Uporabno in večnamensko pohištvo

Uporabno in večnamensko pohištvo

Prosti čas | nov. '11

Minuli sejem Ambient Ljubljana ni bil le še ena razstava pohištva in notranje opreme, bogato sejemsko dogajanje je bilo predvsem nazoren prikaz oblikovalskih in tehnoloških uspehov domačih in tujih razstavljavcev ter tokov v opremi bivalnih prostorov.

Eden pomembnih namenov sejemske prireditve je dvig splošne bivalne kulture. Tudi z opozarjanjem in poučevanjem obiskovalcev o pomenu oblikovanja funkcionalnih in estetskih elementov celovite opreme bivalnih prostorov z različnimi tematskimi razstavami in predavanji. Del teh prizadevanj je »arhitekturni dialog«, že tradicionalno svetovanje študentov arhitekture obiskovalcem pri opremljanju stanovanja.
Na ogled je bilo kar nekaj tehničnih in oblikovalskih novosti. Vse bolj sta cenjeni ustvarjalnost in inovativnost. Sodobni elementi opreme bivalnih prostorov so estetski in funkcionalni ter čistih in geometrijskih linij. V pohištvene elemente so vgrajeni najsodobnejši mehanizmi, denimo za elektronsko odpiranje predalov.
Vse bolj je pomembna prijaznost do uporabnika in okolja tako v uporabi naravnih materialov v procesu izdelave pohištva, kot tudi pri njegovi uporabi, recikliranju ali razgradnji.
Veliko je iskanja ustvarjalnega navdiha v tradiciji, tudi v naši mizarski in obrtniški dediščini. Tako je projekt Alpe Adria Holz/Les namenjen povezovanju mizarjev iz Slovenije in avstrijske Koroške ter promociji uporabe domačih vrst lesa.  Pod blagovno znamko collignum bodo mizarji in oblikovalci razvijali in oblikovali vrhunske lesene izdelke visoke kakovosti, v katerih bosta združeni sodobna inovativnost in tovrstno kulturno izročilo.

Večnamensko pohištvo
Nekaj slovenskih pohištvenih proizvajalcev se je skupaj lotilo projekta izdelave multifunkcionalnega pohištva za enovito opremo bivalnih prostorov. Modularno pohištvo s prestavljivimi, konstrukcijsko in oblikovno usklajenimi elementi omogoča učinkovito izrabo prostora in hitro spreminjanje namembnosti. Del tega projekta je tudi multifunkcionalni program Altera avtorja Mateja Veluščka. Modularno zasnovani večnamenski pohištveni elementi povečajo uporabnost bivalnega prostora in so zato zelo primerni za manjša stanovanja ali večnamenske prostore. Dnevno sobo je mogoče preprosto preoblikovati v domačo pisarno, spalnico ali jedilnico. Za vrtljivim regalom s televizijskim zaslonom ali multimedijsko steno je lahko knjižni regal, spalnica ali dodatno ležišče. Klubska mizica postane jedilna ali delovna miza. V posebni omari se skrivata stol in pisalna površina ali pa veliko pisalno mizo s predali pospravimo v kompakten predalnik manjših dimenzij.

Sodobno oblikovanje s pridihom tradicije
Na sejmu je prejela najvišje priznanje za dosežke s področja domačega oblikovanja stenska omara iz masivnega lesa Istra oblikovalca Tonija Kancilje. Modularni stenski regal je sestavljen iz posameznih pravokotno oblikovanih škatel enostavnih in uporabnih oblik, ki jih lahko poljubno sestavljamo med seboj. Posamezne škatle lahko zapolnimo s predali ali vratci z izvirnimi vgrajenimi ročaji, ki ponazarjajo žilo v istrskem kamnu. Pohištvo je brez nepotrebnih dodatkov in okrasja. Izdelano je iz masivnega lesa divje češnje z dodatkom oreha. Odlikuje ga tudi mojstrska obdelava lesa, pri kateri pridejo do veljave naravne lastnosti in toplina lesa. Modernistične grafične konture stenske omare pa ustvarjajo vtis kamnitih istrskih zidov.

Bivanje v sožitju z naravo
Poleg masivnega lesa je naravni kamen tisti material, ki v prostor vnaša pridih narave in prispeva k dobremu počutju. Toplotno akumulacijski kamini Tulikivi iz naravnega kamna steatita ali lojevca združujejo sodobni in tradicionalni načini ogrevanja. Kamniti kamini so lahko tradicionalnih oblik ali pa sodobnih in čistih oblik ter geometrijskih linij. Kljub majhni porabi drv jih odlikuje izredna akumulacija in dolgotrajno oddajanje toplote, ki se enakomerno razporedi po celotnem prostoru. Ta, tako imenovana sijoča toplota je zdrava in naravna ter ne suši zraka. Kakovostna izvedba omogoča čisto izgorevanje in visok izkoristek. Ogrevanje na drva ali pelate lahko dopolnjujete z ogrevanjem na elektriko. Kamniti kamin ima lahko pečico ali pa je celo temeljni del vodnega sistema ogrevanja stanovanja ali hiše.

Kerrock malo drugače
Iz kerrocka je izdelana oprema kuhinje, kopalnice in spalnice. Ta univerzalni kompozitni material je izjemno prilagodljiv in dopušča uresničitev drznih oblikovalskih rešitev. Odlikuje ga široka paleta barv. Ima trdoto kamna, obdelujemo pa ga preprosto kot les ali mehko kovino. Po videzu spominja na kamen ali marmor, ob dotiku je prijeten in topel. Površina je gladka, ni porozna in je odporna na mehanske poškodbe in kemikalije. Je negorljiv, masiven in homogen. Odporen je na klimatske razmere, vodo in vlago. Kerrock+ vsebuje antibakterijsko sredstvo in je primeren za kuhinje, kopalnice in laboratorije. Kerrock lumino pa je zanimiv prosojen material svetlih barv, ki popolnoma zaživi, ko je obsijan s svetlobo. Uporaben je za ambientalno osvetlitev prostora, za posamezne dekorativne svetilke ter za izdelavo okrasnih pohištvenih elementov.
Iz kerrocka je oblikovano kopalniško pohištvo Flat Form avtorja Dejana Kosa Njegova kakovostna izdelava omogoča enostavno vzdrževanje čistoče in higiene.

Malenkosti, ki pa to niso
Na sejmu je bilo prikazanih tudi kar nekaj navideznih malenkosti, ki pa zaokrožujejo dobro opremljen bivalni prostor. Družina stikal Pure avtorja Boruta Dvornika je enostavnih in dovršenih oblik in v uporabni barvni paleti. Stikala odlikuje kakovost izdelave ter modularnost in kompatibilnost, ki omogočata splet rešitev in kombinacij, primernih za različne prostore in namene uporabe.
In še nekaj za naše vnuke, pa tudi za nas, ki se še spominjamo podobne priljubljene igrače iz preteklosti. Gugalni konjiček Googy avtorice Nine Mihovec je namenjen igranju in sedenju, je pa tudi prisrčen okras prostora. Igriv, na otip mehak kos opreme je sodobno oblikovan in je posrečena povezava krivljenega lesa podnožja z oblazinjenim sedalom v obliki stilizirane silhuete konja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media