Kamniška pričevanja minulih stoletij

Kamniška pričevanja minulih stoletij

Zgodbe | nov. '11

Medobčinski muzej Kamnik je bil ustanovljen 4. decembra 1961. leta, torej ravno te dni praznuje že petdeseto obletnico. Domuje v gradu Zaprice in med drugim hrani edino zbirko Thonetovega pohištva na Slovenskem.

Zbirke predstavljajo premično kulturno dediščino občin Kamnik, Domžale, Mengeš, Moravče, Komenda, Lukovica in Trzin. Sprva so jih oblikovali zgolj z muzealijami, ki so jih odkupili od prizadevnega zbiralca starin dr. Josipa Sadnikarja. Tako med drugim hranijo predmete iz zasebne zapuščine meščanskih in plemiških družin in pomembnih osebnosti tega območja, odkupljene ali podarjene predmete umetnostne ali etnološke dediščine ter najdbe s terenskih arheoloških raziskav. Ob vhodu na grajsko dvorišče domuje lapidarij, ki predstavlja kamnito dediščino minulih dveh tisočletij.

Odsevi kamniških stoletij
Razstava Odsevi kamniških stoletij s predmeti in fotografijami prikazuje glavne zgodovinske in kulturnozgodovinske značilnosti razvoja Kamnika ter nastanka mesta v obdobju med 12. in 19. stoletjem.
Zanimivo si je ogledati razstavljeno pohištvo iz upognjenega lesa. Ta edina zbirka na Slovenskem prikazuje zgodovino tako imenovanega Thonetovega pohištva in nadaljnji razvoj tovrstnega oblikovanja pri nas.
Razstava o zgodovini kamniškega meščanstva v 19. stoletju obiskovalcu predstavlja življenje najpremožnejših meščanov in podobo mesta Kamnik v tem obdobju. Tako obiskovalci spoznajo politične, socialne, gospodarske razmere, promet, kulturo, umetnost, arhitekturo in vsakdanje življenje 19. stoletja. Hkrati pa se lahko po zaslugi zbirateljstva pokojnega arhitekta Vlasta Kopača  seznanijo z življenjem pastirjev med pašno sezono na Veliki planini.
Muzejski delavci so prenovili stalno razstavo, ki domuje v pritličju muzeja in vanjo prvič vključili bogato geološko dediščino. Posebna pozornost velja fosilom, saj so na tukajšnjem območju našli posebne primerke.
Na ogled so postavljeni tudi arheološki predmeti. V glavnem gre za najdbe iz zadnjega desetletja.

Muzej na prostem
Pred gradom Zaprice na prikupni zelenici domuje svojstven muzej na prostem. Na ogled so štiri kašče, sušilnico in vodnjak, kar je nekdaj uporabljajo  kmečko prebivalstvo Tuhinjske doline. Gre za svojstveno oblikovano dediščino, za posebno obliko kmečkega stavbarstva na Slovenskem.
Tukajšnji ljudje so tako hišo poimenovali kašta. V njej so kmetje hranili žito, meso, klobase, zabelo, moko. V poznejših obdobjih pa so v njej hranili kmečka orodja, volno, oblačila, domače rokodelske izdelke in celo denar.
Tuhinjska kašča je veljala za središče kmetije. Stala je samostojno, a v sklopu drugih gospodarskih poslopij. Sprva so imele kašče le en prostorom, a z vnovično oživitvijo tranzitne poti skozi Tuhinjsko dolino in s tem povezanim hitrim gospodarskim razvojem tukajšnjih kmečkih posesti ob koncu 18. in v začetku 19. stoletja dobijo dodaten prostor. Kašča je bila bogato etnološko okrašena.
Kamniški muzejski delavci vedo povedati obiskovalcem medobčinskega  muzeja, da je gradnja kašč doživela največji razmah na močnejših kmetijah v okolici Šmartnega in Zgornjega Tuhinja med leti 1820 in 1850, ko so gradili izključno dvocelične kašče. Te kašče so imele tudi podstrešja in kleti za ovčji hlev ali za spravilo poljskih pridelkov.

Razstave v Galeriji Mihe Maleša
Kamniški muzej gospodari tudi z Galerijo Mihe Maleša, ki domuje na Glavnem trgu v starem mestnem jedru. Z občasnimi tematskimi razstavami predstavljajo izseke iz kamniške zgodovine, iz umetnosti, vsakdanjega življenja, pa tudi posamezne osebnosti. Med drugim je bilo predstavljeno življenje in delo generala Maistra, ki je kamniški rojak. Predstavljene so bile arheološke najdbe z Malega gradu in umetniški opusi slikarja Mihe Maleša, ta je mestu podaril 2634 svojih del, njegovih sodobnikov, povezanih s Kamnikom in nasploh umetnosti iz prve polovice 20. stoletja.

Informacije:
Medobčinski muzej Kamnik domuje na Muzejski poti 3 v Kamniku. Od torka do petka je odprt od 8. do 13. in od 16. do 19. ure. Ob sobotah si ga je mogoče ogledati med 10. in 13. ter med 16. in 18. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 10. in 13. uro (razen Maleševe galerije). Ob ponedeljkih je muzej zaprt!
Telefon: 01 8317 647 ali 01 8317 662
E-pošta: info@muzej-kamnik-on.net
www.muzej-kamnik-on.net


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media