VAŠ SVETOVALEC Dušan Bavec maj 2012

VAŠ SVETOVALEC Dušan Bavec maj 2012

Dobro je vedeti | maj '12

Popoldanska obrt

Bralec je zaposlen, obenem pa ima še popoldansko obrt, ki jo je zaradi nadaljevanja družinske tradicije prevzel od očeta. Ker se v njegovi službi obetajo odpuščanja, ga zanima, kaj se zgodi s popoldansko obrtjo, če bi mu prenehalo delovno razmerje.

Tako imenovana “popoldanska obrt”, pravilno poimenovana kot postranska dejavnost, je možna le tedaj, ko je oseba že zaposlena in iz delovnega razmerja tudi vključena v vsa socialna zavarovanja, zato iz naslova dejavnosti plačuje le pavšalne prispevke za primer poklicne bolezni in poškodbe pri delu. Če delovno razmerje preneha, pri čemer razlog za prenehanje ni pomemben, ne more več biti zgolj “popoldanec”, ampak se mora prvi naslednji dan v celoti zavarovati za opravljanje samostojne dejavnosti.
Če bo delodajalec odpovedal delovno razmerje zavoljo poslovnih razlogov, bo bralec lahko na zavodu za zaposlovanje uveljavil pravico do denarnega nadomestila, toda le, če ne bo imel registriranega s.p., saj kombinacija prejemanja denarnega nadomestila in ohranitev s.p., pa čeprav le v manjšem obsegu, ni več možna vse od uveljavitve zakona o urejanju trga dela v začetku lanskega leta.

Nadurno delo starejših delavcev

Bralec je pred nedavnim dopolnil 55 let starosti. Zaradi občasno povečanih naročil se v podjetju pojavlja potreba po opravljanju nadur. Čeprav se bralec strinja z nadurnim delom, mu ga delodajalec ne upa odrediti, ker se boji, da bi s tem storil prekršek. Bralca zanima, ali zaradi starosti res ne sme več opravljati nadurnega dela, čeprav si to želi?

To nikakor ni res. Zaradi starosti 55 let ima bralec sicer status starejšega delavca in s tem status relativno varovane kategorije v nekaterih postopkih. Po določbi 203. člena zakona o delovnih razmerjih je pri nadurnem delu omejitev le v tem, da delodajalec starejšemu delavcu ne sme odrediti nadurnega dela, če delavec ne da pisnega soglasja k temu. To torej pomeni, de je nadurno delo starejšega delavca z njegovim pisnim privoljenjem ali soglasjem popolnoma zakonito. Seveda je mogoče soglasje kadarkoli preklicati ali ga umakniti.
Upoštevaje navedeno, lahko delodajalec po pridobitvi pisnega soglasja delavca odredi nadurno delo, ne da bi s tem storil prekršek. Pri tem pa mora biti pozoren tudi na izpolnjevanje drugih zakonskih pogojev, ki zagotavljajo zakonitost nadurnega dela za vse zaposlene.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media