VAŠ SVETOVALEC mag. Boštjan J. Turk maj 2012

VAŠ SVETOVALEC mag. Boštjan J. Turk maj 2012

Dobro je vedeti | maj '12

Vpogled v zdravstveno dokumentacijo

Bralka piše, da je njen mož nenadoma zbolel in pred mesecem dni tudi umrl. Šele po moževi smrti je izvedela, da je imel prijateljico, s katero je imel razmerje leto dni pred smrtjo. Bralko zanima, ali se lahko ta gospa seznani z zdravstveno dokumentacijo pokojnega moža?

Po smrti se lahko s pokojnikovo dokumentacijo seznanijo osebe, ki so pooblaščene z zakonom (to so njegov zakonec ali zunajzakonski partner, partner iz istospolne skupnosti, otroci in posvojenci, kadar pa teh oseb ni, pa njegovi starši) in tiste osebe, za katere je pacient to izrecno in v pisni obliki privolil.
Menim, da bi se pokojnikova prijateljica lahko seznanila z zdravstveno dokumentacijo preminulega (bralkinega moža), vendar le ob pogoju, da bi izrecno in v pisni obliki privolil v to. Tako dovoljenje se sicer evidentira v centralni evidenci zdravstvene dokumentacije in je torej dostopno izvajalcu zdravstvenih storitev. Prijateljica bi bila tudi upravičena, da se seznani s pokojnikovo zdravstveno dokumentacijo, če bi za to izkazala ustrezen pravni interes, pri čemer pa zakon ne pojasni, kdaj nastane tak pravni interes, kar pomeni, da se pristojni o njem odloča od primera do primera. Ne bi pa bila upravičena do tega, da se seznani z zdravstveno dokumentacijo, če bi pokojnik to izrecno prepovedal.
Vendar pa gre tudi v tem primeru za izjemo. Če bi podatki, ki so v zdravstveni dokumentaciji, lahko bistveno vplivali na zdravje prijateljice, pa tudi na zdravje nekaterih drugih oseb (žene ali njegovih potomcev, bratov in sester, ipd.), se lahko pokojnikova prijateljica navkljub njegovi prepovedi seznani z zdravstveno dokumentacijo v tistem delu, ki zadeva razloge, ki bi lahko bistveno vplivali na njeno zdravje.
O zahtevi za seznanitev odloča izvajalec zdravstvenih storitev, ki razpolaga z zdravstveno dokumentacijo (tam, kjer se je pacient zdravil), in mora o njej odločiti v 15. dneh od prejema obrazložene zahteve za seznanitev. Na odločitev izvajalca zdravstvenih storitev vdova ne more vplivati, zato lahko izvajalec zdravstvenih storitev zahtevo pokojnikove prijateljice delno ali v celoti zavrne. Prijateljica pa se lahko na tako zavrnitev pritoži informacijskemu pooblaščencu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media