Hitrejši postopki ugotavljanja zavarovalne dobe

Hitrejši postopki ugotavljanja zavarovalne dobe

Dobro je vedeti | nov. '11

Sredi novembra so se v Beogradu srečali predstavniki izvajalcev pokojninskega in invalidskega zavarovanja iz držav nekdanje SFRJ. Obravnavali so predvsem probleme pri uresničevanju bilateralnih sporazumov in pri izmenjavi elektronskih podatkov.
Slovenija je pred nedavnim sklenila sporazuma o socialnem zavarovanju s Srbijo in Črno goro, medtem ko jih z drugimi državami na območju nekdanje skupne države sklenila že pred leti. Izkušnje pri uresničevanja teh sporazumov so opozorile, kako koristna so ne le bilateralna, temveč tudi multilateralna srečanja. Pri uresničevanju sporazumov namreč v vseh državah prihaja do problemov, zato je dobro, da najodgovornejši predstavniki izvajalcev zavarovanj najdejo najboljše skupne rešitve. Tudi zato, ker so zavarovanci delali v več državah, ki so nastale na območju nekdanje skupne države.

Prizadevanja za skrajšanje postopkov
Posebna pozornost je tokrat veljala ugotavljanju in priznavanju delovne dobe v posameznih državah. Udeleženci so opozorili, da si je treba v vseh državah prizadevati za pospešitev in skrajšanje postopkov. Ni sprejemljiva praksa, da se ti postopki vlečejo več mesecev, celo več kot leto dni, da je potrebnih tudi več urgenc, da bi pristojni ustrezno ukrepali. Zato so se dogovorili, da bo vsak nosilec pokojninskega in invalidskega zavarovanja na ravni države vodil posebno evidenco zahtevkov, seveda na podlagi evidenc posameznih območnih enot oziroma izpostav zavodov. V razumnem roku se bodo tudi obveščali o razlogih, zakaj postopki trajajo dalj časa, da bi se tako lahko v postopek aktivneje vključili tudi zavarovanci sami ali njihovi nekdanji delodajalci.
Posebno pozornost je veljala tudi sistemski in racionalni ureditvi elektronske izmenjave podatkov in pravnim podlagam posameznih držav, saj to lahko pripomore k učinkovitejšemu uveljavljanju pravic delavcev, ki so delali v različnih republikah nekdanje SFRJ.
Kot dobri so se pokazali t. im. informativni dnevi za zavarovance, ki so delali v nekdanjih državah SFRJ, zato bodo z njimi nadaljevati in jih še razširili. Spodbujali bodo zavarovance, ki so delali v več državah, da si delovno dobo uredijo še pred upokojitvijo, saj bodo tako lahko hitreje prišli do pokojnine.
Predstavniki nosilcev pokojninskega in invalidskega zavarovanja so se srečali tudi s podpredsednikom vlade Republike Srbije, ki jih je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja prepričal, da se mora ta sistem tudi v prihodnje razvijati na podlagi dveh najpomembnejših načel: vzajemnosti in solidarnosti med zavarovanci in da je pokojnina ekonomska in ne socialna kategorija.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media