Kako bodo varčevali upokojenci?

Kako bodo varčevali upokojenci?

Dobro je vedeti | maj '12

Vlada je v prvi polovici aprila sprejela predlog zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Z njim posega v številne zakone, ki večinoma vplivajo na višino in na delež javnih izdatkov. Med njimi je seveda tudi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ( ZPIZ-1).

Spremembe, ki naj bi jih povzročil zakon, zadevajo usklajevanje pokojnin in višino letnega dodatka in so bolj ali manj znane. Posledice pa so, če bo parlament sprejel predlagani zakon, tudi znižanje nekaterih dosedanjih pokojnin.
Po predlogu ZUJF se višina pokojnin ter osnov, ki se sicer usklajujejo po določbah ZPIZ-1, do konca letošnjega leta ne bo uskladila ne glede na določbe sistemskega zakona. To pa naj ne bi veljalo za nekatere pokojnine, za katerih izplačilo pokojninskemu zavodu del potrebnih sredstev ali sredstva v celoti zagotavlja Republika Slovenija iz državnega proračuna. Gre za pokojnine, priznane ali odmerjene pod posebnimi pogoji ali z upoštevanjem obdobij, za katera niso bili vplačani prispevki. To so izjemne, vojaške, administrativne, borčevske, poslanske itd. pokojnine. Podrobno so te pokojnine naštete v 232. členu ZPIZ-1. Način obračunavanja obveznosti za te pokojnine pokojninskemu zavodu določa zakon o poračunavanju finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZPFOPIZ) iz leta 2000.

Usklajevanje pokojnin lahko pomeni tudi minus
V predlogu ZUJF navedene pokojnine naj bi se z dnevom začetka njegove veljavnosti uskladile tako, da bi se zmanjšale za določen odstotek. Zmanjšale naj bi se le tiste pokojnine, ki naj bi na dan pred uveljavitvijo zakona presegale 622 evrov. Predlagani odstotki uskladitve so različni in odvisni od višine izplačane pokojnine in vrste obveznosti.
Če Republika Slovenija prispeva iz proračuna del potrebnih sredstev za izplačilo pokojnine, naj bi se pokojnine,
- višje od 622 evrov in nižje od 933 evrov, zmanjšale za 10 odstotkov zneska obveznosti, vendar ne pod 622, evrov,
- nižje od 1244 evrov, zmanjšale za 30 odstotkov zneska obveznosti ter pokojnine,
- višje od 1244 evrov, zmanjšale za 50 odstotkov zneska obveznosti.
Po ZPFOPIZ se del obveznosti ugotovi tako, da se od skupnega zneska pokojnine, odmerjene z upoštevanjem posebnih predpisov, ki se izplačuje upravičencu, odšteje znesek pokojnine, ki bi se upravičencu izplačevala po splošnih predpisih in ne da bi bila upoštevana obdobja pokojninske dobe, priznane po posebnih predpisih.
Če Republika Slovenija prispeva iz proračuna celotna sredstva za izplačilo pokojnine, pa naj bi se pokojnine,
- višje od 622 evrov in nižje od 933 evrov, zmanjšale za 10 odstotkov zneska obveznosti, vendar ne pod 622, evrov,
- nižje od 1244 evrov, zmanjšale za 15 odstotkov zneska obveznosti ter pokojnine,
- višje od 1244 evrov, zmanjšale za 20 odstotkov zneska obveznosti.
Proračun zagotavlja sredstva za izplačilo celotne pokojnine, če upravičenec ni izpolnjeval pogojev za njeno pridobitev po splošnih predpisih, če brez upoštevanja pokojninske dobe, priznane po posebnih predpisih, ne izpolnjuje pogojev za pridobitev pokojnine po splošnih predpisih in v primerih, naštetih v ZPFOPIZ.
Po predlaganem zakonu naj bi se v primeru, če bi pokojnina po zahtevani uskladitvi presegala enainpolkratno tedaj znano povprečno neto plačo, morala še dodatno uskladiti tako, da bi se zmanjšala za celoten znesek obveznosti proračuna, vendar pa ne pod znesek enainpolkratne povprečne neto plače.
Predlagana uskladitev naj bi veljala tudi za na novo uveljavljene pokojnine, za katerih izplačilo bi moral proračun zagotavljati za izplačilo del sredstev ali vsa sredstva.
Če bi se po uveljavitvi predlaganega zakona spremenil delež sredstev, ki jih zagotavlja proračun, bi se taka pokojnina od prvega dne naslednjega meseca po nastali spremembi preračunala in uskladila ustrezno z  nastalo spremembo.
Ne glede na to, da tudi za te pokojnine državni proračun prispeva del ali vsa sredstva za izplačilo, pa predlagana uskladitev naj ne bi veljala za pokojnine pripadnikov teritorialne obrambe Republike Slovenije, policistov, operativnih delavcev kriminalistične in obveščevalno-varnostne službe, oboroženih pripadnikov narodne zaščite ter pripadnikov enot za zveze republike in občin, ki so v vojaški agresiji na RS v času od 26. 6. do 18. 7. 1991 opravljali dolžnosti pri obrambi RS; za pokojnine žrtev dachavskih procesov; delavcev pri proizvodnji ter predelavi azbesta; priznane ob upoštevanju obdobij iz 189. člena ZPIZ-1, ter dele pokojnin, priznane ob upoštevanju obdobij, prebitih v invalidskih podjetjih, za katere po 226. členu ZPIZ-1 niso bili plačani prispevki; priznane ob upoštevanju obdobij pokojninske dobe iz četrtega odstavka 193. in iz 201. člena ZPIZ-1 ter priznane ob upoštevanju obdobij iz 54., 55. ter 56. člena ZPIZ-1.
Letni dodatek, znižan tudi leta 2013. Letni dodatek naj bi se v letih 2012 in 2013 po predlogu ZUJF izplačal v dveh različnih višinah manjšemu krogu upravičencev kot doslej. Višji znesek naj bi bil 367,95 evra, nižji pa 111,78 evra. Višji znesek naj bi dobili upravičenci s pokojnino, nižjo od 414 evrov, nižjega pa upravičenci s pokojnino ali nadomestilom iz invalidskega zavarovanja, višjim od 414 evrov, vendar ne višjim od 622 evrov.
Transferji zamrznjeni do konca leta 2014. Predlog ZUJF posega tudi v način usklajevanja transferjev, ki se sicer usklajujejo po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v RS. Mednje sodijo tudi dodatki za pomoč in postrežbo, invalidnine za telesno okvaro in nadomestila iz invalidskega zavarovanja, priznana po predpisih, ki so se uporabljali do 31. 12. 2002 in ki jih izplačuje pokojninski zavod. Transferji naj se ne bi usklajevali vse od uveljavitve predlaganega zakona pa do 31. decembra 2014.
Izvedba vseh predlaganih ukrepov naj bi po mnenju predlagatelja pripomogla k uresničitvi cilja, ki si ga prizadevamo doseči tudi pri spreminjanju sprememb obsega državnega proračuna za leto 2012, to pa je k zmanjšanju primanjkljaja države pod tri odstotke bruto domačega proizvoda. Ali bodo ti ukrepi sprejeti v celoti ali pa bodo spremenjeni, dodani novi, bo zelo verjetno znano še v tem mesecu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media