Za vse, ki prisilno sedijo

Za vse, ki prisilno sedijo

Dobro počutje | maj '12

V vseh življenjskih obdobjih nas kdaj doleti, da smo prisiljeni nekaj časa večinoma sedeti ali celo ležati. Zato se zahvaljujem bralki Ivani, ki se je oglasila z željo, da bi predstavila vadbo za vse njej podobne. Najmanj, kar lahko storimo, je to, da pravilno dihamo, s čimer si povrnemo zelo veliko moči in energije.

Popolno mirovanje je priporočljivo le v izjemnih primerih. Zato so tokratne vaje koristne za tiste, ki morajo le sedeti, pa tudi za babice in dedke, ki lahko vadijo z vnuki, saj so ti od težkih bremen vse prekmalu zviti kot preste.
Med sedenjem se vedno potrudite, da dihate povezano in skozi nos, ob tem pa se čim bolj vzravnajte in čim niže spustite ramena. Sede se tudi čim več in čim bolj zvirajte in presedajte z ritnice na ritnico, saj s tem masirate in krepite mišice ob strani telesa. Za ogrevanje in krepitev mišic medeničnega dna in spodnjega dela telesa ter za razgibavanje kolkov pa, sede raznožno, krožite z boki.
Vsako vajo naredite samo toliko, kolikor zmorete brez napora in brez bolečin.
Prva vaja je vsem dobro znana. Odmik rok za hrbtom nazaj in nato še gibanje z njimi levo in desno, kar je nujno za ohranitev pravilne drže. To vajo bi morali narediti prav vsi vsaj nekajkrat na dan, obvezno pa po vsakem delu. Brado imejte dvignjeno, ob vdihu spustite ramena in roki odmaknite, ob izdihu pa jih spustite.
»Želva« je vaja, s katero močno iztegnete hrbtenico in jo ob tem tudi okrepite s hkratnim stiskom lopatic. Ob tem vdihujete. Takoj po končanem vdihu izdihnite in oblikujte hrbet v želvji oklep. Ob tem pritisnite brado na prsi. Roke naj vam bodo v pomoč s trdnim oprijemom stegen.
Kroženja so vedno in povsod blagodejna. Še posebej je treba skrbeti za redno razgibanost vseh sklepov nog, rok, ramen in hrbtenice, saj bomo s tem pripomogli, da bomo bolj spretni pri delu. Za tiste, ki so poškodovani, je najpomembneje, da ohranjajo gibljivost in moč zdravih sklepov in da jih ne preobremenjujejo. Še posebej kaže opomniti vse, ki se začasno gibljete s pomočjo bergel, da bodite zmerni in razumni. Gibljite se vedno s pomočjo obeh začasnih rezervnih nog, da boste ohranili ravnovesje. Ob gibanju le z eno berglo si je že marsikdo nakopal vnetje v preobremenjeni roki ali rami, išias in podobno. Kadar morate kaj pobrati s tal sede, poskrbite za dober in varen oprijem z roko, nasprotno od tiste, ki pobira s tal. Ne glede na to, na kateri strani ste poškodovani, vajo naredite nekajkrat na obe strani. Ob tem bodite pozorni, da ob nagibu v stran izdihnete, ob vdihu pa stisnete spodnji del trebuha in vdihnete.
Zadnja vaja pa je namenjena predvsem urjenju spretnosti ter ohranjanju gibljivosti in hitrosti. Pomembno je le, da jo delate usklajeno z dihanjem in tako, kot zmorete. Če trenutno lahko delate le z eno nogo, jo naredite samo z zdravo nogo. Ob izdihu sklonite glavo proti kolenu, hrbet pa naj se zaokroži. Ob vdihu vzravnajte hrbtenico, spustite rame in nogo na tla. Vajo ponavljajte do zadihanosti ali dokler lahko povezano dihate skozi nos. Nato si privoščite kratek premor, se umirite, nato pa vajo ponovite še enkrat.
Ob koncu vadbe še umirjeno zadihajte. Takšnemu prijetnemu dihanju namenite vsaj minuto, kar je približno 12 povezanih vdihov in izdihov.
Priporočilo je, da vadite, kolikor lahko, zmerno in z dobro voljo. Čim večkrat na dan in raje manj kot več vaj, pa to pravilno. Tako boste boljše volje in čas okrevanja bo bistveno krajši.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media