Zdravstvene novice na kratko januar 2012

Dobro počutje | jan. '12

Za čim bolj jasen zvok
Uporabniki slušnih aparatov imajo pogosto težave s šumenjem in z neprijetnimi zvoki, ki se mešajo v okolju. Pogosto slišijo popačen zvok tudi zaradi neusklajenosti aparatov na levem in desnem ušesu. Najnovejša serija brezžičnih slušnih aparatov Widex clear pa omogoča brezžično komuniciranje levega in desnega aparata, pri čemer se vse funkcije v obeh slušnih aparatih avtomatično in usklajeno prilagajajo zvočnemu okolju. Tudi če se zvočno okolje spremeni iz tihega v glasnega in obratno, zvoke vedno slišite jasno in so kolikor je le mogoče blizu naravnemu zvoku. Ker mora biti vsak slušni aparat kar najbolj prilagojen posamezniku, si za izbiro vedno vzemite dovolj časa, preizkusite različne modele in upoštevajte nasvete akustičnih strokovnjakov za slušne aparate.

Brezplačni pregledi
Zdravniki nas pogosto opozarjajo, kako pomembni so preventivni pregledi, saj morebitne bolezni ali okužbe odkrijejo že v začetni fazi, ko je zdravljenje lažje, hitrejše in tudi cenejše. Vedeti pa je treba, da nam iz plačil za obvezno ali dopolnilno zavarovanje gre le pravica do zdravljenja ali pregledov, za katere se odloči naš zdravnik z namenom, da bi nas pozdravil. Če želimo preventivni pregled brez doplačila, nas torej osebni zdravnik lahko zavrne.
Je pa vse več brezplačnih preventivnih pregledov. To so program Dora za zgodnje odkrivanje raka na dojkah (za ženske, stare od 50 do 69 let), program Svit za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki (za ženske in moške, stare od 50 do 69 let), program Zora za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (za ženske med 20. in 64. letom) ter program Cindi za preventivno zdravstveno varstvo odraslih pred boleznimi srca in ožilja na primarni ravni (za ženske od 45. do 70. leta in za moške od 35. do 65. leta), do katerega smo upravičeni vsakih pet let.

Največ uporabljamo zdravila brez recepta

Po rezultatih raziskave, ki jo je izvedla sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu, Slovenci za samozdravljenje najpogosteje uporabimo zdravila brez recepta (76 odstotkov vprašanih) in zdravilna zelišča (62 odstotkov). Kar polovica vprašanih je enkrat ali večkrat uporabila tudi zdravila na recept, ki so jih imeli doma, in so se kar sami odločili, da so primerna. Informacije o samozdravljenju najpogosteje iščemo pri zdravnikih (73 odstotkov) in lekarniških farmacevtih (72 odstotkov), pa tudi pri medicinskih sestrah in osebju v specializiranih trgovinah. Hkrati pa je raziskava pokazala, da na izbiro zdravil brez recepta v največji meri vplivajo osebne izkušnje, pri čemer je pomembnejši nasvet prijateljev in znancev kot pa z interneta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media