Obedovanje v naravi

Obedovanje v naravi

Dobro počutje | maj '12

Slovenci povezujemo besedo piknik s peko mesa na žaru. Napak! Piknik pomeni družabno prireditev na prostem, pa tudi kosilo ali malico na prostem, in to s hrano, ki smo jo prinesli s seboj. Tako pravi Slovar slovenskega knjižnega jezika in z zapisanim povsem soglašam. Piknika nikoli ne povezujem le s peko mesa na žaru ter s krožniki in priborom za enkratno rabo, ampak veliko bolj romantično - s košaro, prtički, krožniki in kozarci v njej, pa s hlebcem še toplega kruha, kako salamo ali sirom, z malo redkvic in domačim jabolčnim sokom ali s steklenico vina.

Pomislimo: če imamo možnost, da na lep, sončen dan sedemo k obedu ali le k skodelici kave zunaj ali v notranjih prostorih - kaj bomo izbrali? Velika večina izmed nas bo izbrala stol na prostem, saj je v tem nekaj čarobnega, nekaj, kar ima pridih počitka in praznika. Če imamo vrt, teraso ali malo večji balkon, poiščimo prostor, kamor za stalno postavimo mizo in stole, da si lahko vso pomlad in poletje postrežemo na prostem. Potrebujemo le še dovolj močan pladenj, s katerim iz kuhinje na vrtno mizo prinesemo pribor, krožnike in jedi. Povabimo otroke, da nesejo na mizo prtičke, košarico s kruhom ali kozarčke.
Namesto na vrtu si piknik omislimo na travniku ali na obrežju reke, ki ju povežemo z izletom. Koristi zložljiva odeja z nepremočljivim dnom, za bolj elegantno različico tudi zložljiva mizica in stoli. Poskusimo se izogniti smetem in ne uporabljajmo posodja, krožnikov in pribora za enkratno uporabo. Namesto tega uporabimo običajno posodo ter krožnike ali plastično posodo, ki je namenjena izključno piknikom. Lahko jo imamo že pripravljeno v košari, torbi ali v posebnih nahrbtnikih. Doma jo nato samo pomijemo, najbolje v pomivalnem stroju, saj je plastično posodje teže na roke dovolj kakovostno pomiti, in pospravimo za prihodnjič.

In kaj postreči na pikniku?
Mesu z žara se marsikdo ne more upreti. Pri tem bodimo pozorni na higieno rok in vsega pribora, ki pride v stik s svežim mesom. Za svežo perutnino uporabljajmo poseben pribor ter si roke po stiku z mesom umijmo, da preprečimo neželene okužbe. Pečenega mesa nikar ne zlagajmo na krožnik, kjer smo še malo prej imeli sveže meso, prav tako ne na plastični krožnik, na katerem je bilo sveže meso, ki smo ga kupili v trgovini. Ravnajmo odgovorno do sebe in vseh, ki bodo jedli z nami. Na pikniku zato raje poskrbimo za dovolj čiste posode, še bolje pa storimo, če meso pred peko pripravimo že doma - razrežemo, oblikujemo, mariniramo in spravimo v posodo, ki se dobro zapira. Predvsem pa poskrbimo za steklenico ali dve čiste vode in za milo, da si bomo lahko umili roke, če to drugače ni mogoče.
Piknik z žarom moramo načrtovati že prej, vsekakor pa naj bi prej nakupili vsaj oglje in sestavili ter po potrebi očistili žar. Medtem ko čakamo, da je žar dovolj ogret in pripravljen za peko, se lotimo solat. Nekaj jih pripravimo že doma, da se okusi okrepijo in so zares odlično dopolnilo pečenemu mesu. Solate z veliko zelenjave so vir antioksidantov, ki prostim radikalom preprečijo škodljivo delovanje. Ti nastajajo med peko na žaru, zato tak način priprave hrane gotovo ni primeren za vsak dan. Solatam dodajmo česen, ki olajša pretok krvi po telesu, čeprav smo si privoščili mastno meso. Podobno deluje (mlada) čebula, seveda tudi hren, črna redkev in redkvice. Ko bo čas za pečeno papriko, tudi nanjo ne pozabimo.
Poleg ali namesto mesa se na žaru dobro obnesejo ribe, le da jih je treba pred peko dobro osušiti in zares temeljito namastiti, da se ne primejo rešetke. Pečemo jih le kratek čas, sicer se izsušijo. Kdor se želi izogniti tako mesu, kot ribam, naj na vroč žar položi kose sira ali tofuja, večje gobe, na pol prerezan krompir, rezine kruha, na čist žar rezine ananasa, banane, polovico jabolka, hruške, v žerjavico pa v folijo zavit krompir. Slasten je prav tako opečen kruh, še posebej, če nanj namažemo dober skutni namaz.
Piknik imamo lahko celo na pastirski način, ko na palico nataknemo kos hrenovke, ki ga križno zarežemo, ali kos kruha, debelejšo rezino sira in zelenjavo, v sezoni pa koruzo, palico pa previdno držimo nad ognjem ali nad žerjavico. Kaj če bi te jedi predstavili „mestnim“ vnukom?
Če ne bomo pekli, je izvedba piknika preprostejša in predvsem hitrejša. Kruh in sir, kako jabolko in malica na prostem je nared. Seveda se lahko bolj potrudimo in spečemo še zelenjavno pito, kruh ali potico z nadevom, denimo iz šunke ali slanine, narezanih oljk, z dodatkom kaper in malo pora, sira, vse sestavine  pa dobro začinimo s česnom, timijanom ali rožmarinom. Prav tako narežemo klobaso in morda prej spravimo v hladilnik steklenico vina, da je potem vino ravno prav hladno. Poskrbimo še za steklenico ali vrč osvežilnega soka, sadje za sadno solato in kot sladico, morda za prt, ki sega do tal …Tak piknik zlahka povežemo s kakim praznovanjem.

Prijetna senca
Kakor v življenju ni vse lepo, tudi pri piknikih ne gre vedno vse kot po maslu. Spomladi nas sonce božajoče spremlja, poleti pa si želimo predvsem hladne sence. Če nimamo sence velikega drevesa, bo koristen malo večji senčnik ali kaj podobnega. Dobiti je mogoče številne izvedbe senčnikov (z naklonom ali brez) ter različnih ponjav, s katerimi si učinkovito pričaramo senco za tistih nekaj sončnih ur. Uspešno se hladimo tudi pod pergolo, obraslo z omamno dišečo popenjavko, da nas njen vonj popelje v daljne kraje. Pod večer prija, če si okrog mize in mizo osvetlimo s svečami ali plamenicami. Prijetno in romantično je, pa še jedi dobijo poseben čar.
Sonce že znamo ukrotiti, žal precej teže nadležni mrčes. Huda nadloga kosila v naravi so najprej nič kaj privlačne ličinke pikapolonic, ki lezejo vsepovsod, kasneje listne uši, ki padajo z dreves, pa muhe, komarji in ose. Komarji ljubijo nas, medtem ko ose mika naša sladka pijača in pecivo, še raje pa imajo kos mesa s kostjo, ki jo, če jim jo pustimo, oglodajo v kostni prah. Proti komarjem so uspešne sveče z vonjem po limoni ali prerezana limona na mizi. V Avstriji menda na mizo natresejo bakrene kovance in s tem preženejo ose, a se ose, vsaj na našem vrtu, na bakrene kovance požvižgajo. Morda pač sprejmemo preprosto dejstvo, da v naravi nismo gospodarji mi, ampak smo pravzaprav njeni gosti. Kogar vseeno piči kaka osa, naj si pomaga z mrzlim kamnom (ali s čem drugim mrzlim), ki si ga takoj položi na mesto vboda. Tako preprečimo oteklino in omilimo bolečino.
Če doslej še niste postavili mize na vrt ali balkon, to storite čim prej. Piknik lahko imamo vsak dan in ne le za prvi maj. Tako se spočijemo, sprostimo, pravzaprav dopustnikujemo kar doma.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media