S kvačko povsod

S kvačko povsod

Zgodbe | nov. '11

Dolgi jesenski večeri so kot nalašč za ustvarjanje lepih in uporabnih ročnih del. Še posebej v času, ko se približujejo prazniki in se tudi Miklavž in Božiček ozirata po darilih. Zagotovo je med našimi bralkami veliko takih, ki spretno vrtijo pletilke, kvačko ali kleklje. Tokrat predstavljamo Dolenjko Marijo in njene kvačkane mojstrovine.

Marija Golob iz Novega mesta je zares vsestranska ženska. Pri Pokrajinski zvezi društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine je sekretarka za šport, v novomeškem društvu upokojencev pa kot uspešna športnica sodeluje na upokojenskih tekmovanjih v balinanju in pikadu. Vodila bo tudi tečaj ročnih del, ki ga pripravljajo v društvu. Dejavna je še v medobčinskem društvu invalidov, kjer skrbi za novinarsko delo in za obveščanje.
Ob tem pa je Marija dolgoletna naročnica Vzajemnosti in se zvesto udeležuje naših izletov. Doslej ni manjkala na nobenem tradicionalnem letnem srečanju. Še več, po navadi pripelje s seboj za ves avtobus dolenjskih upokojencev, med vožnjo pa poskrbi, da se izletniki kratkočasijo z nagradnim kvizom, prigriznejo kaj dobrega in prispejo dobre volje na cilj.
Ker je zelo družabna ženska, je veliko naokrog. Ko pa je doma, se posveča rožicam na domačem vrtu, pri tem sta ji ob obiskih v pomoč tudi vnukinji Ana in Taja, najmlajši vnuk pa je še premajhen za vrtna opravila.
Najsrečnejša pa je Marija takrat, ko se lahko posveča svojemu najljubšemu konjičku - kvačkanju. Ročnih del sta jo že kot majhno deklico naučili mama in soseda, ena zadnjih predstavnic Kočevarjev, ki so živeli na Dolenjskem. V mlajših letih je veliko pletla tudi za druge in ne le za domače, zadnja leta pa veliko kvačka, in to prte različnih velikosti ter oblik, in drobne okrasne predmete - prtičke, metuljčke, klobučke, košarice, snežinke, zvončke ... Novoletna jelka s kvačkanimi okraski je zares nekaj posebnega ... Najbolj ponosna pa je na svoje angelčke, ki jih poškrobi, in so zares lepo darilo. Vesela je tudi tega, da vnukinji že poskušata vrteti kvačko. Zato Marija upa, »da se bo tradicija prenesla na mladi rod ...«
Tisti, ki ste bili na festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu, ste si lahko njene izdelke ogledali na stojnici v Zdusovem kotičku, kjer razstavlja vsako leto. Do konca leta pa bodo ob sobotah na ogled Tuševem nakupovalnem centru pri avtobusni postaji v Novem mestu, kjer vam bo Marija tudi pokazala, kako spretna je pri kvačkanju. Sicer pa jo lahko tudi pokličete na tel. št. 041 370 560.
Za tiste, ki nismo najbolj vešči ročnih del, so to prave male umetnine, Marija pa pravi, da kvačkanje prtičkov ni nobena posebnost. »Potrebuješ dobro predlogo, zbranost in natančnost. Pa čas!« Tudi posebne nege njeni izdelki ne potrebujejo; ker so narejeni iz bombažne preje, jih lahko operete v mlačni vodi in polikate.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media