Krepki in veseli

Krepki in veseli

Dobro počutje | feb. '12

…vstopamo v prvi pomladanski mesec z zelo enostavnimi, a še kako učinkovitimi vajami. Ker smo vso zimo dobro skrbeli zase in na sprehodih v naravi okrepili tudi svojo moč, se bomo danes še dodatno razgibali, raztegnili in tudi okrepili.

Saj veste, da ogrevanje najlaže opravite s sprehodom, z enakomernim dihanjem skozi nos in naravnim gibanjem z rokami. Po želji lahko roke in noge dvigate višje, tisti, ki zmorete, pa se lahko na trdnem in ravnem terenu med hojo tudi dvigujete visoko na prste in ob tem dvigujete eno ali obe roki čim više tudi nad glavo. Ker so lahko pomladni dnevi že zelo topli, vam predlagam »čebulno oblačenje«. To pomeni več tanjših oblačil pod bundo ali jakno, ki jih, ko ste ogreti, slečete in jih takoj, ko končate z vajami, spet oblečete. Na ta način se boste laže gibali, po vadbi pa ohranili toploto v telesu.
Visoko dviganje kolen med hojo vas še dodatno ogreje in tudi okrepi noge. Roki sta lahko spuščeni ali pa jih gibljete kot med hojo. Najprej lahko dvigate samo eno nogo in nato drugo ter se potrudite ohranjati ravnotežje na eni nogi. Zatem izmenoma dvigujte nogi. Najprej počasi in nizko, potem pa stopnjujte hitrost gibanja in dvig nog usklajeno z dihanjem. Ko dosežete zgornjo mejo obremenitve, jo vzdržujte, kolikor lahko, potem pa hitrost in višino dviga počasi zmanjšujte. Pomembno je, da dihanje uskladite z gibanjem. Saj že veste: koleno gor – vdih, nato spust kolena – izdih.
Vaji dodajmo še intenzivnejše delo z rokami. Vse ostaja enako, le delo z rokami je intenzivnejše zaradi odpiranja rok pri vdihu in njihovega spuščanja pri izdihu. Nekateri boste morda imeli nekaj neprijetnosti z usklajevanjem gibanja rok in nog. Vaji se splača posvetiti malo več pozornosti, zakaj, pa boste zelo kmalu ugotovili. Ker pri omenjeni vaji marsikdo med vami potegne ramena visoko, jih po zaključku vaje močno stresite in z njimi tudi vse telo.
Izpadni korak je lahko enostavna in tudi zelo težka vaja. Posnemajte položaj na sliki. Začetniki se z rokama močneje oprite na kolena in se zares potrudite raztegniti hrbtenico, pogled pa uprite naprej. V tem položaju ostanite nekaj vdihov in izdihov, potem pa med enakomernim dihanjem zamenjajte nogi. Z vsako nogo vajo naredite dvakrat.
Težji in tudi zares težak izpadni korak je nadaljevanje že opisanega. Lotijo naj se ga tisti, ki so zares močni, saj jih bo dodatno krepil. Po rednem vsakodnevnem dvigovanju rok bo telo zdravo in močno, hrbtenica pa resnično steber telesa in duha. In kako boste vedeli, da je hrbtenica tak steber? Zelo preprosto: položaj telesa boste zlahka ohranili nekaj sekund (lahko tudi dlje), prsni del hrbtenice bo vzravnan, prsni koš spredaj odprt in dihanje skozi nos mirno.
Za vsakogar skorajda nujna vaja pa je zadnja v današnjem nizu. Že več desetletij ji pravim »nitka«, saj odlično poravna hrbtenico, poveča pretočnost energije skoznjo in na ta način izjemno uskladi delovanje vsega telesa. Začnimo počasi: nogi trdno stojita na tleh; v telesu občutite moč (saj veste, kako stojijo vojaki na straži); med enakomernim dihanjem počasi dvigujte iztegnjeni roki čim više nad glavo in se, kolikor je le mogoče, iztegnite ter vdihnite; takoj nato spustite ramena in začnite spuščati roke ob telesu navzdol, ob tem pa enakomerno dihajte. Za začetnike je dovolj, da vajo naredite enkrat ali dvakrat, nadaljevalci pa zgornji iztegnjeni položaj zadržite sekundo ali dve in šele nato spustite roki.
Po končani vadbi kot otroci prezvirajte telo, se oblecite in uživajte v sprehodu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media