ZDRAVJE kratke novičke april 2012

Dobro počutje | apr. '12

Moške ogroža rak, ženske srčne bolezni
Sodeč po raziskavi o zdravju Slovencev, smo še kar zadovoljni z njim, pa tudi z našim zdravstvenim sistemom. Pri tem so moški bolj optimistični kot ženske.
V telefonski anketi, ki jo je opravilo podjetje Phillips, je sodelovalo tisoč oseb, starih od 16 pa do 90 let. Slaba polovica vprašanih ni zaskrbljena zavoljo zdravstvenih težav, preostale pa najbolj skrbijo izguba vida, bolezni gibal in debelost (posledično nevarnost kapi).  Le 16 odstotkov jih je zaskrbljenih zaradi bolezni srca in ožilja, manj kot odstotek pa jih meni, da jih v naslednjih letih ogrožajo rakave bolezni. Ti rezultati pa se precej razlikujejo od realnosti. Statistika zadnjih let namreč kaže, da sta najpogostejša vzroka za smrti bolezen srca in ožilja ter rak, ju pa očitno jemljemo premalo resno. Na to dejstvo so opozorili tudi medicinski strokovnjaki, ki so sodelovali v razpravi ob predstavitvi rezultatov raziskave. Prof. dr. Metka Zorc, predsednica uprave MC Medicor je med drugim poudarila, da so ženske v Sloveniji na področju kardiovaskularnih bolezni pregledane manj pogosto kot moški, zato jih srčno-žilne bolezni zadnja leta bolj ogrožajo. Kar pa zadeva rak, je strokovni direktor Onkološkega instituta Ljubljana izr. prof. dr. Janez Žgajnar povedal, da je moške težko prepričati, da bi se vključili v preventivne preglede, čeprav je dokazano, da bi s pravočasnimi pregledi lahko preprečili ali pozdravili vsaj 40 odstotkov rakavih bolezni. Da je preventiva ključen dejavnik, ki razbremeni zdravstveni sistem, je poudaril tudi strokovni direktor UKC Ljubljana mag. Simon Vrhunec.
Sistem zdravstvenega varstva bi morali bolj osredotočiti na bolnika in njegove potrebe. Z zgodnjim odkrivanjem bolezni in z natančno diagnozo bi lahko izboljšali zdravstveno oskrbo in s tem zmanjšali tudi obseg zdravljenja, kar pa posledično pomeni tudi manjše stroške zdravljenja. 

Pazite na ledvice
Kronična ledvična bolezen je pogosta posledica sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka in srčno-žilnih bolezni. Pri nas živi približno dva tisoč bolnikov s končno ledvično odpovedjo, od teh jih ima okoli 600 presajeno ledvico. Med odraslimi pa naj bi imelo večinoma še neodkrito kronično ledvično bolezen vsaj 150 tisoč ljudi. Zgodnje odkrivanje bolezni je pomembno, ker lahko s pravočasnim zdravljenjem upočasnimo njen potek in preprečimo ledvično odpoved. Hkrati pa pri teh bolnikih obstaja večje tveganje za nastanek srčno-žilnih zapletov. Kot pravijo nefrologi, so bolezni srca in ožilja pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo kar do 20-krat pogostejše kot pri sicer zdravih ljudeh. Pri starejšem bolniku z začetno kronično ledvično okvaro je zato veliko večja verjetnost, da bo umrl zaradi srčno-žilnega zapleta, kot pa da bo bolezen napredovala do take stopnje, da bo potreboval zdravljenje z dializo ali presaditev ledvic.
Nefrologi testiranje prisotnosti beljakovin v seču, s katerim odkrivajo bolezen, posebej priporočajo sladkornim bolnikom, bolnikom s povišanim krvnim tlakom ter boleznimi srca in ožilja, starejšim od 50 let in pa tudi kadilcem in ljudem s prekomerno telesno težo. Več koristnih informacij lahko preberete na spletni strani Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije: www.zveza-dlbs.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media