ne prenizko
Praviloma naj bo sredina slike ali sredina skupine slik približno v višini oči gledalca, ki v dnevni sobi in jedilnici po navadi sedi, na hodniku ali stopnišču ter v sprejemnici pa stoji. Kadar na steni sestavimo v skupino več slik različnih velikosti, je zelo pomembna skladna razporeditev, saj je od tega odvisno, kako bo posamezen kos prišel do veljave. Povezuje naj jih skupna barvna paleta, tehnika, motiv, stil ali enaki okvirji. Postavimo jih v kvadratno, pravokotno ali prosto, ponavadi vodoravno ali navpično simetrično kompozicijo. Če na steni razstavimo več slik, naj razmik med njimi ne bo širši od polovice najožje slike v skupini. Najmanjši razmik, uporaben predvsem na manjših stenah, je 5 centimetrov. Ponavadi, predvsem na večjih površinah, pa skupine slik nameščamo v razmaku od 10 do 20 centimetrov. Za mero lahko uporabite kar svojo dlan.
Večje slike, predvsem tiste bolj dragocene, naj visijo čimbolj samostojno. Primerna oddaljenost slike od pohištva je od 20 do 25 centimetrov. Če jih nad pohištvo obesimo previsoko, v prostoru ustvarimo občutek nepovezanosti in neskladnosti. Izbrano razporeditev slik lahko nadaljujemo tudi prek vogala na sosednjo steno. Slike pridejo najbolj do veljave na temnem ozadju. Za zelo pisane slike je najprimernejše enobarvno in nevtralno ozadje. Lahko se poigramo in več manjših slik enake ali različne velikosti namestimo v en okvir ali pa razdelimo eno sliko v več okvirjev. Na veliki in visoki steni lahko oblikujemo »sliko iz slik« . Parno število slik enakih dimenzij namestimo tesno skupaj, tako da sestavljajo večjo, uravnoteženo in zaključeno celoto in delujejo kot ena sama, velika slika. Zelo pomembna je pravilna osvetlitev posameznih slik. To so lahko večnamenski stenski ali stropni reflektorji ali pa prav posebna stenska svetila za osvetlitev slik. Osvetlitev je lahko že tudi del okvirja slike (optična vlakna). Pazimo pa, da se svetloba ne odbija od zaščitnega stekla slik in da nam ne blešči v oči.

Različni načini obešanja slik
Izbor načina pritrjevanja slik je odvisen tudi od materiala in debeline nosilne stene. Za obešanje slik, predvsem posameznih, na dovolj kakovostno steno uporabljamo jeklene žebljičke ali vijake, zidne kljukice in druga obešala. Izbrano obešalo mora imeti nosilnost, ki ustreza teži slike. Za plakate lahko uporabimo kar žebljičke. Slaba stran teh načinov je, da po premikanju ostanejo luknje v zidu. Zato se tudi v zasebnih stanovanjih vse bolj uporablja galerijski sistem s tirnicami, ki se pritrdijo pod strop. Iz tirnice visijo na drsnike pritrjene najlonske vrvice (laks) s kljukicami za slike, ki se jih lahko premikamo vodoravno po tirnici, navpično pa s pomočjo vrvic. Obstajajo še drugi profesionalni sistemi za obešanje in pritrjevanje slik, ki jih lahko uporabimo tudi v svojem domu. V poštev pridejo predvsem, če imamo veliko število umetniških del večjih dimenzij. Za domačo rabo si lahko pomagate kar s stropno tračno karniso za zavese. Z izbranim načinom pritrjevanja ali obešanja slik na stene je povezana tudi izbira ustrezne osvetlitve posameznih slik.
Če radi večkrat spreminjate izbor in postavitev slik, pritrdite na steno eno ali več ozkih polic z utorom. Te so lahko lesene ali aluminijaste. Utor preprečuje, da bi slike v okvirjih, prislonjenih na steno, zdrsnile s police. Slike lahko enostavno zamenjate ali le spremenite razporeditev. Mini razstavo fotografij ali manjših slik si lahko omislimo tudi na dovolj široki okenski polici ali kaki drugi primerni površini (stenski ali knjižni polici, komodi in podobno). Uporabiti moramo le samostoječe okvirje za slike in fotografije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media