Z vadbo Feldenkrais do boljšega počutja

Z vadbo Feldenkrais do boljšega počutja

Dobro počutje | maj '12

Da smo si zagotovili biološko in socialno preživetje, smo v otroštvu privzeli določene vzorce vedenja in gibanja. Te navade so globoko zakoreninjene v našem živčnem sistemu in pogosto postanejo nefunkcionalne in neuporabne. Končni rezultat pa so moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica. Zato naše telo potrebuje temeljito prevzgojo.

Tako je trdil dr. Moshe Feldenkrais, dr. fizike, inženir in znanstvenik, po katerem se imenuje vadba. Bil je aktiven atlet in inštruktor juda. Pri petdesetih letih se mu je ponovila stara poškodba kolena in zdravniki mu niso dajali upanja na popolno ozdravitev, zato se je odločil, da se bo pozdravil sam. Svojemu znanju s področja borilnih veščin in joge je dodal sistematičen študij anatomije, nevrofiziologije, biokemije, psihologije in učnih teorij. Ugotovil je, da otroško gibanje z majhnimi, nežnimi gibi spodbudi spremembe na bolje.

Primeri vaj:
Ležimo na hrbtu s stegnjenimi in navzven obrnjenimi nogami. Drsimo po podlagi s stopalom, oprtim na zunanji rob, da se noga v kolenu pokrči in iztegne. Delamo majhne gibe, ki so nam prijetni, in opazujemo, kateri deli telesa sodelujejo pri tem. Pomagamo si z minimalnim dvigom medenice na nasprotni strani, saj nam to olajša gib. Na enak način pokrčimo še drugo nogo.
Ležimo tako, da sta obe nogi in roki pokrčeni v kolenih in komolcih ter dvignjeni od podlage. Roko stegnemo, malo jo odmaknemo od telesa, dlan obrnemo navzdol in jo dvignemo od podlage, da prsti visijo navzdol, in spustimo nazaj na podlago. Gib ponavljamo. Roka se krči le v komolcu in opazujemo, kaj se dogaja z ramo, kdaj se rama dviga in kdaj spušča.
Roko na enak način dvignemo in nesemo dlan proti popku, prsnici in po sredini telesa navzgor do brade in čela ter po isti poti nazaj na podlago. Po enakem načinu gibanja roke, ki je za ramo veliko manj stresen, vajo ponovimo še z drugo roko. Ko smo pokrčeni, malo približamo eno koleno in komolec na isti strani telesa. Pri tem se na eni strani v pasu skrčimo, na nasprotni pa raztegnemo.
Iztegnemo eno roko po zgledu, kot to stori  dojenček, ko seže po igrači.
Ko na isti strani iztegnemo še nogo, se prevalimo prek iztegnjene roke na bok.
Obrnjeni s telesom na trebuh dvignemo glavo. Če se hočemo obrniti nazaj na hrbet, samo pokrčimo nogo in roko na nasprotni strani, kamor se hočemo prevaliti proti iztegnjeni roki in nogi.
Metoda Feldenkrais nas osvobodi privajenih vzorcev in nam omogoči nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja. Rezultati so zelo dobri, saj se takoj izboljša drža, gibljivost, koordinacija, samopodoba, zmanjšajo se bolečine, popusti napetost v mišicah. Vadimo v sproščenem vzdušju, vsakdo poskuša narediti posamezen gib v svojem časovnem ritmu, kolikor mu dovoljuje in omogoča telo. Vadba je primerna za vse generacije, za gibalno ovirane in fizično zdrave, predvsem pa za tiste s kroničnimi ali akutnimi bolečinami v hrbtu, vratu, ramenih, kolkih, nogah..., pa tudi za starejše, saj ne zahteva kondicije ali velike razgibanosti udeležencev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media