RECEPTI december 2011

RECEPTI december 2011

Dobro počutje | nov. '11

Mesna štruca
Dve rezini dan starega kruha namočimo v topli vodi. V skledo damo 750 g dvakrat zmletega svinjskega in govejega mesa ter primešamo namočen kruh, ki smo ga dobro oželi.
Po potrebi na malo olja zlato rjavo prepražimo čebulo in jo primešamo mesu. Začinimo s soljo, poprom, timijanom, strtim česnom in drobno narezanim peteršiljem.
Beljak enega jajca prihranimo, eno jajce in preostali rumenjak pa razžvrkljamo in primešamo mesu. Dodamo še na drobne kocke narezan manjši kos slanine ali salame, da bo imela mesna štruca žlahtnejši okus. Zmes po potrebi zgostimo z žlico drobtin ali moke ter dobro premešamo.
Z rokami oblikujemo dve štruci, ju premažemo z beljakom, ki smo ga prihranili, položimo v namaščen pekač in pečemo približno pol ure pri 180 do 200 stopinjah. Med peko mesno štruco večkrat prelijemo z mesnim sokom ali vodo. Kot glavna jed je mesna štruca primerna za štiri do pet oseb, lahko pa jo ponudimo kot del hladno – tople pogostitve.

Čičerkin namaz
Skodelico čičerke čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan vodo odlijemo, prilijemo svežo vodo in kuhamo eno uro, da se čičerka povsem zmehča. Malo ohladimo. Skuhamo tudi narezan korenček. V mešalnik damo kuhano čičerko in korenček ter dobro pretlačimo. Dodamo žlico kisle smetane, sol, poper, drobno sesekljan česen, peteršilj ter vse temeljito premešamo. Postavimo za vsaj eno uro v hladilnik, da se jed dobro ohladi in okusi oplemenitijo. Ponudimo s kosi različnega kruha.

Tunini žepki iz listnatega testa
Zavitek listnatega testa vzamemo iz zamrzovalnika, da se odtali.
Medtem pripravimo nadev. Dva korenčka narežemo na drobne kocke, stresemo v slan krop, dodamo še pest zamrznjenega graha in kuhamo dve minuti. Ohladimo. Iz dveh pločevink tunine odlijemo olje in tunino razkosamo v posodici. Dodamo dve drobno narezani papriki ter blanširano ter ohlajeno drugo zelenjavo. Rahlo solimo. Pečico segrejemo na 200 do 220 stopinj.
Odtajano testo razvaljamo, vendar ne pretanko, da se pri nadevanju testo ne bi trgalo. Izrežemo kroge s premerom približno osem centimetrov in na sredino vsakega položimo za čajno žličko nadeva. Testo prepognemo, s prsti pritisnemo robove ob podlago, za boljši občutek si pomagamo še s pomokanimi vilicami. Žepke naložimo na pekač s papirjem za peko in postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 10 minut.

Medena jabolka
Za štiri osebe vzamemo štiri žlice rozin, ki jih namočimo v nekaj žlicah pomarančnega soka ali vode. Pečico segrejemo na 160 stopinj.
V manjši posodici zmešamo šest žlic mletih lešnikov, ščep cimeta, štiri žlice medu in namočene rozine. Štiri večja jabolka umijemo in jim s posebnim nožkom izdolbemo peščišče. Jabolka naložimo na pekač in jih napolnimo z lešnikovim nadevom. V pekač nalijemo nekaj žlic vode, postavimo v segreto pečico in pečemo približno pol ure. Pečena jabolka ponudimo še topla, z malo stepene sladke smetane.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media