VAŠ SVETOVALEC Dušan Bavec april 2012

VAŠ SVETOVALEC Dušan Bavec april 2012

Dobro je vedeti | apr. '12

Pet let do upokojitve
Bralec piše, da je star malo več kot 53 let in ima približno 35 let delovne dobe. V podjetju napovedujejo temeljito reorganizacijo in odpuščanja, zato ga zanima, ali lahko temu nasprotuje zaradi svoje starosti. Sprašuje tudi, koliko časa mu bodo šle pravice na zavodu za zaposlovanje, saj je pred 16. leti že v celoti izkoristil denarno nadomestilo in kaj lahko pričakuje po izteku teh pravic?

Po veljavni pokojninski zakonodaji bralcu manjka približno 5 let do upokojitve, ki jo moški lahko uveljavi pri starosti 58 let, če ima hkrati tudi najmanj 40 let pokojninske dobe. Zgolj zaradi starosti morebitni odpovedi ne more nasprotovati, saj ima status relativno varovane kategorije kot starejši delavec le tisti delavec, ki je star 55 let ali več. Lahko pa bo bralec na zavodu za zaposlovanje pridobil pravico do denarnega nadomestila v trajanju 9 mesecev. V zavarovalno dobo za odmero pravice do denarnega nadomestila se namreč ne vštevata zavarovalna doba, od katere je bila zavarovancu že odmerjena pravica do denarnega nadomestila, in zavarovalna doba, dosežena na podlagi prejemanja denarnega nadomestila, zato je mogoče upoštevati zgolj 16 let zavarovanja, ki jih je dopolnil po izteku denarnega nadomestila.
Osnova za odmero denarnega nadomestila je povprečna mesečna plača zavarovanca, ki jo je prejemal v obdobju osmih mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti. Denarno nadomestilo se prve tri mesece izplačuje v višini 80 odstotkov osnove, nadaljnje mesece pa v višini 60 odstotkov osnove. Znesek denarnega nadomestila ne sme biti nižji od 350 evrov bruto in ne višji od 1050 evrov bruto.
Po izteku tega nadomestila bo bralcu do izpolnitve upokojitvenih pogojev manjkalo še približno 5 let, zato bo moral vsaj za obdobje 9 mesecev najti novo zaposlitev, ob tem pa je potrebno paziti, da ne bo po svoji volji ali krivdi ostal brez zaposlitve. Ker bi bil ob vnovičnem uveljavljanju pravice starejši od 55 let in bi imel več kot 30 let zavarovalne dobe, bi mu šla pravica do denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev. Pri tej odmeri bi namreč zavod upošteval njegovo skupno zavarovalno dobo in ne le dobe zavarovanja, ki bi jo dopolnil v novi zaposlitvi po prenehanju prejemanja prejšnjega denarnega nadomestila.
Če bo bralcu po izteku denarnega nadomestila do izpolnitve minimalnih pogojev za upokojitev manjkalo največ 1 leto, mu bo zavod plačeval prispevke za pokojninsko zavarovanje, iz tega naslova pa mu bo tekla tudi pokojninska doba.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media