Prehladna obolenja

Dobro počutje | feb. '12

V hladnejših dnevih se pogosto pojavljajo prehladna obolenja. Pod pojmom prehlad razumemo slabo počutje, ki ga povzročajo virusi, zlasti takrat, ko je naš organizem manj odporen. Znaki prehlada so nahod, kihanje, bolečine v vratu, solzenje oči in kašelj. Ob zapletih se kašelj razvije v bronhitis in zlasti pri otrocih se nekoliko dvigne temperatura.
Najboljša obramba pred prehladnimi obolenji je preventiva. To pomeni:
- zdrava prehrana z veliko vitaminov - A, B, C, E ter sulfidov (česen, čemaž, zelje, brokoli, čebula, drobnjak);
- zdravilne rastline z grenkimi snovmi in hlapnimi (eteričnimi) olji. Grenke snovi pospešujejo izločanje prebavnih sokov, pospešujejo prebavo, spodbujajo izločanje strupov iz telesa. Eterična olja delujejo razkužilno. Za dezinfekcijo ust, nosu in grla so najboljše rastline, kot so žajbelj, timijan, majaron, sivka, rožmarin;
Večjo odpornost dosežemo tudi z jemanjem izdelkov iz ameriškega slamnika, z uživanjem medu, z gibanjem na čistem zraku, dovolj počitka, s sprostitvijo, ter z zmanjševanjem stresnih okoliščin.
Pri nahodu pomaga izpiranje nosnic s slano vodo in inhaliranje pare, pripravljene iz zelišč sivke, mete, kamilice in timijana.
Pri gripi naj bolnik pije veliko tekočin, najbolje zdravilnih čajev iz kamilice, bezga, lipe, timijana, žajblja, trpotca, lučnika in jegliča.
Bronhitis se začne s pekočo bolečino v prsih, nato nas napade dražeč kašelj, ki postane intenzivnejši pri spremembi temperature (prehod iz hladnega na toplo). Sluznica bronhijev je otečena, kar povzroča težko dihanje. Oteklina zavira delovanje migetalnega sistema, ki ne more več loviti nezaželenih snovi v vdihanem zraku. To pa ustvarja ugodne razmere za razvoj bakterij.
Pomaga pitje čajev iz slezenovca, lučnika, lapuha, pljučnika; inhalacije, obkladki iz preslice ali materine dušice.
Angina je obolenje, ki ga povzročajo streptokoki, zato jo mora zdraviti zdravnik. Začetne težave z bolečinami v grlu in težkim požiranjem izboljšamo z grgranjem žajbljevega čaja. Nezdravljena angina lahko pusti posledice na srčni mišici, sklepih ali ledvicah.
Glavoboli so pri prehladnih obolenjih dokaj pogosti. Pomaga pitje čaja iz vrbove skorje, močvirskega oslada in sivke.
Kašelj je pogosto neprijeten spremljevalec prehlada. Od zdravilnih rastlin kašelj lajšajo islandski lišaj, jeglič, janež, bezeg, lučnik, materina dušica, pljučnik.
Večina preizkušenih domačih receptov pri prehladih učinkovito pomaga. V primerjavi z antibiotiki zdravilne rastline uničijo le patogene bakterije (tiste, ki povzročajo bolezen), ohranijo pa koristne mikroorganizme.
Čaji, ki jih priporočamo
Proti gripi: 20 g bezga, 20 g lipe, 20 g vrbove skorje, 20 g mete, 20 g kamilic, 20 g trpotca;
Proti kašlju: 30 g timijana, 30 g islandskega lišaja, 30 g korenine jegliča, 30 g trpoteca, 20 g rmana, 20 g žajblja;
Proti prehladu: 20 g kopriv, 20 g kamilic, 20 g bezga, 20 g tavžentrože, 20 g šipka, 20 g lipe.

Sirupi iz čebule, materine dušice, jegliča, lučnika, sleza.
Zrezano čebulo pomešamo z medom in pustimo stati čez noč. Zjutraj precedimo in uživamo 3-krat na dan.
Priporočljivo je tudi pitje sokov iz robidnic, bezgovih jagod in limone.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media