Silvestrovanje s prijateljsko družbo

Silvestrovanje s prijateljsko družbo

Dobro počutje | nov. '11

Ob koncu leta si pogosto zadamo tisoč in eno opravilo, ki ga „moramo“ opraviti. Hitenju ni konca ne kraja, še posebej, če gostimo prijateljsko družbo, pa čeprav naj bi bil to najlepši in najbolj miren del leta. Tokrat bo drugače!

Osnovno navodilo gostiteljem je nadvse preprosto: dobra organizacija je zlata vredna.
Pravi čas je treba razmisliti o vsem - od jedilnika do potrebne opreme in namizne dekoracije. Seveda skrb za posamezno delo lahko porazdelimo med različne pomagače, a je nekdo vseeno tisti, ki bedi nad celotnim delom. Z nasveti, ki sledijo, si lahko pomagamo ob vseh pogostitvah, veljajo pa tako za slovesne priložnosti, kot tudi za prijateljska srečanja ali praznovanja rojstnih dni vnukov.
Imamo dovolj pribora? Najprej sestavimo jedilnik. Premislimo, ali imamo dovolj krožnikov, pribora, skodelic, kozarcev. Pomislimo, v čem bomo ponudili solato, pa prilogo. Jedilnik prilagodimo opremi, ki jo imamo; če ne gre drugače, si kak kos sposodimo, v res skrajnem primeru pa kupimo. Saj ni nujno, da s podstrešja prinesemo najlepši porcelan, temveč, da je vsega dovolj.
Pogostitev prilagodimo prostoru, ki ga imamo na voljo. Imamo dovolj veliko mizo, dovolj stolov, klopi, da bodo vsi gostje sedeli? Če temu ni tako, se raje odločimo za toplo - hladni bife, ko vse jedi postavimo na mizo, ob njih pa postavimo krožnike, pribor, kozarce in prtičke, da si vsak naloži, kolikor ga je volja, in poje stoje ali sede, kjer je pač prostor. Izberimo take jedi (npr. solate), za katere gostje ne bodo potrebovali nožev, saj jih tudi ne bodo mogli uporabiti. Če nimamo niti dovolj pribora, pomislimo na jedi za en grižljaj, ki jih ponudimo celo v papirnatih modelčkih za mafine (minjone), lahko pa preprosto spečemo slane ali sladke kolačke.

Imamo dovolj pribora? Najprej sestavimo jedilnik. Mineštre – enolončnice so najboljše pogrete naslednji dan. Podobno je z mesno štruco in torto. Meso za pečenko mariniramo in jo spečemo naslednji dan. Drobno pecivo spečemo celo teden dni prej in ga shranimo v pločevinastih škatlah. Če bomo pekli jabolka, jih nadevamo kako uro ali dve pred prihodom gostov, pokrijemo z alu folijo in med obedom spečemo v pečici. Stepeno sladko smetano za okras sadni solati nekaj ur hranimo v hladilniku, seveda skrbno pokrito, da se maščoba ne navzame drugih vonjav. Iz omare si že prej pripravimo le še lij ali vrečko (pri vrečki iz blaga preverimo, ali je čista!), s katero bomo iz sladke smetane iztisnili privlačno rožico. Če potrebujemo kruhove kocke za jušni vložek, naj bodo že prej nared v posebni posodici. Odlično se obnesejo namazi, ki jih ponudimo s koščki različnih vrst kruha, zelenjave, s krekerji in podobnim. Pokriti v hladilniku počakajo nekaj ur.

Kako velik je hladilnik? Jedilnik prilagodimo prostoru v hladilniku. Če ga je bolj malo, hladni bife le z mesninami in hladnimi solatami ter namazi ni najboljša izbira, saj verjetno vanj ne bomo mogli spraviti vsega. Veliko bolje je, da jedilniku dodamo kako sadje, denimo kivi, ki ga lahko hranimo drugje in narežemo tik pred zdajci. Podobno ne bo prostora za več že pripravljenih plošč, ki bi jim le odvili folijo in jih postavili na mizo, ko so gosti že zbrani. Resda marsikaj po potrebi shranimo zunaj, kar na okenski polici, a včasih celo zmrzuje. Dobro je, da pred praznovanjem pospravimo po hladilniku in vanj shranimo le najnujnejše.
Pomislimo še, koliko kuhalnih plošč potrebujemo za vse jedi. Koliko plošč ali kuhalnih mest bo v uporabi isti trenutek? Ne pozabimo, da se katera od jedi peče ali kuha v pečici, druge pa postrežemo kar hladne.
Pomislimo na to, koliko časa bomo potrebovali med obrokom za dokončanje jedi. Izberimo take, ki jih le še naložimo na servirni krožnik, razrežemo, okrasimo, pogrejemo v pečici, potem ko smo iz nje vzeli pečenko ipd. Izogibajmo se temu, da bi večji del obeda preždeli med lonci v kuhinji.

Kako naj pomagam?
Nekateri gostje, zlasti če je druženje bolj prijateljsko, nas lahko spravijo v zadrego, ker nam želijo pomagati. Morda lahko pripravijo mizo ali umetelno zložijo prtičke, prinesejo kako jed na mizo, okrasijo pecivo, ga narežejo. Za tak primer krožnike, pribor in podobno preložimo iz omare na priročno mizico ali kar na mizo, potem pa ga gosti zložijo naprej.
Lepo za oči. Poskrbimo za prazničen videz mize, a naj okrasje ne moti pogleda k nasproti sedečemu gostu. Lahko se odločimo za skromno okrasitev, denimo z zimzelenim listom, drobnim cvetom ali smrekovo vejico ob krožniku, za nizek, cvetoč aranžma v klasičnem stilu. Pri cvetju bodimo pozorni na vonj, ki naj bo nevtralen ali zelo diskreten.
Pri razsvetljavi kaže obdržati nekoliko pritajeno svetlobo brez posebnih barvnih filtrov, saj ti lahko v mislih jedcev naredijo jed za popolnoma neužitno. Kaj pa sveče? Ne rečemo zaman »svečana pogostitev« in »svečanost«, saj prav sveče podarijo trenutku poseben čar. Povsem preprosto in zelo poceni okrasitev je mogoče narediti že z navadnimi čajnimi svečkami, ki jih razporedimo po mizi ali položimo v večji kozarec ali širšo vazo z malo vode, da svečke v njej prosto plavajo. Morda ima kdo kak starinski svečnik, ki je družinska dediščina; zdaj je pravi trenutek, da ga uporabimo.
Če želimo na goste narediti še posebej lep vtis, za vsakogar pripravimo drobno pozornost (piškotek, košček doma pripravljene čokoladice, majhen kozarček domače marmelade ali pa ime gosta napišemo na kos kartona in z vrvico pripnemo na pribor ipd.).

Brez reda ni nič. Preden se lotimo zadnjih priprav pred pogostitvijo, nujno pomijmo vso umazano posodo, krožnike, pribor in pospravimo vse, česar ne bomo potrebovali. Pospravimo in počistimo delovni pult. Veliko laže delamo, če imamo pomivalni stroj prazen in vanj sproti pospravimo, česar ne potrebujemo več.

Uživajmo v družbi. Največ pomeni, če smo za mizo sproščeni, veseli, in prav nič zamorjeni, ker nam ni uspelo postoriti vsega, če smo se morda še pred pol ure jezili na druge člane, ki da nam niso nič pomagali. Lepo je tudi, če smo primerno oblečeni. Predpasnik pustimo v kuhinji in brez madežev sedemo za mizo.


Koristni nasveti

- Juho ponudimo v lepši manjši skledi ali v jušniku. Zajemalka naj ne bo prevelika.
- Pribor postavimo na krožnik (žlico in vilice staknemo skupaj, da so vilice na žlici, in položimo narobe obrnjeno na krožnik z jedjo), s katerega si gostje sami naložijo hrano na svoj krožnik. Bomo imeli dovolj pribora?
- Prtički so lahko iz blaga ali papirja. Papirnate izberite vsaj dvoslojne ali tri – ali večslojne. Enoslojnim se izognite, ker kvarijo videz slovesne pogostitve, pa tudi praktični niso, saj se z njimi ne moremo zadovoljijo obrisati, pogosto se celo lepijo na prste.
- Pijačo ponudimo v vrčih in steklenicah. Le v izjemnih primerih, ko je pogostitev manj uradna, postavimo pijačo na mizo v kartonasti embalaži, v plastenkah ali pločevinkah. Skrb za pijačo lahko preložimo na ramena svojega pomočnika.
- Če smo se odločili za prte, naj bodo čisti, zlikani. Pazimo, da so ravno prav veliki, vsekakor naj ne segajo do tal.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media