Okretnost in moč

Okretnost in moč

Dobro počutje | apr. '12

Pomladno sveži odtenki drezajo tudi v naše razpoloženje in počutje. Spričo odzivov, ki jih dobivam, sem se odločila, da v pomlad vstopimo z vajami, ki vas bodo naredile še bolj okretne in krepke. Primerne so za vsakogar. V njih bodo našli izziv tudi tisti zahtevnejši rekreativci, ki bodo ob redni vadbi presenečeni nad lahkotnostjo telesa in povečano močjo.

Po ogrevanju s hojo, nekateri tudi s tekom, si najprej privoščimo nežne zasuke s telesom. Stojimo rahlo razkoračno, kolena so v širini bokov ali malo širše, stopala malo navzven in trdno na tleh. Bodite pozorni na to, da so kolena usmerjena naravnost in pri pokrčenosti pokrivajo prste na nogah. Taka izvedba vaje je varna za vse sklepe, ki so na ta način poravnani in močni. Enak položaj velja za vse predstavljene vaje, iz njega se samo nežno zasučite v stran in rahlo nazaj. Najprej na eno in nato še v drugo stran - vse to večkrat povezano in z enakomernim dihanjem skozi nos.
Ko ste že malce sproščeni, okrepite roke s stiskom pesti in nadaljujte z zasuki. Ob tem se močneje napne tudi telo. V njem boste poleg okretnosti začutili tudi moč in rahel odpor ob končnem položaju. Z vajo nadaljujte, dokler se dobro počutite. Po zaključku roki in telo sprostite z nežnim stresanjem in enakomernim dihanjem.
Zdaj je pravi čas za intenzivnejši zasuk telesa z rokami v višini ramen. Upoštevajte vse prej opisano, le roki dvignite više in se malce potrudite, da zasučete tudi glavo, kolikor jo pač lahko. Tisti, ki zmorete, vključite tudi gibe z očmi – oči se gibljejo v smeri zasuka telesa. Ob morebitni vrtoglavici, ki je pri začetnikih normalen pojav, se takoj ustavite, stisnite dlani pred srcem in umirite dihanje. Z vajo nadaljujte, ko boste spet pripravljeni. Lahko jo tudi izpustite za nekaj dni.
Sprostilni zasuki z nežnim nihanjem gor in dol v kolenih pa so tisti, ki jih priporočam vsem in prav vsak dan. Tako se močno aktivira ves srednji del telesa z vsemi notranjimi organi, udarci ob boke pa še dodatno vplivajo na razstrupljanje telesa, saj spodbudijo delovanje jeter.
Iz začetnega položaja, opisanega pri prvi vaji, nadaljujmo z vajo, s katero bomo raztegnili notranji del nog, telo ob strani in podpazduhe, pa tudi vrat. Polovični zasuk telesa naredite z intenzivnim vdihom skozi nos in dvigom rok ob strani, kot je prikazano na fotografiji, potem pa ob izdihu skozi nos roki pred telesom zanihata na drugo stran. Pri tem morate čutiti dober in zelo trden stik z zemljo in moč v spodnjem delu trebuha. Vajo naredite do močne predihanosti.
Za konec vadbe še priboljšek. Namenjen je predvsem naprednejšim rekreativcem. V prikazanem položaju morate čutiti moč in trdnost ter varnost pri opravljanju vaje. Moč izvira iz spodnjega dela trebuha in seva v celotno telo. Pomembno je, da imate ves čas sproščena ramena. Vajo lahko delate na dva načina. V omenjenem položaju, ki močno krepi stegna in tudi razvija ravnotežje, lahko le nihate s koleni gor in dol. Drugi način pa je, da roki med vdihom dvigujete in ob izdihu spuščate. Ker je vaja izjemno močna in za začetnike tudi naporna, jo vadite vedno le do trenutka, ko boste pomislili, da je res  naporna ali pa boste začutili toploto in malce utrujenosti.
Ob koncu vadbe se »poploskajte« po nogah, rokah, hrbtu in trebuhu - povsod tam, do kamor sežete, tudi po glavi. Ploskanje naj prinese nasmeh na vaš obraz in ga tam zadrži do našega naslednjega srečanja.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media