Izpraznjeno gnezdo

Dobro počutje | nov. '11

Izpraznjeno gnezdo postaja utečen izraz za psihološko pogojene družinske razmere, ko otroci zapustijo dom staršev. Obdobje otrokove osamosvojitve pogosto sovpada z biološkimi spremembami v staranju staršev, kar še povečuje njihovo čustveno stisko. Za mnoge pa je to tudi čas, ko postanejo njihovi ostareli starši vse bolj odvisni od njih.

Otrokova osamosvojitev odpira novo poglavje v življenju sleherne družine in pogosto povzroči čustveno stisko, na katero se starši različno odzivamo. Popolnoma normalno je, da tu in tam potočimo kako solzo, posedimo v otroški sobi, prelistamo družinski album, obudimo spomine na otrokovo odraščanje itd. Tako obvladujemo lastno stisko. Problem pa nastopi, ko se starši zaprejo vase, ko zavračajo družbo, ko izgubijo življenjski smisel itd. V takih primerih je treba poiskati pomoč prijateljev in znancev, ki nas bodo razumeli in na katere se lahko opremo. Prav nič nenavadnega ni, če bolj pogosteje kot sicer potrkamo na vrata zdravniške ambulante ali svetovalne službe, da si olajšamo stisko.

Bodimo otrokom v oporo
Otrokova pot v samostojno življenje daje staršem občutek zadovoljstva, ker so otroka uspešno pripravili za samostojno življenje, obenem pa jim tudi prinaša bolečino izgube, ker z otrokovo osamosvojitvijo odhaja to, kar so najbolj ljubili. Nekateri starši čutijo potrebo, da svojo čustveno stisko delijo z otrokom. Tako razmišljanje pa ni pošteno, saj zanemarja dejstvo, da se tudi otrok na poti samoosvajanja prebija skozi stisko domotožja. Potrebuje našo podporo in razumevanje ne glede na to, s kakšnimi težavami se srečuje, zato bodimo do njega potrpežljivi in ga spodbujajmo, da vztraja na svoji poti osamosvojitve. Izognimo se predlogu, da bi se vrnil domov že ob vsaki najmanjši oviri, in ne pozabimo, da so mladi ljudje prožni in že po nekaj tednih sklenejo nova prijateljstva, se vklopijo v novo okolje in se prilagodijo novemu načinu življenja.
Zaupajmo otrokovim sposobnostim za samostojno življenje in se potolažimo s tem, da živimo v času sodobnih elektronskih povezav in komuniciranja, ko lahko z otrokom v trenutku vzpostavimo stik, tudi če živi na drugem koncu sveta. Privadimo se načinov komuniciranja, ki jih uporabljajo mladi, in prepričajmo se, da bomo lahko otroku pomagali tudi takrat, ko se bo ponoči znašel sredi tujega mesta brez denarja, da bi si plačal prenočišče. Dovolimo otroku, da ohrani svojo zasebnost, in se ne čutimo prizadete, če nas ne vabi, da se mu pridružimo na facebooku ali katerem drugem družabnem omrežju, prek katerega vzdržuje stike s svojimi vrstniki.

Nove romance, pa tudi razveze
Prehod v novo življenjsko obdobje je čas, ko se lahko bolj posvetimo svojemu dolgoletnemu partnerju, z njim začnemo novo romanco. Nič lepšega, ko partnerja vnovič odkrijeta drug drugega in uživata v medsebojni družbi. V nekaterih primerih otrokova osamosvojitev zakoncema razkrije spoznanja, ki dolgoletno zvezo končajo ali jo okrepijo. Usoda zakonske zveze je odvisna od želje in naporov obeh partnerjev in če je bil otrok edino lepilo zakonske zveze, potem je to čas njune dodatne izgube. Spominjam se gospe Milene, ki mi je razkrila, kako sta z možem po odhodu odraslih otrok živela zdolgočaseno zivljenje, ko sta večere preživljala sicer ob romantičnem dogorevanju sveč, vendar se nista imela o čem pogovarjati. Mož je prebiral časopise in srkal džin, sama pa si je prizadevala preganjati čas s pletenjem. Tako sta se odločila, da odideta na križarjenje po eksotičnih deželah. Kaj kmalu sta ugotovila, da imata zelo različne poglede na življenje in na preživljanje prostega časa. Ona je uživala v obiskih zgodovinskih ostalin, v odkrivanju novih, neznanih krajev, medtem ko je mož ostajal na križarki in prebiral knjige. Gospe Mileni je skupno križarjenje dalo spoznanje, da si v življenju želi veliko več kot zgolj preživljati čas s siceršnjim tujcem, zato se je odločila za razvezo.

Naredimo seznam želja
Z odhodom otrok se starši pogosto nevede in brez večjih priprav znajdejo na pragu svojega tretjega življenjskega obdobja. Da bi laže obvladovali spremembe in nov način življenja, je prav, da smo do sebe razumljivi, prijateljski in da ohranimo pozitivno naravnanost. Napravimo seznam želja in stvari, ki smo jih vedno želeli početi, pa doslej zanje nikoli ni bilo časa. Pridružimo se pevskemu zboru, učimo se kakega jezika, poiščimo si novega partnerja. Obdobje izpraznjenega gnezda je čas novih začetkov. Pred nami je verjetno še dober kos življenja, zato obnovimo samozaupanje in načrtujmo stvari, ki nam bodo polepšale življenje. Starši, ki se odločijo slediti svojim mladostniškim sanjam, kmalu najdejo nov smisel življenja. Močnejša partnerska zveza in boljše finančno stanje zmanjšujeta zaskrbljenost, vključevanje v aktivnosti, ki nas veselijo, in vsakodnevna skrb zase pa pripomorejo k temu, da se počutimo vsaj za deset let mlajše.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media