Močni in razigrani v paru

Močni in razigrani v paru

Dobro počutje | jan. '12

Lepo se je razgibavati v paru. Sodelovanje, pri čemer je v ospredju skrb za varnost, je začetek in konec našega tokratnega druženja. Vedno se mi je zdelo izjemno, da so tako enostavne vaje tako zelo učinkovite. Odkrila sem, kje je ključ za to. Odkrijte ga tudi vi.

S fotografij je vidno, da je naš osnovni moto »gibanje v naravi«. Temu bomo ostali zvesti tudi v letošnjem letu, ko bo del našega ogrevanja ostala hoja. Tistim, ki zmorete in ki vam prija, priporočam tudi tek. A toliko teka, kot ga zmorete brez prevelikega truda, s prijetno toplim občutkom pri srcu in s še udobnim dihanjem. Brez utrujanja in z zavedanjem, da ste naredili nekaj koristnega in dobrega zase.
Tistim, ki ste se odločili in prav zdaj začenjate z rekreacijo tudi v naravi, najprej priporočilo o primerni obutvi. Čevlji za hojo ali športni copati naj bodo lahki, dovolj čvrsti, da trdno držijo nogo. Po možnosti naj se zavezujejo z vezalkami, podplat pa naj bo mehko pregiben, da omogoča gibanje stopala. Profil na podplatu čevlja naj bo malce globlji, da bo omogočal dober prijem in odriv od podlage.
Predstavljajmo si, da smo v tem trenutku že ogreti s hojo in od gibanja z rokami naprej in nazaj. Preden pa začnemo s tokratnimi vajami, še šestkrat zaokrožimo z boki v eno in nato še v drugo stran, stresemo vse telo in se pretegnimo kot mačke.
Zdaj pa v paru stopite drug proti drugemu in se primite za roke. Ta dvojni prijem nad zapestji okrepi občutek varnosti, zaupljivosti in sproščenosti med osebama. Zatem se z nogami močno zasidrajte v tla, okrepite občutek moči v telesu in začnite potiskati roke in telo tistega, ki vam stoji nasproti, poskusite prestaviti z mesta. Ob potiskanju boste začutili, da se napnejo vse mišice telesa. Še posebno pozornost namenite stiskanju mišic spodnjega dela trebuha. Potiskajte mirno in zbrano, z dobro voljo ter s povezanim dihanjem skozi nos. Izognite se hitrim in sunkovitim gibom. Potrudite se in mirno merite moči drug z drugim. To počnite, dokler vam to dopuščajo moči.
Pri drugi vaji stojite drug za drugim. Tisti, ki stoji za hrbtom, položi dlani na zgornji del hrbta, na lopatice ter se upre vanj. Sprednji stopi z eno nogo malo naprej in dobro utrdi svoj položaj. Nato začnite vsak s svojim potiskanjem. Sprednji potiska s hrbtom nazaj in se pri tem močno upira tudi z nogama. Zadnji pa z rokama in telesom potiska naprej. Tudi pri tej vaji bodite pozorni, na enakomerno dihanje skozi nos. Ko potiskate, tudi pri tej vaji močno stiskajte mišice v predelu trebuha pod popkom. Prav mirnost v dihanju in potiskanju bo v vas izzvala izjemno veliko moči in - hoteli ali ne - po nekajkratnih ponovitvah vas bo najverjetneje popadel smeh. Zanj pa tako in tako pravimo, da je polovica zdravja. Naj za nas ta rek drži še naprej. Vajo naredita oba v obeh položajih - spredaj in zadaj. Kolikokrat boste potisnili, je stvar dogovora.
Za konec se še zavrtite z varnim prijemom za roke. Najprej v eno in nato še v drugo stran. Hitrost vrtenja prilagodite svojim sposobnostim.
Za prihodnji mesec pa si pripravite pohodne palice, lahko tudi dežnike, krajše karnise, daljše kuhalnice, ročaje metel …


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media