Vaš svetovalec Dušan Bavec – januar 2012

Vaš svetovalec Dušan Bavec – januar 2012

Dobro je vedeti | jan. '12

Odgovarja na prašanja iz delovnega prava

Minimalni pogoji za upokojitev
Bralec M. B. od novembra 2010 prejema denarno nadomestilo od zavoda za zaposlovanje. Star je 58 let in ima več kot 40 let pokojninske dobe, v kolikor bi uveljavljal tudi 1 leto dodane dobe iz naslova služenja vojaškega roka. Sedaj ga je začel zavod siliti v pokoj, ker izpolnjuje minimalne pogoje za upokojitev ob 18-odstotnem znižanju pokojnine. Sprašuje, ali lahko sam plačuje za pokojnino še naprej, ali naj se ponovno zaposli ter ali ima zavod pravico, da mu ne izplačuje več nadomestila, čeprav mu odločba poteče decembra 2012?
Bralec ima prav, da bi bil v primeru upokojitve pred dopolnitvijo polne starosti, ki za moške znaša 63 let, deležen odbitkov oz. t.i. malusov, ki so trajni, če 40 let pokojninske dobe ni istočasno hkrati tudi 40 let delovne dobe. Dodana doba (služenje vojaškega roka) namreč služi le za izpolnjevanje pogojev zahtevane pokojninske dobe, nima pa enakih učinkov kot delovna doba, saj za ta obdobja prispevki niso bili plačani. Zavod ga seveda ne more prisiliti v upokojitev z malusi, mu pa lahko najde potencialnega delodajalca in ga pošlje na razgovor, ki se ga bralec mora udeležiti, saj sicer lahko izgubi pravico do denarnega nadomestila. Prav tako mora izpolnjevati morebitne druge zahteve zavoda v smislu iskanja nove zaposlitve, kar pa je v praksi spričo množice mladih brezposelnih bolj kot ne le teoretična možnost.
Zakon o urejanju trga dela v 65. členu opredeljuje primere, pod katerimi zavarovanec izgubi pravico do denarnega nadomestila. Evidentno in nedvoumno je, da to pravico izgubi bodisi pri starosti 65 let, bodisi takrat ko dobi status upokojenca. S tem v zvezi je potrebno posebej opozoriti, da je upokojitev zavarovanca sklicujoč se na dodano dobo zgolj pravica zavarovanca in ne tudi njegova obveznost, zato nima zavod nikakršne pravice bralca siliti v pokoj. Posledično seveda tudi ni nikakršne potrebe, da bi si zavarovanec plačeval prispevke sam, ampak naj vztraja pri nadaljnjem koriščenju pravice do denarnega nadomestila. V kolikor bi se prostovoljno odločil za upokojitev kljub odmeri pokojnine s trajnimi odbitki, potem pa seveda izgubi denarno nadomestilo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media