Beta glukan proti okužbam

Dobro počutje | nov. '11

Znanost vedno znova odkriva skrivnosti narave v povezavi s človekovim zdravjem. Zdravilne rastline so že naše babice uporabljale za krepitev zdravja ali za zdravljenje bolezni, vendar je šele znanost lahko pokazala, ali snovi v rastlinah in drugih organizmih v resnici pomagajo ali ne. Ena takih visoko zmogljivih snovi je beta glukan, ki krepi imunski sistem in nas varuje pred okužbami.

Beta glukan je polisaharid iz vrste ogljikovih hidratov. V naravi ga najdemo kot celulozo v rastlinah, v žitu, predvsem pa v celični steni glivic kvasovk. Njegova posebna vrednost za človekovo zdravje je znanstveno dokazana: spodbuja obrambni sistem in tudi poveča njegovo delovanje. Med drugim so raziskovalci, tudi s harvardske univerze, ugotovili, da so bile živali, ki so dobivale beta glukan, bistveno bolj odporne za vse vrste okužb, in to od virusnih do bakterijskih; poleg tega se je njihov obrambni sistem hitreje odzval na okužbe kot organizem tistih, ki beta glukana niso dobivale, sproščal pa je tudi več protiteles. Raziskava tudi ugotavlja, da beta glukan pospešuje razmnoževanje makrofagov, celic imunskega sistema, spodbuja delovanje obrambnih mehanizmov, s čimer močno izboljša obrambo. Druga raziskava, ki so jo opravili na medicinski fakulteti v Nevadi, je potrdila, da so beta glukani spodbudili dejavnost makrofagov pri uničevanju škodljivih mikro organizmov, ki povzročajo nalezljive bolezni. Ta raziskava celo ugotavlja, da makrofagi kot najpomembnejše celice našega imunskega sistema s pomočjo beta glukanov uničujejo tumorske celice. Drugače povedano, beta glukani lahko varujejo tudi pred rakavimi obolenji.

Vsi niso enako učinkoviti!
Vendar stvari niso tako enostavne, kot se zdijo na prvi pogled. Dandanes imamo na voljo kar nekaj vrst beta glukanov, ki jih lahko kupimo v lekarni ter v specializiranih trgovinah. Spričo povedanega bi bilo morda logično, da pogoltnemo večjo količino tablet ali kapsul z beta glukanom (odvisno, katere izberemo) in že smo se dobro zavarovali pred virusi. A ni tako. Beta glukani so glede na postopek izdelave in vir sestavin različno zmogljivi. Ni nujno, da tisti pripravki, ki jih količinsko vsebujejo največ, tudi najbolj pomagajo. Pomembno je, denimo, od kod so beta glukani: iz gob, žita ali pa iz glivic kvasovk. Primerjalna raziskava je pokazala, da je najučinkovitejši beta glukan iz glivic kvasovk (tako imenovani WGP beta glukan), ki kar za 30 odstotkov presega druge vrste. Kaj to pomeni? Predvsem to, da deluje hitreje in močneje od drugih beta glukanov, hkrati pa se njegovo delovanje zmanjšuje počasneje od drugih. Po enem tednu je kar za 67 odstotkov večje.
V času, ko nas obkrožajo mikroorganizmi, ki lahko povzročijo bolezni, je pomoč organizmu še kako dobrodošla. Če ste se okužili in čutite prve znake bolezni, se ne obotavljajte. Najbolje je namreč, če začnete beta glukan jemati takoj, da bo obrambni sistem čim prej spodbudil k uničevanju napadalcev. Bolezen bo v tem primeru potekala v blažji obliki in tudi trajala bo krajši čas, kot bi sicer.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media