RECEPTI – maj 2012

RECEPTI – maj 2012

Dobro počutje | maj '12

Sadne košarice

V skledo stresemo 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 500 g moke, štiri rumenjake, dodamo štiri žlice mleka ali kisle smetane in hitro zgnetemo krhko testo. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v folijo in pustimo eno uro počivati na hladnem. Spočito testo razvaljamo med dvema plastema folije ali razrežemo na tanke rezine in z njimi obložimo majhne, namaščene modelčke za pito. Testo nekajkrat prebodemo z vilicami in pečemo približno 12 minut pri 180 stopinjah, da zlato porjavijo. Iz modelčkov jih vzamemo šele ohlajene.
100 g bele ali temne čokolade s koščkom masla raztopimo v kopeli. Malo jo ohladimo, nato s tanko plastjo premažemo notranjost testene košarice. Počakamo, da se strdi. Tako se košarice ne bodo namočile, pač pa bodo ostale krhke tudi po tem, ko jih bomo nadevali.
Skuhamo puding po navodilih na embalaži in ga v hladni kopeli med mešanjem počasi ohladimo. Še mlačnega nalijemo v košarice in okrasimo z narezanimi jagodami. Za svetleč videz jagode premažemo z mlačno marmelado.
Opomba: Najboljše so sveže pripravljene jagode. V hladilniku počakajo do dva dni, a ne bodo več privlačnega videza. Lahko pa pečene košarice shranimo v pločevinasti škatli kot piškote in nadevamo po potrebi.

Krompirjeva juha

Narežemo tri krompirje, manjši korenček in manjši kos zelene ter polovico čebule.  Stresemo v lonec, prilijemo vodo, da pokrije zelenjavo, in skuhamo do mehkega. Kuhano zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom in nazadnje prilijemo pol litra vrelega mleka. Dodamo še košček masla, premešamo in postrežemo s koprom.

Zdrobovi kroketi

Liter mleka osolimo, zavremo in vanj zakuhamo 250 g pšeničnega zdroba. Med mešanjem kuhamo dve minuti, nato odstavimo, še med vročega vmešamo dve jajci in naribana dva korenčka, nekoliko kasneje pa še drobno sesekljan peteršilj. Malce ohladimo.
Z žlico zajemamo maso in z mokrimi rokami oblikujemo svaljke ter vsakega povaljamo v drobtinah, jih ocvremo v olju in ponudimo z golažem in veliko skledo solate.

Posolanka z jabolki

Polovico kocke svežega kvasa raztopimo v malo sladke vode. V skledo stresemo 400 g moke, ob strani damo poravnano žličko soli, prilijemo raztopljen kvas, približno 2,5 dl vode in zgnetemo kvašeno testo, ki naj vsaj pol ure počiva. Pečico vključimo na 180 do 200 stopinj.
Nizek pekač namastimo, razprostremo testo, da je visoko največ za pol prsta. Jabolka očistimo, grobo naribamo in naložimo na testo. Potresemo s sladkorjem in cimetom po okusu ter za 20 minut postavimo v segreto pečico. Posolanko narežemo in ponudimo s kislo smetano, ki si jo lahko vsak namaže prek jabolk. Sladica je najboljša še topla.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media