RECEPTI januar 2012

RECEPTI januar 2012

Dobro počutje | jan. '12

Chili con carne s fižolom in koruzo
750 g govejega mesa narežemo na majhne koščke in v široki kozici popražimo na malo olja in masla. Meso poprašimo z dvema žlicama moke, dobro premešamo, dodamo paradižnik iz pločevinke ali nekaj narezanih svežih paradižnikov ter prilijemo dva decilitra vode.
Solimo, začinimo s pol žličke mlete kumine in pol žličke kuminovih semen, z drobno sesekljanim suhim čilijem (feferonom), strtim strokom česna in pokrito kuhamo pol ure do uro. Po potrebi prilivamo vodo.
Nazadnje dodamo v jed 300 g kuhanega rdečega fižola in manjšo pločevinko koruze, kuhamo še pet minut in postrežemo s kruhom ali tortiljami ter žličko kisle smetane.
Tako pripravljeno jed lahko hranimo v hladilniku več dni in jo porabljamo po potrebi bodisi samostojno ali kot dodatek k enolončnicam.

Pica s čebulo in sardinami
Za dve standardno veliki okrogli pici v manjši posodici raztopimo v nekaj žlicah vode pol žličke sladkorja in v njem razpustimo 10 g svežega kvasa ali vrečko suhega kvasa. V večjo posodo stresemo 400 g moke, v jamico na sredini zlijemo raztopino kvasa, ob strani dodamo 10 g soli, prilijemo štiri žlice (oljčnega) olja in 250 ml vode ter sestavine malo premešamo. Zmes zvrnemo na pult in vsaj pet minut gnetemo, da dobimo mehko in elastično testo. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati pol ure. Vzhajano testo za pico razdelimo na polovico in vsak kos razvaljamo ali raztegnemo po pekaču največ 0,5 centimetra debelo. S prsti si pomagamo, da je testo pri robovih malo višje.
Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Položimo jih na testo. Po čebuli naložimo filete sardel ali s prsti razkosane popečene sardine in oljke. Po okusu solimo in po želji še pokapljamo z oljčnim oljem, da bo pica bolj hrustljava. Postavimo v močno ogreto pečico (250 oC) in spečemo. Ponudimo vročo.
Različica: Testo za pico lahko naredimo iz bele ali temne pšenične moke, lahko pa izberemo mešanico različnih vrst moke, denimo del pšenične in del ržene moke.

Pečen piščanec s čebulo in korenjem v rdečem vinu
Eno večjo čebulo narežemo na krhlje, dve večja korenčka pa na trakove in vse naložimo v manjši pekač.
Piščančja bedra ali druge kose piščančjega mesa razkosamo na polovico, jim odstranimo kožo, solimo, popramo, premažemo z gorčico in prav tako naložimo v pekač. Prilijemo kozarec rdečega vina in postavimo v segreto pečico. Pečemo 30 minut pri 200 stopinjah. Med peko po potrebi prelijemo meso z mesno omako. Proti koncu peke meso obilno začinimo s timijanom. Ponudimo s hrustljavim kruhom, s katerim pomažemo še zadnje kaplje omake.

Krompirjeva ponev
Krompir dobro očistimo in ga v oblicah skuhamo v manjši količini slane vode. Skuhanega malo ohladimo, olupimo in narežemo na rezine. Lahko uporabimo tudi že kuhan krompir, ki smo ga shranili v hladilniku. Paprike očistimo, narežemo na trakove, čebulo pa na kolobarje. V ponev nalijemo dve žlici olja, segrejemo in dodamo krompir. Na hitro hrustljavo opečemo, nato potresemo s papriko in čebulo, spet malo popečemo in nazadnje vmešamo še narezan paradižnik in razkosano tunino iz pločevinke. Pražimo še minuto ali dve. Krompirjevo ponev začinimo z baziliko, po želji potresemo s sirom in takoj ponudimo skupaj s solato.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media