Decembrski drevesni poligon

Decembrski drevesni poligon

Dobro počutje | nov. '11

Zadnji mesec v letu se res spodobi, da ostanemo v popolni formi. Razgibano in krepko telo v zdravem duhu je tisto, kar potrebujemo, da nam bo uspelo brez posledic preživeti vsa dogajanja veselega decembra. Najpomembneje pa je, da bomo fit in veseli.

Čim pogosteje se odpravimo ven. Če je le mogoče nekam v naravo, v gozd ali na travnik, k jezeru ali malo v hrib, če vas noge dobro nesejo. Po ogrevalnih začetnih korakih, ki naj bodo zmerne hitrosti in z enakomernim dihanjem skozi nos, trajajo pa naj nekaj minut, priporočam blago ogrevanje vsega telesa. Ker smo v naši rubriki opisali že veliko vaj, se tokrat ustavljam pri odklonih.  Pomembno je le, da telo ob izdihu nežno nagnete v stran in ga ob vdihu počasi spet dvignete. Vajo ponovite vsaj trikrat na vsako stran. Za konec ogrevanja pa še zaokrožite v vseh sklepih.
Zdaj pa je čas, da gremo k drevesnemu, naravnemu poligonu. Najprej se s hrbtom naslonite na drevo in noge trdno oprite v tla. Z rokama se v deblo oprite od zadaj, tako da začutite trdnost in stabilnost telesa. Iz tega položaja dvignite visoko navzgor najprej eno nogo. Počutite se, kot da bi korakali ob deblu. Koleno dvigujte, kolikor mogoče visoko. Ob tem je hrbtenica ob deblu čim bolj vzravnana, noga pa stabilna (lahko nežno pokrčena v kolenu). Z vsako nogo vajo ponovite vsaj petkrat. Ob dvigu kolena vdihnite in ob spustu izdihnite.
Pri naslednji vaji se zelo močno oprimite dveh debel. Počutiti se morate varno in stabilno. Iz tega položaja zanihajte najprej z eno in nato še z drugo nogo naprej in nazaj. Nogo dvignite, kolikor morete. Bolje majhen in nežen dvig ter dobro počutje kot previsok dvig spredaj ali zadaj. Število ponovitev si določite sami, upoštevaje sposobnost usklajenosti z dihanjem. Ko dvignete nogo spredaj, vdihnite, ob iztegu nazaj pa izdihnite. Dobro se predihajte. Po tej vaji je obvezen počitek z umirjenim dihanjem.
V novembrski številki smo se lotili »podiranja drevesa«. Ponovimo na kratko čvrsto se z obema rokama oprimimo ob drevo. Tudi noge so trdno na tleh, prva spredaj in druga zadaj. Najpomembnejša je stabilnost telesa, ki jo ob opiranju ob drevo še okrepimo s kar se da močnim stiskom spodnjega dela trebuha, nožnice in zadnjične odprtine. Ob »podiranju« je treba biti najbolj pozoren na enakomerno in pravilno dihanje. Ko tega ne zmoremo več, je čas za počitek. Vajo ponovite vsaj dvakrat z vmesnim premorom, ko se popolnoma umirite. Vaja močno okrepi in ogreje vse telo.
In zdaj še zadnja naloga. Poiščite dve drevesi, ki sta ravno prav narazen drugo od drugega, da se boste nanju lahko oprli spredaj in zadaj. Pravila vaje so enaka kot pri prejšnji. Tudi v tem primeru sta najpomembnejši moč in toplota, Vajo ponovite vsaj dvakrat.
Sledi obvezen počitek z enakomernim povezanim dihanjem med hojo. Po tej prijetni umiritvi si privoščite izdatno zviranje, ki bo odstranilo morebitne posledice preveč navdušenega gibanja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media