Po zdravila na obnovljiv recept

Dobro počutje | nov. '11

Kroničnim bolnikom, ki dlje časa jemljejo ista zdravila, ne bo treba vsake tri mesece po nov recept, pač pa jim bo lahko po novem letu osebni zdravnik napisal obnovljiv recept, ki bo veljal praviloma eno leto. Ob prvem obisku bolnika v lekarni bo farmacevt v računalniku zabeležil podatke z recepta in bolniku izročil zdravila. Recept bo ostal shranjen v lekarni, nanj pa bo lahko bolnik v obdobju enega leta še trikrat dvignil zdravila. Če pa bi se pojavile težave, bo seveda lahko še vedno obiskal zdravnika.
S tem ukrepom naj bi razbremenili ambulante splošnih zdravnikov, kjer ugotavljajo, da je kar četrtina vseh obiskov administrativne narave, torej pridejo bolniki le po recept ali bolniške liste. Zdravnik bo presodil, komu bo izdal obnovljiv recept, zagotovo pa je vsaj med bolniki s povišanim krvnim tlakom polovica takih, ki imajo bolezen pod nadzorom.
Seveda bo moral bolnik vedno dvigniti zdravila v isti lekarni, kar je dobro. Če se z zdravili oskrbujete vedno v isti lekarni, ima lekarniški farmacevt pregled nad tem, s katerimi zdravili se zdravite. To je pomembno zlasti tedaj, če vam zdravnik spremeni terapijo. Tako ne bi prihajalo do podvajanj zdravil in do hujših posledic.
Še bolje pa bi bilo, da bi kronični bolniki, ki po navadi jemljejo več zdravil hkrati, vodili svoj seznam zdravil. Farmacevti opažajo, da marsikateri bolnik ne pozna dovolj dobro svojih zdravil, zato svetujejo: zapišite vsa zdravila, ki vam jih predpiše zdravnik, tudi tista, ki jih brez recepta kupite v lekarni ali v specializiranih prodajalnah, ter morebitne druge izdelke, ki jih uporabljate za nego in ohranjanje zdravja. Zapišite ime in jakost zdravila, ime zdravilne učinkovine, odmerek in pogostost uporabe, namen uporabe ter posebnosti jemanja. Na seznam napišite še ime osebnega zdravnika, naziv zdravstvene ustanove, ime lekarne, kjer prevzemate predpisana zdravila, ter vašo telefonsko številko in naslov. Tak seznam ali osebna kartica zdravil bo v veliko pomoč zdravniku in farmacevtu, v nujnem primeru pa vam bo lahko celo rešil življenje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media