Iz svetovalnice

Dobro počutje | jan. '12

Dvainšestdesetletna naročnica Vzajemnosti je prišla na svetovanje zaradi hude notranje stiske in tesnobe, ki jo čuti ob tem. Rada poskrbi za otroke in vnuke, jim skuha in počisti, jih razvaja, ko pa najde kak trenutek zase ali zvečer pred spanjem, se pojavijo strahovi. Ves čas razmišlja o problemih, o tem, kaj mora še narediti, ali se bo vse izšlo, kot se mora, in kaj, če ne bo šlo po njenih načrtih. Zaradi močne notranje napetosti je tudi fizično zbolela. Rada bi se naučila biti sproščena in uživati v majhnih stvareh in brez neprestanih skrbi.

Vsak človek v zgodnjem otroštvu osvoji nezavedne poskuse vedenja, s katerim bi pri pomembnih drugih ljudeh dosegel priznanje, da je v redu človek. Dve takšni gonili sta tudi »potrudi se« in »ustrezi«, kar pomeni, da posameznik vse dela zelo odgovorno, z velikim trudom in z željo ustreči drugim, s čimer bo dobil priznanje, da je v redu. To pa pomeni, da se sprejema zgolj pogojno; prepričan je namreč, da je kot človek nekaj vreden le takrat, ko izpolnjuje ponotranjene pogoje. To je pogosto posledica vzgoje, ko starši govorijo otroku, da je dober le, če je priden.
Tudi gospa, ki je poiskala pomoč, ima globoko v sebi prepričanje, da je v redu in da lahko živi samo, če izpolnjuje določene pogoje. Da bi zadovoljila druge, potrebuje veliko svoje energije, da naredi to, kar pričakujejo od nje in še več. Ta več pa se zadnje čase kaže v njenem slabem psihofizičnem počutju.
Kako iz začaranega kroga? Prvi korak k sprejemanju samega sebe je sprememba prepričanj in razmišljanja, da smo vredni in v redu, tudi če kdaj poskrbimo najprej zase; da drugim postavimo meje in jim zaupamo, da bodo tudi sami znali in zmogli; da se imamo radi natanko taki, kot smo, z vsemi vrednotami in pomanjkljivostmi; da imamo kdaj pravico, da ne počnemo nič, da zgolj lenarimo in uživamo brez slabe vesti in občutkov krivde.
V procesu spreminjanja se ob pomoči svetovalca naučimo tudi samopotrjevanja, saj tako posledično nismo odvisni le od tega, kaj drugi ljudje mislijo o nas, ampak znamo zavzeti bolj pozitiven in sproščen odnos do sebe in do sveta, ki nas obdaja.

Če ste depresivni, v duševni stiski ali težko premagujete težave v neprijetnih življenjskih trenutkih (upokojitev, smrt, huda bolezen …),
pokličite na telefon 041 388 690 od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro in se z Zdenko Peloz, svetovalko TA in spec. psihoterapevtko dogovorite za osebno srečanje v Ljubljani ali v Postojni.
Svetovanje je plačljivo, naročniki Vzajemnosti imajo 30-odstotni popust.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media