Rastline pomagajo rastlinam

Prosti čas | maj '12

Prvi posevki so v zemlji in gredice že zelenijo. Lahko le upamo, da jutranja slana ni povzročila večje škode; mirnejši smo seveda lahko, če smo gredice prekrili z vrtnarsko tkanino. Toplota bo pomagala k zgodnejšemu pridelku. Če pa so rastline pozeble, jih zalivajmo z Medicoplantom ali Regenerinom. Pa tudi v vodi raztopljeni Bioorganik bo dober. Tako si bodo rastline hitro opomogle.

Posevke radi napadajo škodljivci. Pred njimi se branimo tako, da rastline poškropimo s fitofarmacevtskimi pripravki ali pa si pomagamo na naraven način. Vsaka rastlina namreč v svoje okolju oddaja določene snovi, ki na druge rastline delujejo dobro ali pa tudi ne. Poglejmo nekaj primerov:
- Bolhače odvračata od rastlin pelin in poprova meta.
- Čebulno muho odvrača korenje, posebno ugodna je kombinacija čebule in  korenja.
- Miši in voluharje odganjajo česen, cesarski tulipan, mleček, pasji jezik, medena detelja. Idealne kombinacije pa so medena detelja pod drevesnimi kolobarji, cesarski tulipan ali mleček kot varovalna obroba.
- Muhe odvračajo bazilika, orehova drevesa in vratič. Zlasti dobra kombinacija je oreh na prostoru za počitek in sedenje.
- Mravlje preganjajo sivka, motovilec in vratič, idealna kombinacija pa so vrtnice in sivka.
- Kapusov belin odvračajo koper, žajbelj, rožmarin, timijan, poprova meta, paradižnik, navadni pelin. Zelo dobra in posrečena kombinacija je zelje in paradižnik ali zelje z obrobo zelišč.
- Korenjeva muha beži od čebule in žajblja.

- Koloradski hrošč odganjata hren in mrtva kopriva.
- Krvavo uš in listne uši odganjajo kapucinka, sivka, šetraj. Idealna kombinacija je kapucinka pod sadnim drevjem, zraven pa posadimo brokoli, vrtnice in sivko, fižol in šetrajko.
- Ogrčice (nematode, koreninske ogrčice) odganjata tagetes ali žametovka in ognjič.
- Pepelasta plesen: česen deluje kot baktericid in fungicid, drobnjak je tudi učinkovit. Dobra kombinacija je nekaj česnov, posajenih pod sadnim drevjem, med jagodami in vrtnicami.
Polži: sejemo gorjušico, sadimo čebulo, česen, kapucinke, žajbelj, ižop, timijan. Odlična kombinacija je posajena gorčica med dalijami ali pa kot vmesna setev med vrtninami.
- Ribezova rja se umika pelinu, zato ga sadimo med ribez.
Trdimo lahko, da nam izdatno pomagajo naravno vrtnariti zelišča, ki jih s pridom izkoriščamo kot dodatke k jedem, ob tem pa zelišča z močnim vonjem ne prijajo škodljivcem. Posamezne rastline tudi posušimo, skuhamo, prevremo in iz njih naredimo gnojilo ali naravno škropivo. Znan je zlasti mrzel izvleček iz kopriv, ki zatira uši.
Če se nam na zemljišču v velikem številu pojavijo določene zeli, lahko sklepamo na naše napake ali na pomanjkanje hranljivih snovi. Njivska preslica, plazeča zlatica, njivska meta kažejo na močno zbita tla, lahko pa tudi na zastajanje vode na gredicah. Kurja črevca in koprive pa kažejo na to, da so gredice zelo bogate s humusom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media