VAŠ SVETOVALEC Mag. Boštjan J. Turk APRIL 2012

VAŠ SVETOVALEC Mag. Boštjan J. Turk APRIL 2012

Dobro je vedeti | apr. '12

Varstvo otrokovih pravic pri zdravstveni oskrbi
Bralka iz okolice Celja sprašuje, ali so lahko starši prisotni pri zdravstvenih posegih pri otroku, če trajajo več kot en dan. Ko so njenemu štiriletnemu sinu operirali kilo, je namreč pri zdravstvenih delavcih naletela na osoren odziv, češ da je lahko pri otroku samo podnevi, ponoči pa ne, ker da jim primanjkuje prenočitvenih zmogljivosti. Tak hladen, birokratski odziv se ji ne zdi sprejemljiv in sprašuje, ali lahko izvajalec zdravstvene storitve staršem prepreči, da bi bili navzoči pri operaciji otroka, in kam se lahko pritoži?
Otroci sodijo v skupino posebej zaščitenih pacientov. Njihova zdravstvena oskrba mora potekati v posebnih otroških oddelkih, ustrezno njihovi starosti in zdravstvenemu stanju ter brez nepotrebnih medicinskih posegov in dejanj, ki bi povzročali telesno ali čustveno stisko otrok, ter tako, da jim je zagotovljena možnost za sprostitev, igro in izobraževanje.
Otroci imajo v času oskrbe pravico do stalnega spremstva enega od staršev ali druge osebe, ki skrbi za otroka, razen tedaj, ko obstajajo razlogi, zaradi katerih ta prisotnost ne bi bila v otrokovo korist (tak razlog je, denimo, primitivno vedenje starša).
Med stacionarno oskrbo so izvajalci zdravstvenih storitev dolžni zagotoviti tudi nastanitev enega od staršev, in to bodisi v breme pravic iz zdravstvenega zavarovanja bodisi ob plačilu. V slednjem primeru pa je posebej poudarjeno, da lahko izvajalec zdravstvenih storitev zaračuna zgolj materialne stroške nastanitve.
Le v izjemnih primerih lahko izvajalci omejijo pravico do nastanitve, in sicer tedaj, ko jim tega ne omogočajo njihove prostorske zmogljivosti. V tem primeru se prednost pri nastanitvi enega od staršev presoja v odvisnosti od starosti otroka, krajevne oddaljenosti od kraja prebivanja otroka, odvisno od posebnih potreb otroka in glede na njegovo zdravstveno stanje. Če je otrok star šele štiri leta in družina živi daleč od zdravstvene ustanove, kjer naj bi bil operiran, ima mama prednost pri nastanitvi.
Če se bralki ne bo uspelo dogovoriti z zdravstveno ustanovo za nastanitev, se lahko obrne na zastopnika pacientovih pravic, pravno varstvo pa ji je zagotovljeno tudi v mejah prve in druge obravnave kršitve pacientovih pravic pred pristojno osebo izvajalca zdravstvene storitve ali pred komisijo RS za varstvo pacientovih pravic. Pritožbo lahko vloži v 15. dneh od dneva kršitve.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media