Manj je več tudi ob posebnih priložnostih

Manj je več tudi ob posebnih priložnostih

Dobro počutje | nov. '11

Prednovoletni čas je za vsakogar izmed nas prav posebno doživetje. Prav je, da ta doživetja poudarimo z izbranimi oblačili, ki so lahko nenavadna, unikatna, lahko pa naredimo kaj posebnega tudi iz povsem vsakdanje obleke.

Upoštevati morate, da v zrelih letih igra pomembno vlogo prava mera estetike. Dovolj kritično je treba oceniti, kakšen model bo najbolj primeren, kakšno dolžino krila izbrati, kako pokriti najbolj izpostavljene dele telesa. Tudi izbira barv, ki jih nosite, je zelo pomembna, saj obraz ujame odsev oblačil in od tega je odvisno, ali boste v njih videti tudi mladostnejše.

Pazite na skladnost
Skladnost je sestavljanje in kombiniranje sorodnih odtenkov med seboj. Pokaže se najbolj takrat, ko iščete pravo barvno kombinacijo k obrazu. Nežnejši odtenki dajo koži v zreli dobi mehkejši pridih, zato priporočam, da ne nosite zdaj tako zelo modnih živih in električnih odtenkov modre, močne oranžne … Garderobo raje dopolnite s kakim zgornjim delom v lepi vinsko rdeči barvi ali v odtenku petroleja. Zlato barvo za dodatke in oblačila uporabite le takrat, ko vaši lasje niso srebrno sivi, saj bi se slabo ujeli z zlatim odtenkom. Lahko pa poiščete slonokoščen odtenek bele in jo popestrite z zanimivim nakitom. Boljša bo kot povsem bela. Črna barva se letos pojavlja tako samostojno, kot tudi v kombinacijah, saj se bolj poda vsem barvnim tipom. Tudi rjava ali siva barva sta lahko zelo elegantni, zato ju lahko izberete namesto črne barve.

Osnovni kosi garderobe
Siva obleka
Velik šal je še vedno nepogrešljiv modni dodatek
Elegantno ukrojena siva obleka je nadvse moden in tudi eleganten kos garderobe, ki ga lahko nosite vse leto. Material mora biti ravno prav debel, da obleko lahko oblečete tudi poleti. Sestavite jo lahko na veliko načinov: samostojno, saj mala rokava kar lepo pokrijejo ramenski del, sega malo čez koleno, kar je pogosto najbolj elegantna dolžina za vse oblike nog, barvo lahko kombinirate s katerokoli drugo, dodatke prav tako, spodaj lahko oblečete tudi tanjši puli, bluzo itd. Investicija v tako oblačilo je pravi zadetek.

Rjavo krilo. Prepričana sem, da je krilo v odtenku rjave, sive ali črne barve prav v vsaki omari, poleg tega je letos še najbolj modno. Klasično krilo je uporabno za različne priložnosti. Dovolj pazljivo morate izbrati le nogavice in čevlje. Najbolje je, da so odtenki čevljev kar najbolj podobni, sorodni: torej temno krilo, temne nogavice in temni čevlji

Črne hlače. Tudi hlače niso napačna izbira, saj včasih naredijo postavo skladnejšo - podaljšajo noge, skrijejo napake, obujete pa lahko tudi nizke čevlje. Izbrati pa morate take hlače, ki se ne mečkajo in mehko padejo ob telesu. Najbolj primeren za vse vrste postav je raven kroj hlač, saj tiste, ki se zožijo proti koncu, zelo poudarijo širino bokov. Če pa so kljub temu nekoliko ožje, pazite, da izpod hlačnic ne bodo kukale kožne ali celo svetlejše nogavice.

Kombinacije
Pletenine. Vse več je pletenega materiala, saj omogoča udobje, dobro prileganje in tudi vzdrževanje. Vendar, če izdelek ni kakovosten, ima zelo kratko življenjsko dobo. Ne smemo pozabiti, da se skozi bolj fine pletenine hitro poznajo obrisi spodnjega perila ali odvečni kilogrami, če je model preozek. Takih neestetskih podrobnosti si zanesljivo ne smemo privoščiti.
Daljši pulover z netopirskimi rokavi in zaprtim izrezom odlično skrije boke. Če želite še bolj preusmeriti pogled, ga poudarite z ogrlico v barvi krila.

Enostavna pletenina z izbranim nakitom postane nekaj posebnega.

Tudi posamezne kose v garderobi lahko naredite primerne za posebne priložnosti. Za obisk gledališča, denimo, bo pravšnji pulover, ki mu boste na zgornjem delu prišile nekaj bleščic ali svetlečih kovinskih elementov. Najdete jih v večjih blagovnih centrih. Pustite domišljiji prosto pot, vendar ne pretiravajte. Ko se boste poudarka naveličale, ga lahko brez škode odstranite.

Pončo. Fino pleten kvadrat, ki si ga lahko ovijete okoli ramen ali pustite, da prosto pade. Na sliki sta dva različno velika ponča. Prvega ogrnemo prek ramen, drugi pa je bolj podoben širokemu šalu, ki ima za rokavni izrez zarezi, in ga torej oblečemo. Prav enostavno ga je ukrojiti tudi doma, poiskati morate le ustrezno metrsko blago.

   
Tunika. Mnoge se boste spomnile modelov iz sedemdesetih let. Bile so zvonasto krojene in brez posebnega modeliranja. Prav take boste našle še danes. Tkanina ima svilen otip in bo tako kljub vzorcu dovolj elegantna in padajoča. Z njo lahko skrijete veliko telesnih pomanjkljivosti.
Na sliki sta dva različna modela, kljub temu, da sta v sivo rjavi in črno beli kombinaciji, delujeta sveže in elegantno. Vsekakor ne potrebujeta nakita, saj sta sama po sebi dovolj zanimiva. Vzorec silhueto postave bolj skrije kot enobarven model, je pa bolj izstopajoč in vas bodo hitreje opazili. Zato razmislite, kaj si lahko privoščite.

Bluza. Klasične modele, podobne moškim srajcam, lahko letos pustite kar v omari. V modi so take, ki imajo mehko padajoč izrez okrog vratu ali se spredaj zavežejo s pentljo. Skratka, bluze so elegantne, prefinjene in ženstvene.
Nikar ne nosite zelo izstopajočih oblačil, ki jih boste še bolj poudarile z dodatki. Dodatki naj se ujemajo barvno ali po materialu, lahko pa so sami tisti najbolj izrazit poudarek. Lahko je to verižica, uhani ali zgolj zanimiva torbica. Ni vse v bogastvu in razkošju. Tudi za letošnjo sezono velja pravilo: »manj je več«.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media