Ne podcenjujmo sladkorne bolezni

Ne podcenjujmo sladkorne bolezni

Dobro počutje | nov. '11

Od aprila, ko je ministrstvo za zdravje začelo uvajati referenčne ambulante, jih po vseh regijah deluje že 109. To so ambulante družinske medicine, v katerih je poleg zdravnika in medicinske sestre zaposlena tudi diplomirana medicinska sestra, ki skrbi zlasti za bolnike z urejeno kronično boleznijo in za preprečevanje ali pravočasno odkrivanje bolezni.

V referenčnih ambulantah lahko z dodatno sestro - zdaj delajo še za polovični delovni čas - bolje organizirajo delo, bolniki so deležni boljše in hitrejše timske obravnave, zdravnik pa ima več časa za akutne bolnike ali za tiste, ki se jim bolezen slabša.
Diplomirane medicinske sestre so že končale izobraževanje za delo s pljučnimi bolniki (astma, kronična obstruktivna bolezen) in diabetiki, izpopolnile pa se bodo tudi za delo s srčnimi bolniki, bolniki z bolečinami v križu in z nekaterimi revmatološkimi in onkološkimi bolniki.
Taka oskrba je še zlasti dobrodošla za sladkorne bolnike, ki jih je čedalje več. Enotnega registra sicer še nimamo, a je po ocenah diabetologov pri nas blizu 136 tisoč diabetikov, njihovo število pa nenehno narašča.
Kot pravijo pri Zvezi društev diabetikov Slovenije, so bolniki novost sprejeli z odobravanjem, skrbi pa jih, da ne bodo mogli priti do svojega zdravnika vselej, ko bodo to želeli. Kot pravi dr. Jelka Zaletel, dr. med, predsednica Diabetološkega združenja Slovenije, je zaskrbljenost odveč. Tisti bolniki, ki se že zdaj zdravijo pri specialistu diabetologu, bodo zdravljenje nadaljevali tam, kjer lahko dobijo najbolj kakovostno oskrbo. Tudi v referenčni ambulanti družinskega zdravnika bo zdravljenje še naprej vodil zdravnik, ki bo bolnika pregledal tudi ob poslabšanju bolezni, v vsakem primeru pa vsaj enkrat na leto.
Diplomirana medicinska sestra ne nadomešča zdravnika, pač pa v posvetovanju z njim in bolnikom spremlja potek zdravljenja. Za vsakega bolnika vodi protokol in letno poročilo o njegovem zdravstvenem stanju. Poleg tega spremlja bolnike z na novo prepoznano sladkorno boleznijo tipa 2 v prizadevanjih, da bi prišli do urejenih vrednosti sladkorja v krvi, krvnega tlaka in maščob. Svetuje jim morebitne spremembe v načinu življenja in pojasnjuje rezultate pregledov, nauči jih pravilno meriti sladkor, dajati injekcije, prilagajati odmerke inzulina različnim okoliščinam ... Skrbi tudi za preventivne akcije za preprečevanje nastanka bolezni in zgodnje odkrivanje oseb z velikim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 ter jih usmerja v preventivne programe. Ker se bolniki velikokrat prej zaupajo sestri kot zdravniku, jim lahko svetuje in jih spodbuja pri zdravljenju.
Na podlagi učinkovitosti in uspešnosti dela referenčnih ambulant naj bi oblikovali modele obravnave kroničnih bolnikov in preventive, po katerih naj bi v prihodnjih osmih letih delovale vse ambulante družinskih zdravnikov.
Ob tem pa pri Zvezi društev diabetikov Slovenije, ki je s 55. leti delovanja najstarejše združenje bolnikov v Sloveniji, opozarjajo, da mora za dobre rezultate zdravljenja velik del odgovornosti prevzeti tudi bolnik sam. Tisti, ki o svoji bolezni premalo ve ali jo celo podcenjuje, ne more pričakovati najboljših rezultatov in dela škodo samemu sebi.
Izkušnje kažejo, da člani društev diabetikov bolje poznajo in tudi bolj skrbijo za svoje zdravstveno stanje, saj društva pripravljajo številne aktivnosti od rekreacije do predavanj ali delavnic o zdravem načinu življenja, o ustrezni prehrani, novostih pri zdravljenju ... Zato vabijo vse sladkorne bolnike, da se včlanijo v katero od 40 društev diabetikov, več informacij pa lahko dobijo na tel. št. zveze: 01 430 54 44 ali na spletni strani: www.diabetes-zveza.si
Za informacijo ali nasvet medicinske sestre lahko ob sredah med 18. in 22. uro pokličete tudi na brezplačno svetovalno linijo Diafon 080 14 20.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media