Novembra uskladitve ne bo, kako pa bo prihodnje leto?

Novembra uskladitve ne bo, kako pa bo prihodnje leto?

Dobro je vedeti | nov. '11

Novembra ne bo uskladitve pokojnin, je svet zavoda ZPIZ sklenil na podlagi uradnega podatka, da se je povprečni znesek najnižje pokojninske osnove, veljaven v letošnjem letu, že po februarski uskladitvi zvišal za odstotek. S tem pa ni bila le dosežena, temveč je bila celo presežena dovoljena rast pokojnin v letu 2011, kot jo določa zakon o interventnih ukrepih - ZIU.

Interventni zakon tako kot sistemski sicer določa, da se pokojnine uskladijo tudi v novembru. Uskladitev lahko dosega 25 odstotkov zvišanja povprečne plače za obdobje januar – september 2011 v primerjavi s povprečjem za prejšnje leto, vendar pa je možna le, če rast povprečne najnižje pokojninske osnove, veljavne v letu 2011, po obeh uskladitvah (februarja in novembra!) ne preseže 25 odstotkov z Jesensko analizo gospodarskih gibanj 2011 ocenjenega zvišanja povprečne plače za obdobje januar – december 2011 v primerjavi s povprečjem za enako obdobje prejšnjega leta. Iz te analize sledi, da naj bi se povprečne plače v navedenem obdobju zvišala za 2,5 odstotka in ne 2,6 odstotka kot smo pomotoma zapisali v prejšnji številki glasila.
Ker ta ocena pozneje ni bila spremenjena, svetu zavoda ni preostalo drugega, kot da ugotovi, da pogoji za novembrsko uskladitev niso izpolnjeni. Povprečna plača se je v obdobju januar – september 2011 v primerjavi z lanskim letnim povprečjem sicer zvišala za odstotek, kar bi brez dodatne omejitve sicer omogočalo uskladitev v višini 0,25 odstotka; ker pa je rast najnižje pokojninske osnove že po februarski uskladitvi presegla 25 odstotkov ocenjene rasti plač, to je 0,625 odstotka (v prejšnji številki smo zaradi napačno zapisane ocene prag določili pri 0,65 odstotka), ni bila možna niti sicer minimalna in omejena uskladitev, ki izhaja iz gibanja plač v prvih devetih mesecih letos.

Usoda uskladitev v prihodnjem letu
Kako bo z uskladitvami v prihodnjem letu v času, ko je nastajal ta prispevek, še ni znano. Že omenjeni interventni zakon ureja način usklajevanja pokojnin še za januar 2012, ne pa tudi za naprej. V januarju 2012 dopušča možnost izvedbe uskladitve pokojnin in drugih prejemkov, ki se usklajujejo po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) in po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji ( ZUTPG), če bo rast cen življenjskih potrebščin v obdobju december 2010 - december 2011 višja od 2 odstotkov. V tem primeru se pokojnine uskladijo za razliko nad dvema odstotkoma rasti cen življenjskih potrebščin. Če pa izhajamo iz rasti cen življenjskih stroškov, zapisani v Jesenski analizi gospodarskih gibanj 2011 (1,7 odstotka), tudi ta uskladitev ne bi bila možna. Po doslej znanih statističnih podatkih o rasti cen življenjskih stroškov pa bi vendarle lahko bili izpolnjeni pogoji za uskladitev v januarju.
Po januarju 2012 pa bi, če seveda prej ne bodo sprejeti drugačni ukrepi (ti bi lahko vplivali tudi na morebitno uskladitev v januarju), usklajevanje pokojnin in drugih prejemkov potekalo po določbah ZPIZ-1 in ZUTPG. Pokojnine bi se, če bi bili izpolnjeni zakonski pogoji, uskladile v februarju in novembru 2012, transferji pa v juliju 2012.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media