Varnostni inženir in inovator

Varnostni inženir in inovator

Zgodbe | nov. '11

Božidar Horvat, varnostni inženir iz Mislinje, je po upokojitvi še vedno dejaven v Društvu varnostnih inženirjev Velenje, kjer sodeluje v različnih akcijah in v izobraževanju. Pred tremi desetletji je bil tudi eden od ustanovnih članov tega društva, ki deluje na območju Koroške, Zgornje Savinjske in Šaleške doline.
Oktobra letos je na blejskem mednarodnem simpoziju o varnosti in zdravju pri delu prejel priznanje fundacije Avgusta Kuharja za svoje izjemno strokovno delo na področju varnosti in zdravja pri delu v društvih in sekcijah varnostnih inženirjev. Fundacija se imenuje po nestorju varnostne vzgoje in humanizacije dela iz Kotelj, ki je deloval v Železarni Ravne in v tujini.
Delovno pot je Božidar Horvat začel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v velenjskem premogovniku, kjer je bil elektrikar in elektrotehnik v jami. Kot učitelj praktičnega pouka je pomagal izobraževati jamske elektrikarje. V tem času se je ukvarjal tudi z električnimi omrežji in varnostjo, z varnostjo v gradbeništvu in cestnem prometu, pa tudi z inovacijami. Kasneje se je zaposlil v Elektro Celje, enota Slovenj Gradec. Hkrati je opravil študij varstva pri delu. Ob odličnih vzornikih in mentorjih je kot študent sodeloval pri sestavi navodil za varno delo z elektroenergetskimi napravami, ki so še vedno v uporabi, kar velja zlasti za pet varnostnih pravil za delo ob izklopu električnih naprav.
Nato so ga razmere vodile v avtobusno podjetje Izletnik, kjer je delovno kariero sklenil kot vodja potniškega prometa v velenjski enoti. Bil je tudi inovator: prvi v Sloveniji je v avtobus namestil indukcijsko zanko, s pomočjo katere so lahko naglušne in osebe s slušnimi aparati poslušale razlago vodiča ali navodila drugih oseb, kar je bila vsekakor zelo dobrodošla inovacija. Še vedno je tudi aktiven član in funkcionar šoferskega združenja ter vnet zagovornik kulture in preventive v cestnem prometu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media