Gospodinjski stroji - pomoč(niki) v kuhinji

Gospodinjski stroji - pomoč(niki) v kuhinji

Prosti čas | feb. '12

V zrelih letih so pri opremljanju kuhinje pomembne predvsem varnost, dostopnost in uporabnost. Odločilna je zlasti funkcionalna zasnova, ki jo dopolnjujejo tehnološko in oblikovno dovršeni gospodinjski aparati.

V uporabno opremljeni kuhinji je vse pri roki, in to brez nepotrebnih gibov in premikov po prostoru. Električna in plinska napeljava morata biti brezhibni, da ne pride do požara ali eksplozije. Vtičnice so lahko na steni, na spodnji strani zgornjih omaric ali vdelane v pult. Biti morajo lahko dostopne in varne za uporabo. Zelo nevarne so prosto viseče žice, v katere se lahko zapletemo ali spotaknemo. Vse bolj so v rabi različni senzorji.
Pomembna je primerna svetloba, ki poveča preglednost in varnost v kuhinji, saj se hitro lahko urežemo, poparimo ali opečemo, ali pa nam spodrsne. Najbolj osvetljena so tri delovna območja: štedilnik, pomivalno korito in pripravljalni pult. Optimalna višina delovnega pulta je odvisna od človekove višine, biti mora 15 centimetrov pod njegovim skrčenim komolcem, torej nekje med 85 in 95 centimetri. Delo si olajšajmo s sedečim delovnim prostorom z delovno površino v višini 65 do 75 centimetrov, za invalidski voziček pa naj bo višina 70 do 85 centimetrov. Ob rob delovne plošče namestimo oporne palice ali ročaje za lažje gibanje po kuhinji. Visoke omare dodatno pritrdimo v steno.

Delovni trikotnik
Dobro organizirana kuhinja je zasnovana kot zaporedje delovnih centrov, ki sledijo postopku priprave hrane. In sicer: shranjevanje živil, posode in pripomočkov (omare in hladilnik); čiščenje (voda in kuhinjsko korito) in priprava živil (glavna delovna površina za obdelavo hrane, rezanje in sekljanje); toplotna obdelava hrane (ogenj, kuhanje in pečenje, štedilnik) in na koncu odstavna površina (vsaj 30 centimetrov) in postrežba. Za desničarje si delovni centri sledijo od leve proti desni (v smeri urinega kazalca), za levičarje pa v nasprotni smeri, torej od desne proti levi. Delovni trikotnik je namišljeni trikotnik med tremi glavnimi delovnimi točkami vsake kuhinje: hladilnikom, štedilnikom in pomivalnim koritom. Ponazarja dolžino med delom prehojene poti. V idealnih razmerah je oddaljenost dveh delovnih točk med 1,2 in 2,4 metra. Vsota razdalj naj ne presega 6,6 metra. S tako razporejenimi elementi je delo v kuhinji najbolj učinkovito in varno. Elektrika in voda sta dovolj oddaljeni, da ne pride do nesreče. Pri načrtovanju kuhinje upoštevajmo svoje telesne težave in razporedimo kuhinjske elemente tako, da omogočajo nemoteno in varno delo v kuhinji. Da se po nepotrebnem ne bi sklanjali, naj bodo pečica, hladilnik in pomivalni stroj dvignjeni od tal.

Nekaj novosti pri beli tehniki
Sodobni gospodinjski pripomočki omogočajo pripravo hrane ob minimalnem naporu. Pri vseh pa poudarek velja varnosti (biti morajo brezhibni), varčnosti (uporaba je cenejša, manjša je poraba energije in vode, manjše je onesnaževanje), enostavnosti, hitrosti in učinkovitosti.
Gospodinjske naprave postajajo vse bolj »pametne«, denimo samodejno prilagajanje temperature pri hladilniku, štedilniku ali likalniku. Kupimo take, ki porabijo manj elektrike in vode ter med delovanjem oddajajo v ozračje manj škodljivih snovi.
Hladilniki so vključeni ves čas, zato je pomembna čim manjša poraba energije. Simbol A pomeni najvišji energijski razred, kjer je prihranek energije od 20 do 30 odstotkov. Novejši modeli hladilnikov imajo elektronski način upravljanja z različnimi senzorji (elektronski nadzor temperature - tehnologija ECT), svetlobna in zvočna opozorila pri dalj časa odprtih vratih in nedovoljenem zvišanju temperature, več nivojsko hlajenje, ledomat in podobno. Sistem »no frost« preprečuje nabiranje ivja in ledu na stenah hladilnika. Filter za ohranjanje okusa vpije tudi najmočnejše vonje, antibakterijski premaz pa preprečuje nastanek plesni in razvoj bakterij. Praktičen je model z dvema motorjema, prvi za hladilnik, drugi za zamrzovalnik. Priporočljiva temperatura v hladilniku je približno +5 ° in –18 ° v zamrzovalniku.
Štedilnik, prostostoječi ali vgradni, ne sme biti poleg visoke omare ali stene, vmes naj bo vsaj 30 centimetrov delovne površine. Prav tako ne sme biti štedilnik zadnji v nizu proti jedilnemu prostoru, sicer si lahko prislužite opekline ali razlijete hrano. Indukcijske kuhalne plošče so hitre in energetsko varčne. Nekatere kuhalne plošče imajo razširjena kuhališča, tako da lahko kuhalno površino po potrebi povečamo in jo prilagodimo posodi. Nastavitev izklopa (timer) omogoča varno kuhanje, saj lahko vnaprej določimo, kdaj naj se kuhališče ugasne. Senzorske plošče pa imajo vgrajen samodejni varnostni izklop po določenem času. Tako ni nevarnosti požara, tudi če bi pozabili izključiti ploščo. Za lažji pregled nad lonci vgradimo kuhalno ploščo v nižjo omarico (višina 75 centimetrov). Pečice imajo dodatno opremo (izvlečna vodila), uporabne avtomatske programe ter elektronsko upravljanje za nastavitev časa pečenja in regulacijo temperature, ki se prikaže na zaslonu. Za starejše je to za zelo pregledno. Ni nevarnosti, da bi se opekli, saj večplastna zasteklitev omogoča, da je površina vrat med pečenjem le topla na otip in ne vroča. Čiščenje pečice olajšajo notranje obloge iz lahkočistilnega emajla ali vgrajene samočistilne katalitične obloge. Vgradna pečica naj bo 66 centimetrov od tal, da se ne sklanjamo in da dobro vidimo vanjo. Vendar naj ne bo previsoko, da nam vroč zrak ne bi butnil v obraz.
Nape so lahko kaminske, vgradne v zgornjo omarico ali pult (potopna napa), otočne in drugo. Njihova osnovna naloga je odstranjevanje motečih vonjav med kuho. Uspešnost je odvisna od filtra in njegovega vzdrževanja. Najnovejše nape so celo brez filtrov in paro ter vonjave odvajajo s centrifugalno silo. Senzorske nape samodejno zaznavajo nečistoče ali spremembe v zraku, prilagajajo moč sesanja zraka toploti in vlagi v prostoru, se samodejno vklapljajo in izklapljajo in tako vzdržujejo kakovost zraka. Nape sodobnih oblik so lepa, učinkovita in tiha dekoracija prostora. Napa je tudi luč, saj osvetljuje kuhalno površino. Najmanjši razmak med napo in plinsko kuhalno ploščo je 65 centimetrov, pri električni pa 52 centimetrov. Priporočljivo zmogljivost nape (v kubičnih metrih), ki je odvisna od velikosti kuhinje, kar izračunamo tako, da kvadraturo prostora pomnožimo s 25.
Pomivalna korita so lahko enojna ali dvojna (brez odcejalnika ali z njim na levi ali desni strani), vgradna ali nasadna in z različnimi praktičnimi dodatki. Izberemo obliko in material, ki nam zagotavlja enostavno čiščenje in visoko stopnjo higiene. Če imamo težave s hrbtenico, izberemo za korito omarico, visoko 100 do 105 centimetrov, ali pa podložite omarico, tako da se ne boste po nepotrebnem sklanjali.
Kuhinjske pipe ali armature lahko namestimo na steno, na korito ali delovni pult.
Lahko so enoročne ali dvoročne. Imajo keramična tesnila, dvostopenjsko odpiranje vode, možnost prednastavitve temperature na krmilnem sklopu, lahko imajo vgrajene tudi potezne prhe.
Pomivalni stroji so lahko prostostoječi, podpultni ali vgradni. Uporaba pomivalnega stroja je do 4-krat bolj varčna kot ročno pomivanje posode. Sodobni pomivalni stroji imajo pri enakih zunanjih merah večjo prostornino in učinkovitost, samodejni izklop v stanju mirovanja, uravnavanje potrebne količine vode za pranje, možen priklop na vročo vodo (kar skrajša čas pomivanja), sistem izmeničnega pršenja (zagotavlja večjo čistost posode pri manjši porabi vode), različne energijsko varčne programe. Nastavljive košare in zložljivi nosilci omogočajo optimalno izkoriščenost in prilagajanje obliki in količini posode.
Večnamenski aparati so uporabni predvsem za manjše kuhinjske niše. Pred nedavnim sem svetovala starejšemu paru, ki se je zaradi ugodnejšega bivanja in enostavnejšega vzdrževanja preselil v enosobno stanovanje; pri opremi majhne kuhinje smo se odločili za kombiniran aparat, ki združuje štedilnik s plinsko kuhalno ploščo in električno pečico ter elektronski pomivalni stroj pod njima.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media