Skrbna nega »tretjih« zob

Dobro počutje | feb. '12

Tako kot v otroštvu skrbimo za mlečne in kasneje za stalne zobe, moramo redno čistiti tudi zobne nadomestke, ki so lahko fiksni ali snemljivi. Dobro pa je vedeti, da si moramo čistiti tudi ustno votlino, čeprav nimamo več svojih zob. Ko vzamemo iz ust protezo, si z mehko krtačko očistimo jezik in nebo v ustih ter na rahlo skrtačimo dlesni.

Priporočljivo je, da snemljive nadomestke, kot so delne in totalne proteze ter snemljivi mostički, po vsakem obroku speremo pod tekočo vodo. Vsaj enkrat ali dvakrat na dan pa temeljito oščetkamo vse površine zob. Pri tem lahko uporabimo le milnico in ščetko z mehkimi ščetinami. Pri delnih protezah pazimo, da dobro očistimo teže dostopne predele (prehod v kovinske dele). Vsekakor pa ne smemo pozabiti očistiti svojih zob in medzobnih prostorov.
Protezo čez noč ali ko je ne uporabljamo, hranimo v vodi ali v posebni čistilni tekočini. Nikoli pa je ne dajemo v vročo vodo ali v čisti alkohol.
Strokovnjaki odsvetujejo čiščenje s klasičnimi, trdimi ščetkami in uporabo zobnih krem, ker so pogosto preveč agresivne do material, iz katerega je proteza, in ga lahko poškodujejo. Na voljo so tudi posebne ščetke za proteze s ščetinami na obeh straneh glave, pa tudi posebne zobne paste ali geli za čiščenje protez, ki naj bi preprečevali nalaganje zobnih oblog.
Najlaže pa je čiščenje protez s čistilnimi tabletami, ki delujejo antibakterijsko in dezinfekcijsko in pri redni uporabi varujejo pred vnetji sluznice. Poleg tega preprečujejo nalaganje zobnega kamna. Tableto potopite v kozarec tople vode in vanjo položite protezo. Vode mora biti toliko, da popolnoma prekriva protezo. Pustite jo v kozarcu najmanj petnajst minut, potem pa jo splaknite z obilo vode in dajte v usta.
Kljub redni higieni se lahko na protezi nabere zobni kamen ali pa se obarva. Te obloge vam bo najbolje očistil zobozdravnik.
Higiena fiksnih protetičnih nadomestkov je zahtevnejša; zato moramo biti še bolj natančni. Pomagamo si s posebnimi, za mostičke prirejenimi nitkami in medzobimi krtačkami. Zobna nitka je sestavljena je iz treh delov: tršega, s katerim sežemo pod mostiček, gobastega, s katerim čistimo obloge, in tretjega, ki je debelejša različica klasične zobne nitke.
Zelo pomembno je, da skrbno očistimo teže dostopne predele pod mostički (manjkajoči zobje, nosilci). Če se na teh mestih začnejo nabirati bakterije, lahko povzročijo razvoj parodontalne bolezni nosilnih zob in zobno gnilobo. Zaradi pomanjkljivega čiščenja zobnih nadomestkov lahko pride tudi do vnetja ustne sluznice. Če opazite, da je sluznica v ustih rdeča, zadebeljena in boleča in se je temu pridružil še neprijeten vonj, za nasvet vprašajte zobozdravnika.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media